świeżym papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Wafelki i orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dopiero wówczas łyżka po łyżce dosypujemy cukru i miksujemy do momentu, aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Wówczas wsypujemy do piany: orzechy, wafelki i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie szpatułką i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut(...)stopniach, a następnie zmniejszamy piekarnik do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy Krem czekoladowy : – 300 ml śmietanki kremówki 30% – 4 łyżki nutelli – 3 płatki żelatyny – 0,5 łyżeczki cukru pudru Żelatynę zalewamy zimna wodą na 7-10 minut żeby napęczniała. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy nutellę i znów
Relaxtimeupieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty, ale bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też(...)wątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie
Trzeci talerzśrednicy 20-24cm albo tak jak ja – w małej, bardzo wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm – smak ciasta zostanie niezmienny, zmieni się ilość i wielkość porcji oraz czas pieczenia. Składniki nadzienia powinny być w tej samej temperaturze – wyjmujemy je razem ze składnikami ciasta, zdążą złapać odpowiednią temperaturę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury(...)ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno mocno się napuszyć i widocznie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby: Sposób I (na zdjęciach) Trzy całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach
Karo in the Kitchenśrednicy 20-24cm albo tak jak ja – w małej, bardzo wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm – smak ciasta zostanie niezmienny, zmieni się ilość i wielkość porcji oraz czas pieczenia. Składniki nadzienia powinny być w tej samej temperaturze – wyjmujemy je razem ze składnikami ciasta, zdążą złapać odpowiednią temperaturę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury(...)ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno mocno się napuszyć i widocznie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby: Sposób I (na zdjęciach) Trzy całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach
Karo in the Kitchenminut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na tartę (u mnie 28 cm, sprawdzi się też większe naczynie do żaroodporne) smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Dno i boki formy wykładamy plastrami ziemniaków. Następnie spód(...)wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera. Wierzch doprawiamy szczyptą bazylii. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 35-40 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Smacznego
Słodkie okruszkiJakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż(...)spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru - krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDobre urządzenie biura jest niezwykle ważne. Odpowiednie biurka, wygodne krzesła, pojemne szafy i szafki. Do tego dobre oświetlenie. To wszystko ma wpływ na wydajność pracy pracownika
Słodkie okruszkiGofry wychodzą chrupiące, puszyste i lekkie, nawet po wystudzeniu nie robią się gąbczaste i glinowate. Próbowałam różnych przepisów i ten faktycznie się udaje, nawet jak
Ze smakiem bez glutenuTym razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu
W kuchni bez szafekTym razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu
W kuchni bez szafekTen sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni
Szefowa kuchniPo raz kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego
Z miłości do słodkościGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sodą oraz proszkiem do pieczenia. Mąki nie dodawać na raz, a w czterech lub pięciu turach. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, papier powinien nieco wystawać ponad formę. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem. Biszkopt piec przez około 45 minut bądź(...)lodówki najlepiej na całą noc. Tort Warto wiedzieć robiąc tort z owocami i białą czekoladą. Forma do pieczenia , której użyłam to tortownica o wymiarach 21 centymetra. Tortownicę lekko przesmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem. Papier musi wystawać ponad formę, aby w trakcie pieczenia biszkopt nam się nie wylał. Do upieczenia biszkoptu użyć można także metalowego rantu. Wszystkie składniki użyte
MeCooksKruche ziołowe ciasto i szpinakowo serowe nadzienie . Dziś propozycja dla jaroszy i nie tylko. Smaczne danie bez dodatku mięsa sprawdzi się zarówno na ciepły obiad jak i kolację. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna ! W każdym kęsie wyczuwalny jest smak serków topionych Sertop akurat ja użyłam w niej miksu ale można dać swój ulubiony. Z każdym będzie(...)komponować się doskonale. Składniki na okrągłą formę 26 cm Ciasto kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo
Wanilia i Kardamon