bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2136/3453)

Makowiec japoński bezglutenowy 230

Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem

Kuchenne zapiski Edyty
Piernik staropolski 227

wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki ciemnego kakao, które można pominąć oraz zamiast(...)bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Wrzosowa Polana
Domowe batoniki musli 246

zdrowe, chrupiące batoniki pełne orzechów i innych bakalii :) Teraz kiedy jestem na małej diecie i nie jem słodyczy mogę sobie pozwolić na taki pełnowartościowy batonik w przerwie w pracy bez większych wyrzutów sumienia ;) Polecam i Wam! 400g płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl słonecznika 1/2 szkl orzechów włoskich 1 szkl rodzynków 1/2 szkl pestek z dyni 2/3 szkl mieszanki orzechów(...)brzoskwiniowego  W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko i dżem przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać z suchą mieszanką. Blaszkę o wymiarach 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę, wyrównać i docisnąć. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na batoniki

Smakołyki Asi
Pianka jogurtowo-kokosowa z jagodami i galaretką 228

szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka umieścić w malakserze i wraz z masłem zmiksować na jednolitą masę. Dno formy (najlepiej kwadratowej o boku 23-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, by nie było żadnych grudek(...)sztywną pianę (nie będzie jednak ona tak sztywna jak w przypadku śmietany kremówki). Stopniowo dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut – bez obaw o zważenie się masy. Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Powoli, cienką strużką wlewać do ciągle miksowanej

MyCookBook.pl
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 240

Klasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny(...)domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy z dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki: Na około 80 szt.: 280 g mielonych migdałów 220 g drobnego cukru 75 g białek 20 ml likieru

maniapieczenia
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 424

wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki.  2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu.  3. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.  Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy(...)można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.    4. Na wycięte krążki nakładamy farsz.  5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.  6. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. 7. Sos: Z pomidorów usuwamy

Kuchnia w czekoladzie
Domowe frytki 218

używać specjalnych dla tego sprzętów i dodatkowe je pokarbować. Słupki wrzucamy do miski z zimną wodą, którą wymieniamy, co 10-15 minut do chwili, gdy ta będzie już przezroczysta, bez mączystego nalotu (ten nalot to skrobia z ziemniaków).  Następnie nasze ziemniaczane słupki musimy obgotować. Wkłady je do garnka, zalewamy wrzącą wodą i zdejmujemy wtedy, gdy woda ponownie zacznie(...)osuszamy, dokładnie. Frytki można usmażyć lub upiec, ja zawsze wybieram to drugie. Wykładamy ziemniaki na blachę, polewam całość olejem i mieszam palcami aż wszystkie mają na sobie trochę tłuszczu. Pieczemy je wtedy w temperaturze 200-220 stopni do chwili, gdy są już rumiane, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Czas zależy od grubości słupków. Niekiedy też trzeba zmniejszyć temperaturę

Życie zamknięte w smaku
Kokosanki bananowe(bez cukru!) 166

kokosanki w wersji bezcukrowej. W roli słodzika występuje tym razem banan. Co prawda ciasteczka nie smakują tak, jak tradycyjne kokosanki, ale są bardzo smaczną alternatywą i można je jeść bez wyrzutów sumienia ;) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 2 średnie przejrzałe banany 1,5 szklanki wiórek kokosowych 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych) pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy jajko, mieszamy . Dorzucamy wiórki, zmielone płatki owsiane, sodę i szczyptę soli, mieszamy. Rękoma formuje podobnej wielkości ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 10 - 12 minut. Około 3 minuty przed końcem pieczenia ustawiamy tylko górne grzanie, ponieważ spód rumieni się dużo szybciej

FitKot
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 205

pogoda  nie sprzyja włączaniu piekarnika, ale odważyłam się to zrobić i nawet przeżyłam eksperyment, nie ugotowałam się w kuchni :D Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są proste do wykonania, bez użycia masła, co również usprawnia pracę. Bardzo aromatyczne, u mnie tym razem w orkiszowej wersji z ksylitolem. Tymianek z oryginalnego przepisu musiałam pominąć z braku tej przyprawy(miałam jedynie(...)szklanki ksylitolu fińskiego 1 małe jajko 1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. źródło przepisu

FitKot
Karaibski chlebek kokosowy 177

Dawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno(...)opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja). Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżówki ze śliwkami 167

łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę(...)nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach i studzimy na kratce. Jemy

Marder&Marder Manufacture
Crème brûlée 137

wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę białek (a dokładnie 6) to zawsze można potem zrobić tartę cytrynową z bezą , na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na sercu polecamy. Potrzebujemy: 500 ml śmietanki kremówki 6 żółtek 6 łyżeczek cukru około 4 łyżeczek cukru(...)ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy ekstrakt z wanilii. W rondelku zagotowujemy śmietankę i ją studzimy. Zimną powoli dodajemy do ubitych żółtek. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy około 50 minut w 130 stopniach. Następnie schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Na taki schłodzony krem wysypujemy cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego

Marder&Marder Manufacture
PYSZNE CIASTECZKA ŻYTNIE, PEŁNOZIARNISTE Z DODATKIEM PESTEK DYNI 234

szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem. Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku cukru, moje również bez laktozy- używam masła z ukwaszonej śmietanki (białko mleka już jest). 100% pełnoziarnistej żytniej mąki, syrop z agawy (lub miód) i mnóstwo pestek dyni, mniam, mniam...pyszności... :-) Przepis znaleziony tutaj(...)Składniki: - 2,5 szklanki * mąki żytniej pełnoziarnistej - 150g twardego masła - 2 jajka - 12 łyżek pestek dyni - 8 łyżek syropu z agawy (lub płynnego miodu) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Wegeburgery 4, rzeszowski bar Vegus 281

Wczoraj były burgery z pieczonymi kotletami wegetariańskimi, szpinakiem, pomidorem i czerwoną cebulą – podawane na ciepło (zapieczone w piekarniku). I do wyboru: ketchup lub sos czosnkowy. A tutaj inne pomysły na  wegeburgery . Wrażenia po wizycie w  Vegusie  bardzo pozytywne. Miła obsługa, przejrzyste menu (na tablicy i telewizorze), nie jest drogo a jedzenie bardzo smaczne. Przykładowe ceny: kawa(...)mlekiem sojowym - 5 zł, kawa czarna - 4 zł, ciasto - od 5 zł za duży kawałek. Wystrój nowoczesny, ale bez przesady. Jadłam 2 rodzaje ciasta: brownie z masłem orzechowym (na pewno był też w nim banan) i ciasto na zimno z chia i musem truskawkowym bez cukru (wydaje mi się, że to drugie w wersji raw) - oba ciasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 222

śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g  masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki(...)mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki.  Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane

Dzieje kuchennej Wiewióry