Łosoś z miętowo-groszkowym puree to zdrowy, lekki i bardzo kolorowy obiad. Przygotowanie tego posiłku wcale nie zajmie Wam dużo czasu, a z pewnością zaskoczy swoim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo orzechowa tarta na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów oraz masą śmietanową z masłem orzechowym. Czas wykonania: 30min(3h oczekiwania + 8h) Ilość porcji: 12 kawałków
KuchniaWeDwoje.plWłaśnie zjadłam ostatnią sztukę. Wyszło pysznie. Z dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko(...)oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach – ciasto musi się przyrumienić. Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
KardamonovyPlacek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka Podkarpackie przekładańce cieszą się zasłużoną sławą. Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany z Ostrów Tuszowskich (gmina Cmolas), który(...)ciasto siekamy nożem, rozcieramy w palcach grudki i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15-20 minut. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka, rozcieramy i dobrze mieszamy. Garnek z masą wkładamy
Trzeci talerzczasu trafiający się orzeszek - bonus :) Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Doskonała ciepła, z chrupiącą skórką i jak się właśnie przekonuję, po trzech dniach również, choć już bez chrupania. Jak już umyjecie opróżnione blaszki po tradycyjnych bohaterach wielkanocnego stołu, dajcie szansę tej skromnej babeczce. W ramach detoksu cukrowo - tłuszczowego. Składniki: 15 dag mąki pszennej tortowej(...)waniliowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżka golden syropu lub miodu 1 łyżka mleka w proszku ( niekoniecznie - ja dodałam, ponieważ miałam wodniste mleko 0,5 % ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli 2 garści posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Posypujemy cukrem waniliowym
Kronika PiekarnikaŻywiąc się paleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości(...)dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy
PaleoSMAKInne pizzerinki, bo bez drożdży ani sera. Dla dziecka i nie tylko. Możecie zaserwować je z ulubionymi warzywami i ziołami. My użyliśmy dobroci naszego ogrodu. Wciąż cieszymy się własną dynią, pomidorami, cebulą, papryką, cukinią, brokułami. I to właśnie je wykorzystujemy jako dodatki do pizzy i innych dań. No dobrze... jeszcze pieczarki ze sklepu(!), bo kocham je podpieczone(...)ciastach pizzowych i innych. Składniki na 2 blachy: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, 1/2 szklanki zmielonych ziaren słonecznika lub sezamu, 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego bez zapachu + 1 łyżka do nasmarowania blachy, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 100 ml ketchupu (u mnie - domowy z cukinii). Ulubione dodatki: Pieczarki, cebula, kawałki dyni i cukinii, pomidory
Jeść, by żyć w zdrowiużółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 równe części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka(...)miksujemy aż się połączą z białkami. Zmniejszamy obroty miksera wlewamy olej z wodą, a następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Jabłka: ok 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka żelatyny opcjonalnie cukier do smaku Jabłka obieramy
Cynamonowe szczęścieWiosna w pełni, coraz więcej pysznych owoców w sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego(...)kruszonką. Jest przepyszne, lekko słodkie, ale też świetnie zrównoważone kwaskowym smakiem rabarbaru. Na górze ciasto posypałam domową kruszonką z tego przepisu (wykorzystałam tylko połowę podanych proporcji), ale można zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą
Gotujemywdomu.plPrzyprawa jest aromatyczna, nie jest zbyt ostra, dlatego idealnie nadaje się do pierników dla naszych milusińskich, szczególnie tych, które ostre przyprawy wyczuwają na kilometr. Już za chwilę zaczynamy wielkie pieczenie pierniczków dlatego zachęcam na początek do zrobienia domowej przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika Składniki 2 pomarańcze 1 cytryna 2 laski(...)łyżeczki goździków 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 8-10 strąków kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Instrukcje Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białej warstwy). Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i dokładnie miksujemy. Jeśli macie młynek do kawy możecie to zrobić w młynku. Artykuł Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamCiasto na tarte zawsze robię sprawdzone i zawsze dobrze się wyrabia ,a przepis mam z mojego bloga . składniki 1 margaryna 3 łyżki wody troszkę soli 2
Moje WyrobyBardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Bez wyrabiania ciasta. Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g) - cukier - 2 łyżeczki (12 g) - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) WYKONANIE(...)Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo wodę i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: drożdże świeże 3 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru(...)gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować. Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić
W Mojej Kuchni LubięAmber , tym razem to Marzena z Zacisze kuchenne wybrała dla nas chleb. Chleb litewski już w kilku wersjach jest na blogu - zajrzyjcie ale i tym razem ochoczo przystąpiłam do pieczenia bo go po prostu uwielbiam. Na przeszkodzie stanął mi jednak słód. Zamówiłam zaraz po otrzymaniu zaproszenia od Ani i było to stosunkowo dawno - do tej pory nie otrzymałam przesyłki(...)jednak, dałam zamienniki i chleb wyszedł znakomicie. Aromatyczny, zwarty, dobrze się kroi, tak jak powinien chleb litewski. Polecam upieczcie w wersji ze słodem albo tak jak ja bez - i tak jest pyszny. Przepis pochodzi z bloga od Komarki. Ciemny chleb litewski. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis wam się spodoba. https://youtu.be/xi4-NzNm1K4 Składniki na schab w sosie koperkowym (4 porcje): ok. 600 g schabu bez kości 2 łyżki smalcu 400 ml bulionu drobiowego 2 marchewki średniej wielkości niewielka cebula 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, ostra papryka(...)trakcie smażenia dorzucamy cebulę. Po chwili na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dorzucamy marchew i dusimy około 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę, sos sojowy oraz dorzucamy sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez około pół godziny
e-PrzepisyKulinarneMiękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i
WegePrzepisOd dawna mam ochotę na piróg biłgorajski, ale wciąż mi z nim nie po drodze 😅 Ostatnio okazało się, że w mieszkaniu nie mam zbyt dużo ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodziebazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już ani czasu, ani też(...)dopiero dzisiaj zebrałam się do napisania przepisu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka zielonej herbaty 2 kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 450 ml mleka 3,2% 1 łyżka
Passions hobbies lifesię sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam(...)około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i skórka
Słodki sentymentWłaśnie zjadłam ostatnią sztukę. Wyszło pysznie. Z dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko(...)oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach - ciasto musi się przyrumienić
KardamonovyDzień dobry :-) Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez keksa. Niby nic takiego, ale ja uwielbiam za tą dużą ilość bakalii :-) Tym razem przepis szybki, prosty i bardzo smaczny :-) Do środka oprócz suszonych owoców dodałam czarną porzeczkę od Helio :-) Pasuje idealnie :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 11x30 cm Składniki: 250 g masła (miękkiego) 500 g mąki + czubata(...)łyżka około 500 g bakalii (u mnie suszone owoce i czarna porzeczka od Helio ) 4 jajka L 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2% 1. Suszone owoce kroimy na małe kawałki i razem z czarną porzeczką wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. 2. Miękkie masła ubijamy z cukrem na puszystą masę
kruche babeczkiCiasto, które przygotujecie w zaledwie kilka minut. Nie wymaga użycia miksera, a do jego przyrządzenia będzie potrzebować zaledwie kilka składników. Wystarczy przygotować gęste ciasto i wymieszać
UgotowaćBardzo orzechowa tarta na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów oraz masą śmietanową z masłem orzechowym. Czas wykonania: 30min(3h oczekiwania + 8h)
KuchniaWeDwoje.pltarta z aromatycznym, wędzonym łososiem, chrupiącymi szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 90g masła 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (1 opakowanie - 6 plastrów) 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła sól pieprz Masa śmietanowo-jajeczna(...)podpieczony spód tarty wylać masę śmietanowo-jajeczną, następnie na wierzchu ułożyć naprzemiennie obok siebie szparagi i paski łososia. 6. Gotową tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni. Nasz łosoś wędzony na zimno jest tak dobry, że nazywamy go naszym skarbem. Solimy go ręcznie
Szalona Kuchnia EwelinyNiedawno dzieliłam się przepisem na idealną pożywną sałatkę , która sprawdzi się idealnie jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Dziś z kolei nieco skromniejsza wersja
HealthyCreationsBardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie. Wykonanie ciasta – do miski wsypać mąkę, proszek
Kuchnia Pokoleńdzień. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka przyprawy do karkówki pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżka suszonego majeranki(...)naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody. Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa
Gotowanie PatkiSzybka pizza z patelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki: Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście(...)dwie rozwałkowane cieniej. * 100 g mąki pszennej * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka oliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze
Zrób to smaczniegryczane , ze szpinakiem , moje ulubione czekoladowe z cukinią czy z dynią ) oraz wytrawne ( ziemniaczane z serem , z cukinią i cheddarem ). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana ale jak lubicie słodkie można dodać łyżeczką cukru brązowego) i z kawałkami czekolady. Takiego gofra znaleźć na przerwie w pudełku to jest szczęście(...)time 25 min Total time 35 min Pyszne, chrupiace gofry, słodzone bananem, z dodatkiem gorzekiej czekolady Author: Cooking for Emilz Ingredients 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru ( ale można pominąć bo dzięki bananom są słodkie) 2 dojrzałe banany 3 łyżki stopionego masła ( albo oleju) 1 szklanka mleka
Cooking for EmilyPodaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)sztywną pianę. Następnie podczas ubijania dodawać powoli cukier. dokładnie rozmieszać. Nadal ciągle ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie
Kuchnia PokoleńRabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę(...)bazie kupionego w Lidlu) 400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g rabarbaru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru) Rabarbar obierz ze skórki i pokrój
greenscarfCiasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. 1 margaryna bezmleczna (250 g
Dieta bez mlekaŚwiąt Bożego Narodzenia, bez piernikowych wypieków. W tym roku zamiast typowego domku, zdecydowałam się na mniejszą formę z funkcją świecznika :) Takie dwa w jednym - domek i stroik świąteczny. Pomysł na wygląd piernikowej kompozycji zaczerpnęłam ze strony perniky.artmama.cz , jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji. Składniki na ciasto piernikowe: 250 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 60 g płynnego(...)miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko 3 łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier królewski: 1 białko 250 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny Dodatkowo: 3-4 landrynki w pomarańczowym kolorze Przygotować rondelek. Włożyć do niego masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon
Świat CiastaPopularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie :) Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić(...)erytrol i wanilię zmiksować ze sobą. Obie masy połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. inspiracja
FitKotZostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale
słodki bratekDziś cały dzień zalatany, mało czasu na przygotowywanie posiłków 😵 Przyszedł czas na kolację a ja baardzo głodna 🤤 więc trzeba było coś na szybko zrobić
Zdrowie i pysznie na talerzuZ rana wymyśliłam sobie, że dobrze byłoby wypić południową kawkę w towarzystwie dobrego ciacha. A że kawę pijemy punktualnie o 12 to nie miałam zbyt dużo
Relaxtimeczekoladowe z owocami Gofry na śniadanie nie są niczym niezwykłym. Kubek kawy i wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki 2 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 5 dkg masła 110 gr czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki owoce do serwowania (np. truskawki, maliny
mecooksboczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta(...)słodką wedle uznania Całość zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym
Mechanik w kuchnicały czas mieszając. Dodaj bulion i przyprawy. Gotuj aż kasza będzie miękka (około 13 minut). · Oczyszczone i pokrojone pieczarki smaż na patelni bez tłuszczu do momentu aż woda całkowicie wyparuje. Dodaj resztę oliwy, pokrojoną w koskę cebulę i smaż 3 minuty. · Wymieszaj z kaszą, dodaj(...)naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. · Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Przygotowanie sosu: · Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony czosnek, pomidory i zioła. Duś
Moja Mama Gotujeosobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel na różyczki i również ugotuj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż(...)podsmaż do miękkości. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mielonym kminkiem. Dodaj śmietaną i masło i wszystko razem zmiksuj blenderem. Odcedź ziemniaki i kalafior. Odstaw je na chwilę bez przykrycia by woda mogła odparować a następnie udukaj na gładką masę. Wymieszaj z porem
wysmienitycukru szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii masło do wysmarowania formy kakao do obsypania formy maliny, listki mięty do dekoracji Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. (bez termoobiegu).Przygotujcie formę (u mnie klasyczna tortownica o średnicy 25 cm), wysmarujcie ja masłem i obsypcie kakao. Masło włóżcie do rondla, roztopcie. Do gorącego masła dołóżcie połamaną czekoladę i poczekajcie(...)wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól i dokładnie wymieszajcie. Ciasto przelejcie do formy i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20-25 minut (możecie piec również dłużej lub krócej dla osiągnięcia bardziej płynnego lub bardziej stałego efektu). Wystudzone ciasto udekorujcie malinami i listkami mięty
OliveandThymePolecam gorąco pyszne gofry! Są zdrowe, bez mąki i cukru. Bardzo dobrze je serwować na śniadanie, gdyż są pożywne! Również sprawdzą się jako deser lub przekąska. Są słodkie same w sobie i można kombinować z dodatkami U mnie dzisiaj zostały podane z domowej roboty dżemem z kiwi. SKŁADNIKI : płatki owsiane – 1 szklanka – 200 g wiórki kokosowe – ¼ szklanki(...)mleczko kokosowe z puszki – ½ szklanki – 100 ml olej kokosowy – 1 łyżka banan – 1 sztuka jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 1 łyżeczka miód – 1 łyżeczka olejek waniliowy – kilka kropel odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy PRZYGOTOWANIE : Płatki owsiane wsypać do blendera razem z wiórkami kokosowymi. Blendować do momentu, aż całość przybierze wygląd mąki. Przełożyć do miski. Wlać mleko
kuchniabellissima.wordpress.comswojej przygotowałam, duszone warzywa z pałkami z kurczaka i to danie potem w całości na patelni wstawiłam do piekarnika, gdzie całość jeszcze przez 30 minut się piekło. Patelnia test w piekarniku zniosła perfekcyjnie, umycie późniejszej patelni, to użycie gąbki i papieru ręcznikowego żeby patelnię wytrzeć do sucha. Potem były pancakesy – czyli pyszne słodkie śniadanie tym razem(...)patelni stworzone jest z powłoką non-stick czyli nic do niej nie przywiera. Powłoka ta pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet bez niego. Rączka patelni tak ważna w każdej patelni jest ważna, a ta rączka nie jest przykręcana, tak jak w niektórych patelniach to bywa, ale montowana w technologii zatopionego
Kuchnia na wzgórzuwystający pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. U mnie tak leżakowało przez całą noc. – Następnego dnia wyjąć ciasto z keksówek, zdjąć papier do pieczenia, ponownie zalać 2-3 łyżkami brandy i dokładnie zawinąć w nowy pergamin. – Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i „dokarmiać(...)lodówce do trzech miesięcy. – Przed podaniem można polać lukrem lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Zapewniam jednak, że wyjątkowo smakuje także bez dekoracji
To co kochamłyżki produktu, chociaż przyznajemy się, że zmieniliśmy proporcje tak, aby suflet wyszedł jeszcze lepszy. Lista nie obejmuje jajek, chociaż w fazie przygotowania jest o nich mowa, a przecież suflet bez jajek nie istnieje. Dodaliśmy również szczyptę ziół (w Skyrimie występuje ich mnóstwo, w realu możecie wybrać swoje ulubione). Suflet nie należy do najprostszych potraw ani w naszym świecie(...)przeprowadzą Was przez cały proces, a w rezultacie będziecie mogli cieszyć się blaskiem i wybornym smakiem słonecznego sufletu w swoim domostwie. Przy okazji Wasz skill gotowania znacznie wzrośnie! Rozpalajcie piece! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 290 kcal | 16 g białka | 9 g węglowodanów | 21 g tłuszczu SUNLIGHT SOUFFLE TES V: SKYRIM wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste
Nerds Kitchendyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami(...)zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka i prosta potrawa z dyni 25. Chlebek dyniowy 26. Dynia marynowana w occie 27. Kanapki z pieczonej dyni z owocami
Tradycyjna Kuchniadorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju(...)pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić
Bulliobrownie z kawałkami rozpływającej się czekolady- ciasto idealna na jesienną chandrę :) Składniki: 190 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 180 g masła, 250 g cukru, 30 g kakao (bez cukru), 80 g mąki, 2 jajka, posypka Blask Pereł Dr. Oetker. Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą, ciągle mieszamy. W misce ubijamy(...)Następnie dosypujemy mąkę i kakao- miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy posiekaną mleczną czekoladę. Mieszamy szpatułką i przelewamy masę do keksówki silikonowej lub blaszanej (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ciasto posypujemy posypką
Aga w kuchniwiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule natka pietruszki sól pieprz papryka ostra papryka słodka Szynkę pokroić w plastry o grubości około(...)piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach
O kuchni z uczuciemodstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wierzch ,przykrywamy ściereczką ). Jak zaczyn wyrośnie , zazwyczaj około 15 -20 minut , wsypujemy do miski resztę składników na ciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę mąką . Zagniecione ciasto(...)minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem i delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut
Ogrodnik w podróżyposiadamy mikrofalówki idziemy na piechotę i wrzucamy szpinak do garnka. Rozmrażamy go na małym ogniu co jakiś czas mieszając i rozdrabniając. Kiedy szpinak będzie już bez dodatku lodu przyprawiamy go solą wedle uznania i wyciskamy do niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach(...)podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy
W Moim Magicznym DomuZapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód(...)Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić) Serek wymieszać z jogurtem, dodać
Chocolate Muffin Blogciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać bez końca. Jeśli nie możecie pić krowiego, to zaopatrzcie się w roślinne np. sojowe lub migdałowe ryż Najlepiej basmati - szybko się gotuje, jest sypki i się nie skleja, do tego(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam
Cooking Monstercukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy(...)cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% 15 g płatków kukurydzianych 4 g zarodków pszennych 300 g pomarańczy
Kucharzycamnożące się daty, niełatwe do zapamiętania nazwiska i nazwy. A w serii Poza czasem wszystkie te elementy gładko przemykają przez całość, nie wyróżniają się, nie przeszkadzają i co ważne – bez trudu dają się zapamiętać. Wątek miłosny obecny w powieści nie powinien nikogo zrazić. Nie jest przesłodzony, a wręcz przeciwnie uczucie pomiędzy Anną i Sebastianem – pomimo swojej świeżości - jest(...)podobało niż niesamowita pełna obietnic miłość przedstawiana w innych powieściach przez różnych autorów. „Złoty most” to Paryż w siedemnastym wieku, Ludwik XVIII i muszkieterowie, brukowane uliczki, chłodne chaty ogrzewane piecami, a także pachnące przepychem salony i cudowne stroje, a wokół tego wszystkiego zdradliwe intrygi. „Złoty most” to również niezapomniana przygoda i podróż do miejsca tętniącego nie tylko miłością, ale także
TetiisheriPołączenie czekolady z wiśniami przeszło do klasyki. Najczęściej wykorzystywane jest w deserach. Bo czy jest coś smaczniejszego niż połączenie wiśni, lekko gorzkawych i słodkawej czekolady
Szybko Tanio Smacznieusmażone i lekko złote, a z patelni odparuje reszta marynaty i płyn, który puści mięso. W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki mięso kurczaka piecze się dosłownie w kilkadziesiąt sekund. Jest przypieczony z zewnątrz, ale wilgotny i delikatny w środku. Pilnujcie i nie przeciągnijcie mięsa, bo będzie suche i mało smaczne. Cebule obieramy i niezbyt(...)średnim ogniu smażymy, aż zrobią się przeźroczyste i zaczną brązowieć. Do przesmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i drobno posiekany imbir. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Wrzucamy przyprawy (bez soli i cukru oraz garam masali!) – wszystkie razem uprzednio tłuczemy w moździerzu. Dodajemy jeszcze łyżkę masła i smażymy cebulę, imbir, czosnek i przyprawy około 3 minut na małym ogniu, stale
Karo in the Kitchenparę godzin w lodówce celem przegryzienia. A do sałatki? Deski. A na deskach TRADYCYJNE JADŁO Pyszne, bez niespodzianek w środku, bez ściemy, bez chemii...bez owijania w bawełnę i ukrywania składników pod dziwnymi nazwami.Da się? Da się jak widać! Produkt naturalny może być dobry, a nawet musi być dobry! Moja decha składała się z sera(...)Mają bardzo ciekawy smak, który zauważyli goście "A skąd masz taką ciekawą kiełbaskę? Bo dobra ! " Moją deskę posypałam dodatkowo siekanymi migdałami i położyłam pomidorki koktajlowe z czarnym sezamem. Chleb pieczony był w domu, dzien wcześniej- według dwóch przepisów- podałam obydwa chleby - CHLEB ZIOŁOWY oraz CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE Te chleby nieco różnią się od siebie
Z Kuchni Do Kuchnipochodzi z książki... zgadniecie jakiej? TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej na oczkach grubej tarki 3 łyżki kaszki kukurydzianej 80 ml śmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca na ok 40 minut. Ciasto powinno być rumiane. Przed podaniem ciasto studzimy ok 15 minut. Najlepiej
Dzieje kuchennej Wiewióryposiadamy mikrofalówki idziemy na piechotę i wrzucamy szpinak do garnka. Rozmrażamy go na małym ogniu co jakiś czas mieszając i rozdrabniając. Kiedy szpinak będzie już bez dodatku lodu przyprawiamy go solą wedle uznania i wyciskamy do niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach(...)podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy
W Moim Magicznym DomuKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy +dżem i cukier puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy(...)masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka
Ciastkozercybardzo klei. Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków , rozwałkowujemy je na kształt 60 cm x 21 cm Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby(...)teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ,nagrzewamy
Wypieki Renechętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem
Dzieje kuchennej WiewióryŻywiąc się paleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości(...)mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy
PaleoSMAKWielkanoc wprost nie może obyć się bez sernika! A ten zdecydowanie należy do naszych ulubionych :) Kremowa, delikatna masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony(...)sernik za każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiej margaryny lub masła 3 żółtka (białka zostawić) Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 4 całe jaja 1 szklana cukru 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 2 szklanki zimnego mleka
MyCookBook.pldorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju(...)pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić
BullioProponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około(...)minutach jabłka rozgotowały się na mus.Wsypałam cukier i cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około
potrawyregionalnetestowania. Mogę je śmiało Wam polecić z czterech względów: duże opakowania w bardzo korzystnej cenie- opłaca się dużo bardziej niż kupowanie pojedynczych sztuk, zwłaszcza, jeśli ktoś dużo piecze bardzo dobra jakość- galaretki błyskawicznie się rozpuszczają nawet w niewielkiej ilości wody, nie trzeba długo mieszać szybko tężeją i mają piękne wyraźne kolory można je zamówić w sklepie internetowym z dostawą(...)przypraw i dodatków cukierniczo-piekarniczych . Bardzo urzekł mnie cukier puder z dodatkiem prawdziwej wanilii (jest jej w nim naprawdę sporo) i przyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposolić. Piekarnik nagrzać do temperatury około 60 - 90 stopni i pozostawić lekko uchylony (pomidory powinny się suszyć, a nie piec). Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (pomidory układamy skórką do dołu) i wsunąć do piekarnika. Suszenie w zależności od piekarnika zajmuje od 2 do nawet kilkunastu godzin (proces suszenia znacznie przyśpieszy włączenie termoobiegu) Pomidory(...)sprężyste. Warto od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika, żeby nie dopuścić do wysuszenia na wiór, chyba, że chcecie je później zmielić lub zasypać ziołami i czosnkiem i przechowywać bez dodatku oliwy. Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i ewentualnie dodać ulubione zioła. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalubują się w tonach cukru, przetworzonym jedzeniu, tłuszczach utwardzonych i wielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu(...)się z wami najlepszym przepisem na pocieszające pancakes, jaki znam. Amerykańskie pancakes 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej
Przepysznik - BLW i nie tylkowaniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać . Zimny biszkopt przeciąć(...)Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując również w koło boki torcika. Wierzch dekorujemy owocami , po między rozetki układamy borówki . Wierzch posypujemy kolorową posypką
Sama słodycz i szczypta chilimoim domu piątek jest bez mięsny i zawsze się zastanawiamy co zrobić i zazwyczaj nielada problem z tym jest. Wczoraj po rozmowach i namysłach z siostrą zrobiłam te placuszki, poszperałam w internecie szukając przepisu i znalazłam przepis na tym blogu >klik< Troszkę zmieniłam przepis gdyż nie miałam serka homogenizowanego tylko z wiaderka ale mimo(...)wyszły pyszne i sycące. Składniki: pół wiaderka sera białego 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Do miseczki przekładam serek, wbijam jajka i mieszam dokładnie. Następnie dodaję przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Po czym wykładam łyżką
Motylkowa Kuchniaurodziła się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki(...)łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Po około 2 minutach dodajemy
Apetyt na Zieloneprzepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić(...)karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie słowniczek, w którym zostały wyjaśnione wszystkie pojęcia oraz indeks, z którym bez problemu znajdziecie szukane przez
Marta GotujeTo taka sałatka, która powstała jako dodatek do chicken
Kuchnia Prezydentowejdzisiaj dla Was ciastka. Jabłkowe, cynamonowe ale przede wszystkim bezglutenowe (oczywiście przy użyciu płatków i proszku bez glutenu). Mi smakują bardzo, niestety dzieciakom do gustu nie przypadły. Mają jedną wadę, nie chrupią, podobnie jak te na bazie banana są raczej gumiaste i bardzo wilgotne. Mówi się trudno, ostatnio moje paskudy zrobiły się dość wybredne niestety... Przepis pochodzi(...)lidlowej. Ciastka jablkowo owsiane 165 g jabłek, obranych i startych na grubych oczkach 1 duże jajko po 50 g płatków owsianych, całych i zmielonych po 5 g proszku do pieczenia i cynamonu 20 g miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by płatki napęczniały. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem ciastka. Ja nabierałam po łyżce
Dzieje kuchennej Wiewiórydeserów i stawiamy na te lżejsze. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z jogurtów, z brzoskwiniami, a to wszystko na kakaowym biszkopcie. Niskokalorycznie, zdrowo, orzeźwiająco i smacznie! ;) Sernik jest bez cukru - zamiast niego używamy stevii. DIETETYCZNY BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-26cm ~2 jajka + 1 białko (można pominąć białko) ~2 łyżki mąki(...)Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki, przesiać mąkę, kakao i dodać stevię, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej tortownicę i odrysować jej kształt. W powstałe koło wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić. ~800g jogurtu naturalnego
chili & sugarledwo nadążam z wklepywaniem wszystkiego na komputer. Organizm chyba krzyczy, że czas się zresetować i znaleźć się poza zasięgiem;) No ale jak tak, bez słodkiego? :P Bez ciasta? Bo ciasto na weekend być musi :) Prostszego ciasta już chyba nie ma - składniki, które każdy ma w domu, do tego sezonowe owoce i ulubione dodatki. I nie trzeba nawet włączać(...)dodawać? :) Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja na małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier
My simple kitchenpośród mgły drzewa uginające się od nadmiaru jabłek. Zapach żniw i zbóż. Pierwsze papierówki. Jakże się cieszę, że nie mieszkam w dużym mieście i dane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie maku i owoców. A że u rodziców zaopatrzyłam się w czerwone porzeczki, to właśnie one towarzyszą wspomnianemu(...)sobą do pracy lub na piknik :) Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę
My simple kitchenLeniwa niedziela? raczej nie, dość wczesna pobudka, żeby móc zjeść spokojnie i bez pośpiechu śniadanie, szykowanie się na pociąg, a potem marsz na dworzec, co przy tak słonecznej pogodzie było dla mnie przyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki(...)jajka puszka czerwonej fasoli 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach... Składniki 8 różnokolorowych papryk 70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu 2 cebule majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy(...)górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C, 5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem. Podajemy na ciepło
Kuchenne aromatyprzepis ma na celu mocno Cię zszokować. Nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, A uraczy smakiem wszystkich Twoich gości. Kurczak, chrupiąca panierka oraz przyprawy, Zrobią z Ciebie kucharza - bez obawy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka pikantną, szczyptę oregano, szczyptę soli(...)nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki. Pierś dokładnie obklejamy płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut. 3. Podajemy z ryżem i sałatką z rukoli, oliwek i pomidorków. Polecam też inne przepisy na kurczaka :) KURCZAK NA ZIELONEJ ŁĄCE ORZECHOWA PIERŚ Z KURCZAKA
Mój Smak na Życielodówki 2 szklanki , olej 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna tortowa 4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz.... do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże i delikatnie(...)całą noc po nocy rano wsypać do miski z drożdżami startą skórkę cytryny, przesianą mąkę i drewnianą łyżką dobrze wymieszać 30x20 blacha posmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięforemkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru(...)Naprawiam ten błąd i dodaje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 370g mąki pszennej 250g masła 200g cukru (bardzo korzystną cenę na cukier znajdziecie TUTAJ ) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki
Kolizje SmakówPrzepis mega słodki, mega dobry i mimo, że typowo amerykański to nie tłusty chlebek bananowy! :) Świetny chlebek na drugie śniadanie do kawy lub na wieczorne pogaduchy
Czarnawisienkaszklanki mleka olejek pomarańczowy Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę Wyjmujemy i dzielimy na 3 części Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli(...)szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wygodnie jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem,pod koniec dodać szafran, wyłożyć na maślane ciastko na eklerze. MUS MANGO Jedną puszkę mango należy zblendować bez syropu . Wyłożyć dekoracyjnie na talerz. SZKŁO KARMELOWE 3 łyżki cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia
na gaziejabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło(...)wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami, lub po ostygnięciu. Smacznego
Taste Of My Daypokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj(...)powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego! Potrzebne składniki kupisz w sklepie Barmar :) Super ceny za wysokiej jakości produkty! Zapraszam również na profil Barmaru na Facebooku
Zdrowie na języku :Ptalerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Rybę przełożyć do blaszki i piec z opcją grillowania (220°C), przez około 20 minut lub upiec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Teraz czas na warzywa. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą(...)przez 5 minut. Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą. Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć
Świat Domowej Kuchnijajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 szklanki mąki szczypta soli. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Ponadto: miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych) łyżeczka cukru Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką(...)wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe. ciasto drożdżowe ze śliwkami zrywamy śliwki z drzewa :) miksujemy składniki na ciasto
Bon Appetit Małgorzatychcieli je przechowywać ( naczynie z gliny,garnek ze stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przestudzić czekając aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem ( bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Jest gotowe do jedzenia(...)przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą
Stare Garyfarsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 40 min. Śmietanę wymieszać z mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym do temp(...)gdyż z baraniną były by niewątpliwie znacznie bardziej wyraziste, a tak były trochę za delikatne. Do farszu dodałam też czosnek i miętę. Pierwszego dnia jedliśmy gołąbki bez śmietany, drugiego zrobiłam ostry sos pomidorowo - paprykowy , na nim ułożyłam upieczone gołąbki , polałam śmietaną i dopiero zapiekłam
Stare Garywycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę(...)tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu. Na to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania. Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy
Maminek kulinarnyOstatnio miałam taki dzień... Z serii tych, które chce się zapomnieć jak najszybciej. Nie miałam ochoty na nic, siedziałam i gapiłam się w monitor, tak naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergiksię kiedyś u nas robiło), część suszy w suszarkach, część na sitach (można wystawić na dwór lub ustawić przy kominku) lub po prostu wysuszyć w piekarniku. Wszystkie prawie (bez suszarki) sposoby przetestowałam osobiście i najbardziej odpowiada mi suszenie na blaszkach w piekarniku. Jest to najszybszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów równocześnie. W tym celu grzyby (tylko zdrowe(...)kawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek. Tak przygotowane, czyste grzyby (po wysuszeniu, zabrudzeń już nie usuniemy...) wykładam na blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Niezbyt grubą warstwą ale też nie układam ich jakoś specjalnie, po prostu rzucam jak popadnie. Blaszki wstawiam do piekarnika (na 3 poziomy od razu), ustawiam na ok.70-80*C, termoobieg, drzwiczki
Smaczne ZdroweWłaściwie można by powiedzieć ze to nie ciasto a tort. Chociaż tort kojarzy mi się ze specjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady(...)całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować
RAROSSAwiec nie moglam sie oprzec pokusie. Przepis znalazlam jakis czas temu na stronie Macieja Kuronia i postanowilam sobie, ze kiedys je zrobie. Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka kwaskowe ze wzgledu na dosc duza zawartosc cukru pudru w przepisie. Jesli nie mamy takich jablek to najlepiej(...)zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja. skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia
Przysmaki KarolkiDziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni(...)pomocą drewnianej łyżki mieszamy składniki do całkowitego połączenia się ze sobą. Konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę. Naczynie przykrywamy ściereczką, którą zabezpieczamy wokół naczynia/słoika recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeżeli nasza kuchnia jest zimna, zakwas można umieścić w piekarniku. Po 12h dodajemy 2,5 łyżki mąki żytniej i ok. 30-40ml wody. Mieszamy całość i przykrywamy ściereczką
Raj dla PodniebieniaXVIII. Już wtedy zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie zwane "kafehausami". Kawa była i jest również w czasach obecnych nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich, a większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Właśnie - dobrej kawy! Coraz więcej osób szuka kawy dobrej jakości, przygotowanej z najlepszych ziaren. Takiej, która zachwyca smakiem już od pierwszego łyka. A gdzie kupić taką(...)zajmuje się jej obróbką tu na miejscu. W dużej mierze to od Nich zależy ostateczny smak i aromat kawy, gdyż znaczenia ma to jak długo będzie w piecu, w jakiej temperaturze i jak będzie chłodzona. A kawy są naprawdę wyborne - świeżo palone, naturalne i pyszne! Miałam okazję spróbować kilka rodzajów i uważam, że każdy koneser kawy znajdzie tu coś
Kuchnia MagdaLenymnie o przepis na schab świąteczny. A ten właśnie idealnie się na Święta nadaje, dodatkowo świetnie smakuje na zimno na kanapce. Składniki: 1 kg / 1,5 kg schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego(...)Dodać listki majeranku oraz owoce jałowca. Zalać schab szklanką bulionu oraz szklanką białego wina. Zakryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny (mały schab) 2 godziny (większy). W połowie pieczenia schab przewrócić na drugą stronę. Bon appetit
Garniec Magaliewymogi funkcjonalne związane z przeznaczeniem pomieszczenia. Tu codziennie po wielokroć otwierane i zamykane są szafki, szuflady, schowki; blat wykorzystywany jest do krojenia, siekania, rozbijania mięsa, stawiania gorących garnków. Nie bez znaczenia jest także fakt, że meble w kuchni nieustannie są narażone na działanie wody oraz wysokich temperatur. Tylko najwyższa jakość materiałów oraz najlepsze wykonanie gwarantuje, że zakupiony komplet mebli(...)pozwalający na odstawienie garnka, wygodne położenie łyżki czy łopatki do mieszania, pojemników z przyprawami. W stojących szafkach podblatowych w pobliżu kuchenki warto przechowywać garnki, sztućce, pojemniki plastikowe, blaszki do pieczenia, a w górnych szafkach zawieszonych nad blatem warto mieć pod ręką przyprawy, kawę, herbatę. Jak ustawiać meble w kuchni? Ergonomiczne komplety mebli kuchennych można ustawiać w jednym ciągu
Słodkie okruszkijestem fanką pieczenia ciast. Oprócz grudniowego, hurtowego wypiekania pierniczków, w zasadzie przygotowywanie za pomocą piekarnika słodkości nie jest moją mocną stroną. I właściwie gdyby nie to, że można w sposób łatwy, przyjemny i dietetyczny przyrządzić fajne fit ciacho, to nawet bym się nie zabierała za ten odłam domniemanej gastronomii, którą zwykłam częściej nazywać dziedziną farmaceutyczną (z tą apteczną precyzją(...)nich skorzystać z radością. Ja zdecydowanie bardziej cenię sobie freestyle w kuchni, niż odważanie każdego grama by coś wyszło. Dlatego bliżej mi do krewetek na maśle, niż do idealnej bezy. A kocham jedno i drugie. Nie mniej jednak każdy słodki przepis tutaj jest zwyczajnie gwarantem, że jeśli z niego skorzystacie i potraktujecie po macoszemu, tak jak mi to przyszło robić
Mango PapajaCiepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)mąki pszennej chlebowej 200 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: 1. Wieczorem: połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli). 2. Przykryć folią i zostawić na 45 min. 3. Dodać sól i dobrze wyrobić. 4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy
UgotujmyTo.plinspiracje na smoothie bowl – smoothie z truskawką i bananem czy też połączenie koktajlu z mango, banana i soku z pomarańczy z puddingiem chia na mleku ryżowym waniliowym . David Bez jest blogerem kulinarnym i ambasadorem zdrowego żywienia. Ma na swoim koncie książki takie jak SałatLove i ŚniadanLove. David dba o detale, piękne zdjęcia i kompozycje zdjęć. Książka ma idealny(...)Smakowity Bowl Food III Anatomia Bowl Food na mokro – wywary i kremy IV Anatomia Bowl Food na sucho – dressingi i sosy 1. Składniki bazowe 2. Warzywa – pieczenie – spiralizowanie 3. Białka 4. Zioła i mikrozielenina 5. Toppingi – marynaty – fermentowanie – prosta metoda kiszenia kapusty Podsumowanie Bowl Food na mokro Bowl Food na sucho Notatki
Moja pasja smakuKonserwa. Dzięki Andy’emu Warhalowi i jego serii obrazów 32 zup Campbell stała się ikoną popkultury konsumpcyjnej i z koszarów wojskowych szturmem wdarła się na salony
Marder&Marder Manufacture„Są takie chwile, kiedy czekolada naprawdę jest odpowiedzią na wszystkie modlitwy.” Carole Matthews „W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” Nigella
Słodkie okruszkiPyszna surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem, marchewką i majonezem. U nas dziś będzie stanowić wyśmienity dodatek do gulaszu z piersi kurczaka. Jak każdą surówkę
Słodkie okruszkiGeneralnie lubimy kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na
Marder&Marder ManufactureWpis archiwalny (z poprzedniej wersji bloga) Moi drodzy, dziś zapraszam Was do aromatycznego świata herbat. Dzięki uprzejmości firmy Teekanne mam niebywałą przyjemność spróbować nowych smaków herbat
Słodkie okruszkiJedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości
W kuchni bez szafekJest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko. Zamiast zwykłego, białego cukru można
Pasje Jolki