ciastka zagniatamy. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami i wycinamy foremką (w części ciastek wycinamy okrągłe okienko). Ciastka pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. Studzimy. mus: Ocieramy skórkę z 1 cytryny,sok wyciskamy z obydwu cytryn. Jajka roztrzepujemy, następnie mieszamy z cukrem. Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu(...)konsystencję budyniu, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Mus będzie dość rzadki, ale zgęstnieje po ostudzeniu. Ciastka z okienkiem posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka pełne (bez okienka) nakładamy mus cytrynowy, przykrywamy ciastkiem z okienkiem
Bon appetit mon amieprzepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować(...)plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekszklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru 2 duże lub 3 mniejsze jajka 1/2 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1/2 tabliczki białej czekolady, pokrojonej w drobną kosteczkę Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja ubijamy w dużej misce z cukrami(...)mieszamy szpatułką. Przelewamy ciasto do formy na babkę z kominem. Wykorzystałam swoją ulubioną silikonową, - nie wymaga wcześniejszego natłuszczania i obsypywania mąką, bezproblemowo wyciąga się z niej ciasto po upieczeniu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut. Konieczny jest test suchego patyczka. Po upewnieniu się, że baba jest wypieczona, zostawiamy ją w wyłączonym piekarniku kilka minut i wyciągamy
Kronika PiekarnikaCzas czytania: 2 min Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80-tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana był gdzieś pod stosem „przydasiów” została odnaleziona przez moją Mamę. Dziś przy okazji tłustego czwartku postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania rozetek bezglutenowych. Pączki, oponki serowe , faworki to główne smakołyki dzisiejszego dnia, które przygotowujemy głównie(...)tymi łasuchami, którzy glutenu nie mogą jeść? Czym Wy w taki dzień się zajadacie? Może rozetki przypadną Wam do gustu, bo są bardzo, bardzo chrupiące, słodkie no i bez glutenu . Jeśli nie macie wspomnianej rozetki do smażenia ciastek, to nic nie szkodzi. Można poradzić sobie bez niej wystarczy, że przygotowane ciasto przelejecie do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego
SprawdzonaKuchnia.plpieczenia i sól. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym, wlewamy ostudzone masło. Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników (po dodaniu masła masa będzie mniej napowietrzona). Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy z foremki. Ciasto przekładamy do przyszykowanej foremki. Pieczemy(...)rondelku. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki się połączą. Nie gotujemy i nie mieszamy zbyt dużo! Jak tylko polewa będzie gładka, lśniąca i bez krysztalików cukru, to odrazu zdejmujemy z ognia. Studzimy. Jeszcze lekko ciepłą polewą dekorujemy wystudzoną babkę. Ja dodatkowo posypałem wiórkami kokosowymi. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram
Kuchnia Łukaszałyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 30 min. Biszkopt ostudzić. Krem. W czasie gdy biszkopt się piecze gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy(...)ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placyki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy
Krylowa Kuchniaposypuję przyprawą do ryb, solą, pieprzem, majerankiem, obkładam plastrami cebuli i wstawiam do lodówki na noc albo na godzinę przynajmniej. Każdy kawałek łososia zawijam osobno w folię aluminiowa ale bez cebuli już. Pesto: Pomidory z olejem przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pestki dyni, orzechy, migdały, czosnek i miksuję blenderem. Jeżeli pesto jest za gęste dodaję olej jeszcze(...)Moje pomidory już były wystarczająco doprawione. Na dno naczynia do zapiekania wykładam pesto, na nim układam kawałki ryby, dodaję plasterki cukinii, pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 25 minut. Przed podaniem posypuję jeszcze pestkami dyni. Dekoruję rozmarynem
wesoła kuchniapodawany gdzieś pod słonecznym niebem Toskanii 💓, no, ale niestety nie zawsze tak się nam zdarza 😀. Wtedy z pomocą przychodzą proste i smaczne dania z makaronem, które szybko i bez problemu przygotujemy sami w domu. Dziś mam dla Was bardzo łatwy przepis na spaghetti z burakiem. To pasta zrobiona z ugotowanego buraka, czosnku i włoskich orzechów, a potem wymieszana(...)pięknie wygląda na talerzu. __________________________________________________________________ Spaghetti na blogu Na blogu znajdziecie też inne makaronowe inspiracje: Zielone spaghetti ze szparagami Spaghetti z cukinią Spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami Spaghetti z pieczonymi pomidorami i oliwkami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią
Kulinarne przygody Gatitydesce. Placki wałkować przez folię spożywczą, gdyż bardzo przylegają. Można również przez folie ciasto rozgnieść ręką. Na rozgrzana patelnię kładziemy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią( pieczemy ok. minuty z każdej strony). Przygotowanie farszu: Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze wychodzi inaczej, ten przygotowałam w prostej zdrowej wersji(...)doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już usmażone dodać pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Do uduszonego mięsa dodajemy czerwoną fasole i doprawiamy do smaku. Małe tortille są nieco bez smaku, dlatego mięso przygotowałam na ostro. Na tortille nakładamy farsz i składamy na pół. Podajemy na ciepło. Artykuł Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaposolić. Piekarnik nagrzać do temperatury około 80 - 90 stopni i pozostawić lekko uchylony (pomidory powinny się suszyć, a nie piec). Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (pomidory układamy skórką do dołu) i wsunąć do piekarnika. Suszenie w zależności od piekarnika zajmuje od 5 do nawet kilkunastu godzin (proces suszenia znacznie przyśpieszy włączenie termoobiegu). Pomidory(...)sprężyste. Warto od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika, żeby nie dopuścić do wysuszenia na wiór, chyba, że chcecie je później zmielić lub zasypać ziołami i czosnkiem i przechowywać bez dodatku oliwy. Na pewno część trzeba będzie wyjąć wcześniej i odłożyć do miski, a pozostałe będą musiały jeszcze jakiś czas się suszyć. Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio miałam ochotę na pieczony filet z indyka, lecz po wyjęciu mięsa z opakowania okazało się, że jest ono mało kształtne i niezbyt nadające się do pieczenia. Hmmm... i co teraz? Rozejrzałam się po kuchni i zobaczyłam dwie samotne papryki oraz resztki serka mascarpone w lodówce. W taki o to sposób powstał przepyszny gulasz, na którego odrobinę "załapali się(...)przepuszczał, że mięso z fileta indyka może być tak miękkie oraz soczyste? Całość naprawdę wyszła rewelacyjna w smaku! Delikatny i kremowy sos z nutą papryki można byłoby jeść bez mięsa. Receptura poszła już w świat, więc i Wy ją łapcie. U mnie niebawem będzie powtórka, tym bardziej, że moja córka zjadła porcję z dokładką. Polecam! (około 4 porcje
Di gotujedań jest taką kropką nad przysłowiowym "i", mimo swojego delikatnego smaku. Jak przygotować pieczarki? Pieczarki faszerowane z piekarnika przygotowujemy w łatwy sposób. Potrzebujemy: 4 kapelusze pieczarek do faszerowania, bez ogonków 16 plasterków szynki Zrazówki Bastion Smaku 1/2 cebuli pokrojonej w cienkie piórka 4 łyżeczki kremowego serka, ja użyłam czosnkowego 100 g sera gouda, startego pomidorki koktajlowe rukola pieprz(...)nią odrobinę cebuli, łyżeczkę serka, a także szczyptę startego sera żółtego. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Postępujemy tak z każdą pieczarką. Tak przygotowane pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C przez 10 minut. Gotowe pieczarki ozdabiamy pomidorkiem koktajlowym lub papryczkowym i liśćmi rukoli. Smacznego! Wioleta Gargula
MamaOskarkaMarnowanie żywności to temat bardzo aktualny, dlatego z wielką przyjemnością uczestniczyłam w warsztatach z marką Sokołów, których tematem było "Zero waste – 100% smaku bez marnowania żywności". Sposobów na niemarnowanie produktów i jedzenia jest wiele. Od kupowania mniejszej ilości produktów, poprzez planowanie jadłospisu, odpowiednie przechowywanie zapewniające świeżość produktom, aż po wykorzystywanie resztek. Na przykład kilka kromek chleba po ususzeniu(...)wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie na chipsy z obierek warzyw albo ugotowany na pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw na parze to tylko kilka pomysłów na oszczędzanie
Obiad gotowyokoło 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 16 części. Dodatkowo : ok. 300 g świeżych twardszych truskawek lub ewentualnie śliwek kilka łyżek cukru(...)cukru waniliowego Wszystkie składniki mieszamy w palcach na „piasek”. WYKONANIE: placuszek ciasta drożdżowego +kilka owoców + szczypta cukru dokładnie i delikatnie zlepiamy wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu smarujemy jajem i posypujemy kruszonką Pieczemy 35- 40 minut w temp 175 stopni. Uwaga może wypłynąć trochę soku z truskawek, ale nie martwcie
Domowe ciastaSkładniki (forma o średnicy 16 cm) Masa serowa - 460 g sera twarogowego - opakowanie jogurtu greckiego 330 ml - opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 3 jajka Masa orzechowa - 100 g masła orzechowego 100% (można użyć masła crunchy - z kawałkami orzechów) - 1 łyżka miodu Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Masa(...)greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy
Health-Fit-Life