Wiosna w pełni, coraz więcej pysznych owoców w sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego(...)kruszonką. Jest przepyszne, lekko słodkie, ale też świetnie zrównoważone kwaskowym smakiem rabarbaru. Na górze ciasto posypałam domową kruszonką z tego przepisu (wykorzystałam tylko połowę podanych proporcji), ale można zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą
Gotujemywdomu.plPrzyprawa jest aromatyczna, nie jest zbyt ostra, dlatego idealnie nadaje się do pierników dla naszych milusińskich, szczególnie tych, które ostre przyprawy wyczuwają na kilometr. Już za chwilę zaczynamy wielkie pieczenie pierniczków dlatego zachęcam na początek do zrobienia domowej przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika Składniki 2 pomarańcze 1 cytryna 2 laski(...)łyżeczki goździków 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 8-10 strąków kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Instrukcje Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białej warstwy). Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i dokładnie miksujemy. Jeśli macie młynek do kawy możecie to zrobić w młynku. Artykuł Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamCiasto na tarte zawsze robię sprawdzone i zawsze dobrze się wyrabia ,a przepis mam z mojego bloga . składniki 1 margaryna 3 łyżki wody troszkę soli 2
Moje WyrobyBardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Bez wyrabiania ciasta. Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g) - cukier - 2 łyżeczki (12 g) - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) WYKONANIE(...)Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo wodę i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: drożdże świeże 3 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru(...)gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować. Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić
W Mojej Kuchni LubięAmber , tym razem to Marzena z Zacisze kuchenne wybrała dla nas chleb. Chleb litewski już w kilku wersjach jest na blogu - zajrzyjcie ale i tym razem ochoczo przystąpiłam do pieczenia bo go po prostu uwielbiam. Na przeszkodzie stanął mi jednak słód. Zamówiłam zaraz po otrzymaniu zaproszenia od Ani i było to stosunkowo dawno - do tej pory nie otrzymałam przesyłki(...)jednak, dałam zamienniki i chleb wyszedł znakomicie. Aromatyczny, zwarty, dobrze się kroi, tak jak powinien chleb litewski. Polecam upieczcie w wersji ze słodem albo tak jak ja bez - i tak jest pyszny. Przepis pochodzi z bloga od Komarki. Ciemny chleb litewski. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis wam się spodoba. https://youtu.be/xi4-NzNm1K4 Składniki na schab w sosie koperkowym (4 porcje): ok. 600 g schabu bez kości 2 łyżki smalcu 400 ml bulionu drobiowego 2 marchewki średniej wielkości niewielka cebula 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, ostra papryka(...)trakcie smażenia dorzucamy cebulę. Po chwili na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dorzucamy marchew i dusimy około 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę, sos sojowy oraz dorzucamy sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez około pół godziny
e-PrzepisyKulinarneMiękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i
WegePrzepisOd dawna mam ochotę na piróg biłgorajski, ale wciąż mi z nim nie po drodze 😅 Ostatnio okazało się, że w mieszkaniu nie mam zbyt dużo ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodziebazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już ani czasu, ani też(...)dopiero dzisiaj zebrałam się do napisania przepisu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka zielonej herbaty 2 kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 450 ml mleka 3,2% 1 łyżka
Passions hobbies lifesię sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam(...)około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i skórka
Słodki sentymentWłaśnie zjadłam ostatnią sztukę. Wyszło pysznie. Z dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko(...)oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach - ciasto musi się przyrumienić
KardamonovyDzień dobry :-) Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez keksa. Niby nic takiego, ale ja uwielbiam za tą dużą ilość bakalii :-) Tym razem przepis szybki, prosty i bardzo smaczny :-) Do środka oprócz suszonych owoców dodałam czarną porzeczkę od Helio :-) Pasuje idealnie :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 11x30 cm Składniki: 250 g masła (miękkiego) 500 g mąki + czubata(...)łyżka około 500 g bakalii (u mnie suszone owoce i czarna porzeczka od Helio ) 4 jajka L 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2% 1. Suszone owoce kroimy na małe kawałki i razem z czarną porzeczką wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. 2. Miękkie masła ubijamy z cukrem na puszystą masę
kruche babeczkiCiasto, które przygotujecie w zaledwie kilka minut. Nie wymaga użycia miksera, a do jego przyrządzenia będzie potrzebować zaledwie kilka składników. Wystarczy przygotować gęste ciasto i wymieszać
Ugotować