powstała sycąca zupa i te oto babeczki. Jest to modyfikacja przepisu z grudniowego KUKBUKa. Babeczki są nie dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka(...)jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórymleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo(...)powinno być tak aby swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem
Pychotkaaagalaretki (np. żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia(...)ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie biszkopty. Układanie rurek w tortownicy może sprawić pewien kłopot. Nie dałam rady ustawić wszystkich rurek od razu, aby się nie przewracały, dlatego najlepiej jest podzielić
MyCookBook.plfolię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut. Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy ekstakt, miksuj między kolejno dodawanymi jajkami. Na koniec(...)gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów
codojedzeniawięcej i bardzo łatwo się je robi. A takie przepisy lubicie najbardziej, prawda? Dlaczego wszystko jedno? Bo smakuje wspaniale wszystko jedno z czym! Bo można je zrobić bez żadnych dodatków - wtedy uzyskacie maślane ciasto do kawy, taką babkę - nie babkę. Bo można dodać do niego prawie wszystkie owoce - jabłka (jak u mnie dzisiaj), gruszki, śliwki, co tylko(...)przepis? :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 82% (200 gramów) 4 całe jajka 1 cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce (u mnie 1 kg jabłek) Wykonanie: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. W misie miksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę
Garniec Magaliecukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem i polać ciastka. Posypać dekoracyjnym cukrem(...)Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte z marynaty udka i smażymy(...)strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą
Domowy Smak Jedzeniaposzłam na plażę ;-). Składniki na piankę: 250 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki) 100-150 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego 2 opakowania budyniu malinowego bez dodatku cukru (w sumie 80 g proszku) około 500 g jagodowych owoców (maliny, borówki, jeżyny) Przygotowanie: 2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp(...)cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej temperaturze 30-40 minut. Ciasto rośnie co najmniej o 50% i potem delikatnie opada po wyjęciu z piekarnika. Upieczonej najlepiej trzymać w lodówce. Smacznego
greenscarframach kolacji. Są rewelacyjne, zamiast kanapek spokojnie można je jeść. Co zresztą stwierdziła Dorota z Moje Wypieki - gdzie Madzia podejrzała przepis. Jestem świeżo po ich zjedzeniu i zupełnie bez ściemy mogę powiedzieć, że dają radę. Są tak fajne, że jeszcze nie raz u nas na stole wylądują. A pewnie jeszcze dzisiaj zrobimy muffiny z żurawiną. Czyli(...)wkrótce. Na około 15 sztuk: 1 duża czerwona papryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy
Marder&Marder Manufacturepory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)Zaczyn: Półtorej łyżki stołowej czynnego zakwasu żytniego 100g mąki babuni (650) 80ml ciepłej wody ew. 1g świeżych drożdży, jeśli nie mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki
Kuchenna Kontrrewolucyajajek 50 ml śmietany 30% kilka ząbków czosnku 3 łyżki masła skórka z limonki sól, pieprz, świeże zioła (mięta) Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni (wybieramy taką, którą bez problemu wstawimy do piekarnika) rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i cukinię pokrojoną w półprzezroczyste plasterki. Kiedy cukinia „zwiędnie” dodajemy krewetki i skórkę otartą z limonki. Całość doprawiamy solą(...)jajka uprzednio zmieszane ze śmietaną, ziołami i listkami mięty (wedle upodobań). Smażymy kilka minut na wolnym ogniu, aż całość zacznie się ścinać. Następnie frittatę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kilka minut aż wierzch się zarumieni. Podajemy gorące. Smacznego
Bon Ton Italiawaniliowego garść bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jabłka 5-6 sporych truskawek garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę ocet i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy(...)szklanki cukru, odrobinę cukru waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Sztywną pianę wykładamy na owoce. Na pianę ścieramy na grubej tarce schłodzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 55-60 minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła. Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest
Kuchnia po mojemutrochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z wyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki(...)niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wystudzony spód smarujemy dżemem i przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową. Smacznego :) function load
Mienta blogrewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższe danie jest dosyć tanie, a także szybkie do przygotowania. Przyznam się, że dynia nigdy mi nie smakowała, ponieważ wydawało mi się, że jest bez smaku i mdła. Jednak, gdy przygotowałam krem na bazie wywaru warzywno-mięsnego to od razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które dbają o linię. Składniki(...)średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka
Ugotowaćaromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się sprawdzi mąka żytnia razowa. Chleb jest stosunkowo(...)wyłącznie na drożdżach z zakwasu, bardzo ładnie wyrasta, zarówno podczas fermentacji, jak i wypiekania. Dlatego też myślę, iż warto go przed włożeniem do piekarnika naciąć, aby ułatwić wyrastanie podczas pieczenia. Co prawda teraz go nie naciąłem, ale przy kolejnym wypieku zrobię to na pewno. I będą to nacięcia poprzeczne, albo w postaci dwóch iksów. Wpis znalazł się na listach
Grahamka, weka i kajzerka