Tort z masłaem orzechowym 244jajek 1 szklanka cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając(...)miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko
Kuba Gotuje
Papryki faszerowane 251usuwamy gniazda nasienne. Powinno to wyglądać mniej więcej tak: Gdy mięso jest usmażone, dodajemy ok. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, tak by całość lekko zmieniła kolor i konsystencję, ale bez przesady, wszak nie jest to farsz pomidorowy ;) Jeśli trzeba doprawiamy do smaku, a następnie mieszamy całość z ryżem tak, by powstała jednolita masa i można faszerować :) U mnie farszu(...)piekarnik do 200 st. C, nasze papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniamy je wodą tak na ok. 2 cm i całość pieczemy ok. 30-40 minut. W tym czasie ścieramy ser i na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy nim papryki. Gdy się rozpuści można zajadać :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa
HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ – FISH FRIDAY 218można ją łatwo wysiać i korzystać z niej cały rok. HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ Składniki na 4 porcje : 4 mniejsze filety z halibuta bez skóry (po 120g) lub większe do poporcjowania pęczek liści bazylii 75g pistacji 1 łyżka oliwy mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie łyżka tartego parmezanu (u mnie(...)oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę. Pesto wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika. Ja używam funkcji pieczenia z parowaniem (specjalnie do rybki), jeśli nie macie takiej możliwości, rybę przykryjcie folią (żeby nie wyschła) i pieczcie 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotujcie pozostałe dodatki
Dietolog
Karkówka doskonała wolno pieczona 298później piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu. Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się czas marynowania, a wydłużył czas pieczenia. Na szczęście nasz Crock-Pot zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik, a ze względu na pojemność pomieści nawet duże porcje mięsa. Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też(...)byśmy zjedli karkóweczkę na obiad? " Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 234szklanka płatków owsianych ½ szklanki płatków jaglanych ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła kokosowego 1¾ szklanki wody 3 łyżki dżemu 100% Czarny bez (można użyć każdego innego) 40g suszonej żurawiny 40g mielonych orzechów włoskich 40g płatków migdałów 40g orzechów laskowych 40g drobnych rodzynek 20g ziaren słonecznika Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie przekładamy(...)nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe topimy, łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 40 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy chleb z formy
Kuchnia w czekoladzie
Tort z masłaem orzechowym 216jajek 1 szklanka cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając(...)miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko
Kuba Gotuje
Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami 195mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min 2. Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na ok 10 min, następnie mieszamy widelcem 3. Miętę i pietruszkę drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pomidora pozbywamy szypułek(...)kaszą 4. W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz , zalewamy tabbouleh, mieszamy 5. Pstrągi krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie, ok 1 min z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut 6. Na patelnię po smażeniu pstrągów wrzucamy pomidorki koktajlowe, z gałązkami, szybko smażymy na dużym ogniu, uwaga pryskają, kiedy się
Słodki Kompromis
Kremowa fantazja 196zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień świąt do świeżo zaparzonej kawy,więc nie wyobrażam sobie bez niego świąt , mam z nim piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była z moimi rodzicami . Składniki 1 paczka kremu ( krem(...)śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru bułka tarta do posypania tortownicy masło do wysmarowania tortownicy Wykonanie biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek
Mój Smak
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 194Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Ja najczęściej do tego celu używam piekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu) (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek(...)trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu (fot.5) . Piec około 15 minut w temp. 180°C, do uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać
Świat Ciasta
SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 298macie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :) Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło(...)Każda warstwa tego ciasta idealnie do siebie pasuje. Polecam, bo każdy kęs to rozkosz ! SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 2 i 1/2 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier wanilinowy 1 op. kakao naturalne 1 łyżeczka miód 1 łyżka przyprawa do piernika 1 łyżka jaja 2 szt. masło 125 gram śmietana kwaśna gęsta 3 łyżki cukier kryształ 4 łyżki Masa serowa
Kuchnia Paulettes
Tortille kowbojskie. 281gotowego pomysłu, sprawdzonego, smakowitego, a na dodatek kow(t)(m)bojskiego... Polecam! PS Użyłem w daniu fasolki dostarczonej przez firmę Jamar . Smaczne, duże i równe ziarna w zalewie bez konserwantów sprawdziły się znakomicie. Składniki: 1 batat 1 - 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno (lub chili) 1 łyżka sosu barbecue 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (lub keczupu) 1 puszka czerwonej(...)tortille Wykonanie: Batata wysmarować oliwą i obficie posolić. Nakłuć skórkę widelcem, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut - do miękkości. Po przestudzeniu wycisnąć miąższ słodkiego ziemniaka do miseczki i połączyć z posiekaną papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić do smaku. Wyłożyć puree na połowę tortilli
zadanie-gotowanie
Mięsne roladki w ziołach 198rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy
Kulinarne przemyslenia
Sernik czekoladowy 181otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan produkt pochodzący z eksploatacji kury, że nie używają kosmetyków(...)innymi chorobami, które przyniosła ze sobą cywilizacja. Ale przejść obojętnie nie mogę jak na siłę stosujemy zamienniki, żeby było zdrowiej i bardziej trendy. Pieczemy serniki z kaszy jaglanej, słodzimy je ksylitolem, a spody pieczemy z mąki kasztanowej. W imię czego? No dobra, nie zrozumiem stara już jestem ;) Wolę zjeść raz w miesiącu sernik z prawdziwego zdarzenia. Znaczy z serem
bistro mama
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 204jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły. Pieczemy max 20 min do suchego patyczka. Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła. Tarte podajemy z kiełkami rzodkiewki (moje kiełki są wyhodowane(...)więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona
Moniki Smakołyki