cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami(...)wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę zeszkli, dorzucić kurki ze szczyptą
Posadzone i zjedzonedobre”, a sumie pyszne-szybkie-brzydkie. Jak to u mnie bywa, jest banalnie prosty do wykonania i można śmiało zrobić zapas i nawet tydzień trzymać w lodówce bez uszczerbku na zdrowiu za to z codzienną poprawą nastroju, jaki zapewnia cukier. Wszyscy moi domownicy smakując tego brzydala, mówili że to bomba kaloryczna, a to zupełne złudzenie bo konsystencję tłustego(...)śmiało wszyscy dbający o linię biec jutro po słodkie pyry do Biedronki. ps. Smakuje dzieciakom! Składniki na 8 porcji: czas przygotowania 20 minut , z czego 15 zajmuje gotowanie ziemniaków pieczenie : 40 minut 2 średniej wielkości bataty (waga około 400-500 g ze skórą) 1 średni banan 30-50 g cukru 40 g mąki pszennej (kukurydziana też powinna się sprawdzić
greenscarfPyszne, chrupiące, idealne na drugie śniadanie. Domowe batoniki sprawdzą się także jako szybka, zdrowa przekąska podczas podróży. Zamiast kupować rzekomo "zdrowych" batoniki muesli spróbujcie przygotować takie w domowych warunkach. Bez syropu glukozowego, tłuszczu palmowego i konserwantów! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płatków żytnich 2 łyżeczki miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 miarka odżywki(...)roślinnego lub zwykłego Płatki wsypać do miski. Miód i olej rozpuścić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Połączyć z resztą składników. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć mocno dłonią lub dnem szklanki. Piec 20-30 minut w 180*C. Gdy masa wystygnie kroić na kawałki. Gotowe batoniki zawinąć w papier śniadaniowy i przechowywać
Chocolate Muffin Blogtrochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto(...)opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 4 jajka skórka starta z 1/2 niedużej cytryny 280g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml wody mineralnej gazowanej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Malinowe nadzienie: 8-9 łyżeczek żelatyny – 25g 900g malin (mogą
Mała Cukierenkamłode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :) Sałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla. Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka ugotowane na miękko sos : 2 łyżeczki(...)pieprz, 4 posiekane listki mięty Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut. Jajka gotujemy na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko nie całkiem. Ziemniaki kroimy na połówki, szparagi na skośne kawałki. Mieszamy z połową
Dzieje kuchennej WiewióryWiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż po upieczeniu. Nie stosuję żadnej(...)Dukana. (4 sztuki) 200g białego sera (użyłam tłustego, ale lepszy jest chudy) 1 jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce
Di gotujeUrocze mini omleciki bez dodatku mąki w towarzystwie cudownego kremu, który będziecie wyjadać palcami jeszcze przed podaniem! Jogurt naturalny wymieszałam z odżywką białkową Iso Whey Zero o smaku truskawkowym i tak powstała najlepsza masa truskawkowa na świecie! Jeśli zwykłe serki się Wam znudziły zachęcam do wypróbowania smakowych białek, które nie zawierają sztucznych wypełniaczy i cukru. Jeśli już posiadacie taki(...)produkt możecie tworzyć własne kompozycje smakowe. Z apraszam na stronę mocnysklep.pl :) Omleciki: 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych orzechów Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do ścięcia. Ja użyłam dodatkowo silikonowych foremek w kształcie serduszek. Krem: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka odżywki
Chocolate Muffin Blogokamgnieniu. I choć na zdjęciu kawałki ciasta z zatopionymi owocami zaaranżowałam na sposób elegancki, w rzeczywistości najlepiej smakować będzie, kiedy chwytając kawałek po kawałku napychać będziesz sobie usta bez użycia widelca, pozwalając okruchom lecieć gdzie popadnie. Sezon jagodowy jeszcze przed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej się powstrzymywać – w tej kwestii nie zamierzam niczego narzucać – możesz wybrać wtedy(...)doborowym towarzystwie tropikalnej kokosowej nuty podkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam… Składniki: 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ¼ szklanka cukru trzcinowego 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 ¾ szklanki mleka sojowego (350ml) sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek
Roślinna - blog wegańskikońcu znalazłam recepturę. Troszkę zmodyfikowana trafia prosto do Was! Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Nesquiki są bardzo czekoladowe i równie chrupiące jak oryginał, a przy tym bez grama białego cukru i sztucznych dodatków! Składniki: 30 g oleju kokosowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka miodu (lub inny słodzik do smaku) 90 g mąki owsianej lub płatków samodzielnie zmielonych(...)wymieszać łyżką. Konsystencji masy powinna pozwalać na formowanie kuleczek. W razie potrzeby dosypać mąki. Ręce można zwilżyć wodą i formować małe okrągłe kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 5-7 minut. Chrupki stwardnieją kilkanaście minut później. Spożywać z jogurtem, mlekiem, mlekiem sojowym lub jako przekąska. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwcześniej. Zimne jajka nie zetną się tak szybko jak lekko ogrzane, a zależy nam na maksymalnie krótkim czasie obróbki wszystkich składników. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ramekiny dokładnie smarujemy w środku masłem. Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy im zdrewniałe końce. Szparagi tniemy na 2,5cm kawałki – takie na raz, na jednego gryza. Wkładamy(...)pokrojonym na mniejsze kawałki. Jeśli piekarnik już mocno zagrzany, wkładamy do niego szparagi z bekonem i pieczemy je na środkowej półce przez dokładnie 14 minut. Po tym czasie na wierzch warzyw wlewamy po jednym jajku, ostrożnie – żeby nie zniszczyć żółtka. Piekarnik zamykamy i pieczemy dalsze 5 minut. Po tym czasie białko będzie zupełnie ścięte, żółtko jeszcze rozkosznie płynne. Posypujemy jajka
Karo in the KitchenDieta dietą, ale pozostali członkowie rodziny muszą jeść coś normalnego, nie tylko pieczone i gotowane na parze ;-) A że to straszni miłośnicy wszelkich sosów - o czym już nie jednokrotnie pisałam - to dziś propozycja sosu... kolejna... Moja córka zjadła z dokładką, starannie omijając każde ziarno pieprzu, po czym krzyknęła, że jak wróci z basenu to chciałaby placki z jabłkami... I gdzie(...)mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa z golonki (bez kości) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól 1 łyżka mąki ok. 200 ml wody Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja podzieliłam
Czary - gary w kuchniwokół panuje czerwone święto - Walentynki. Wszędzie serduszka i mnóstwo cukru - ale nie u mnie :-P Ja tego święta nie lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA(...)goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy
peggiwkuchniamarantusa - 3 czubate łyżki nasion chia - płaska łyżka soli - 1 litr wody - 3 łyżki oleju rzepakowego - 25 g drożdży świeżych W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, dodaj najpierw mąkę pszenną bez glutenu lub jaglaną oraz mąkę z amarantusa. Wymieszaj, najlepiej ręcznie, mogą tworzyć się grudki.następnie dodaj mąkę kokosową która wchłonie całą wodę, sól , olej i nasiona chia. Wymieszaj dokładnie(...)ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba. Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw ponownie na około 20 minut. Piecz 40-45 minut w 200°C góra - dół. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, nie krój na gorąco, najlepiej pozostawić do dnia następnego. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkitort wziął, ale że słodycze ze świeczkami piekli już Grecy i Egipcjanie, dla bogów oczywiście. Wtykali tam świeczki i wierzyli, że dym zaniesie prośby do bogów. Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread(...)tradycja z bogów przeniosła się cichcem na człowieka. Teorii pewnie jest jeszcze kilka, ale ja myślę, że po prostu każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego bez wyrzutów sumienia. No ale do rzeczy. Z synem upiekliśmy tort. Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową
Przepysznik - BLW i nie tylkopolewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy(...)foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi – ja wzięłam jedną formę średnicy 21cm i dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można
Karo in the Kitchen