Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na purée. Wbijamy jajka(...)ponownie mieszamy. Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm). Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US;} PL Skladniki: 200 g måki bezglutenowej - "Bezgluten" 4 jajka przepiorcze 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bez laktozy (ja uzywam benecol) 2 duze jablka 100 g cukru 1 lyzeczka cynamonu pol sloika powidel garsc orzechow wloskich dodatkowo borowki amerykanskie w czasie sezonu Do miski nalezy(...)zwarta mase. Posypac maka naokolo. Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te w plasterki. Polowe ciasta walkowac na wielkosc tortownicy i przeniesc na posmarowana margarynå patere do pieczenia. Na ciasto polozyc warstwe powidel na powidla pokruszyc drobno pokrojone orzechy. Na wierzch ulozyc plasterki jablek, na gore pokrusz druga polowe ciasta. Posypac cynamonem oraz brazowym cukrem. Piec w temp
Lajtkraft food intoleranceżółtka i wanilię -zmiksować( białka na bok.) Dodać suche składniki na przemian z maślanką, na koniec wlać łyżkę octu. Na koniec ubić białka. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. Piec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę(...)zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce
Kubki smakugruszką*; kawa *całkowicie z mąki kokosowej, z mleczkiem, na wierzchu z wiórkami Jak na muffinę całkowicie z ten mąki wyszła świetna, choć zawsze nerwy są :D po 39godzinach bez snu, wczoraj wieczorem przy okazji oglądania filmu z D tak padłam, że obudziłam się tak na dobre dzisiaj rano, choć mogłabym dalej spać, ale za dużo rzeczy do zrobienia(...)liczba mnoga) i tortu dla babci :) Miłego dnia ^^ Przepis: 35g mąki kokosowej 100g pure z dyni hokkaido jajko białko 2-3 łyzki mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia 1/2 gruszki pasek czekolady białej wiórki kokosowe Wszystkie składniki na muffinę miksujemy. Dodajemy pokrojone dodatki. Przekładamy do foremki, posypujemy wiórkami. Pieczemy ok. 40min
More food, love and dreamsWyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru(...)małe jajka 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny wanilia mielony cynamon mielone goździki gałka muszkatołowa imbir Składniki na nadzienie: 500g marmolady agrestowej garść posiekanych orzechów włoskich i migdałów kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z cukrem i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem, skórkę z cytryny
Kuchnia Pani WiosnySpotkałem się z przepisami, w których to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto(...)ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba więcej. Do takiej ilości mąki wystarczy ok. 50 g / ml zsiadłego mleka , szczypta sody oczyszczonej i cukru. Z racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce
Right Behind The Kitchenpoznaliśmy bardzo sympatycznych ludzi (sporo starszych od nas), zaprzyjaźniliśmy i oczywiście zaczęliśmy się odwiedzać. Na wieść, że kobieta ma nie tolerancje laktozy i glutenu miałam problem z wykombinowaniem czegokolwiek bez powyższych składników. Tylko czas udowodnił, że nie trzeba się napinać i wydawać nie wiadomo jak wielkich pieniędzy i kupować tony składników, żeby ugotować lub upiec coś smacznego. W kuchni(...)cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym ostudźcie. Dodajcie cukier, wanilię i całość wymieszajcie. Wbijcie jajka (można je roztrzepać, żeby łatwiej było połączyć składniki) i porcjami wsypujcie mąkę migdałową wraz
Szybko Tanio Smaczniejajko szczypta soli wiśnie cukier trzcinowy kieliszek amaretto To mój autorski przepis. Przyznam się ,że po raz pierwszy używam mleka migdałowego w pieczeniu. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od słodyczy mleka. Przygotowanie: 1. Wsyp mąkę gryczaną do wysokiego pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana(...)Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki smaż na ceramicznej patelni bez tłuszczu . 4. Po upieczeniu pozwól aby ostygły. 5. Połóż na półmisek rozłóż wiśnie i skąp talerz w wiśniowo- amatettowym sosie. Podawaj gorące wiśnie z kulką
AZgotuj!drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce mieszamy obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą(...)Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane
DefinicjaSmakueksperyment z kaszą jaglaną, co by nieco uzdrowić ten smakołyk. Zredukowałam również ilość masła i cukru. Z twarożkiem także nieco kombinowałam i dodałam ptasie mleczko - samą iście waniliową piankę, bez czekolady. I to był strzał w dziesiątkę! :) Obawiałam się zakalca, ale niepotrzebnie. Placuszek wyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny(...)Ciasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Waniliowy twarożek : 200 g twarogu półtłustego w kostce ok. 12 ptasich mleczek waniliowych jajko łyżka skrobi/budyniu waniliowego łyżka cukru łyżka mleka/jogurtu Kruszonka
Kuchnia Elliekakao i ozdobiona limonką oraz maleńkim, zielonym maczkiem od Słodki Świat . Wzorowałam się na przepisie z bloga The Rawtarian - zmieniłam co nieco i w yszedł mi najlepszy sernik bez sera! :) Spód: * ciastka maślane- 300 g * kakao- 1 czubata łyżka * masło- 150 g Desernik: * nerkowce- 350 g * jarmuż- 50 g * syrop z agawy- 4 łyżki * olej kokosowy rozpuszczony(...)Dodatkowo: * limonka- 3 plasterki do ozdoby * kakao- do oprószenia * maczek zielony- do dekoracji* Spód: Ciastka zmiksować z miękkim masłem i kakao. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wylepić dno oraz boki formy (do połowy). Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy. Desernik: Nerkowce namoczyć około 12 godzin w zimnej wodzie, osuszyć i przełożyć do blendera
Kraina Miodem PłynącaPyszne i proste ciasto z jabłkami bez jajek. Kilka razy już je jadłam ale przyszła pora i zrobiłam sama. Ochota na słodkie była a jajek brak więc przepis na szarlotkę został szybko wykorzystany. składniki: 1 szklanka mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (można dać mniej ja dałam ok 3/4 szklanki(...)obranych ze skórki jabłek 150 g zimnego masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 4 łyżki cukru waniliowego cynamon (jeśli ktoś lubi) Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych
Monia miesza i gotujekurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można(...)czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone
w mojej kuchnikurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można(...)czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone
w mojej kuchnijest konieczne , zalałam je wodą na 1/2 godziny. Po tym czasie do garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka. Wymieszać z migdałami i mąką(...)folią i wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt lub kwadrat (mój miał ok 26x26 cm) Najłatwiej ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wtedy wałkować . Rozwałkowane, nakłuć widelcem i równomiernie obłożyć odsączonymi śliwkami. Posypać płatkami migdałowymi - śliwki ułożyłam w 5 rzędach a migdały rozsypałam pomiędzy rzędami. Piec
Stare Gary