Pyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie
Smaczne ZdroweDrodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku
vaniliowoczekoladowaNa grupie kulinarnej na fb natknęłam się na fajne kuleczki z bakali. A że w domu mam sporo bakali to długo nie czekałam by je zrobić
Ala piecze i gotujeKażdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego. Najlepiej, by nie było w tym zbyt wiele kalorii, a jeśli są dodatkowe wartości zdrowotne, to już idealnie
MarcinChefObiadek z frytkami innymi niz zawsze. Składniki: bataty, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: bataty obrać, umyć, pokroić w paski jak na frytki. Przełożyć do miski
Państwo Wojtczuk gotująPasztet to danie, które w moim domu kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs
Szybko Tanio SmacznieTo ostatni dzwonek, żeby zdobyć świeże truskawki z polskich sadów. Nie jest tajemnicą, że jestem ich zagorzałą fanką! Dlatego dzisiaj przepis, którym połączę moich dwóch kuchennych
Ania i Marcin gotująChleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren
Smaczne ZdroweGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich
Ze smakiem i z pasjądzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sernika jogurtowego. Spód: 8,5 dkg masła bez soli 1 łyżka brązowego cukru 15 dkg herbatników Masa serowa: 50 dkg serka mascarpone 50 dkg jogurtu greckiego 2 jajka 30 dkg cukru pudru sok z 1 pomarańczy 2 łyżki(...)jagodami . Spód : herbatniki pokruszyć na konsystencję bułki tartej. Kiedy pokruszone, dodać do nich roztopione masło oraz brązowy cukier. Wymieszać po czym przełożyć na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko ugnieść dłonią aby powstała jednolita całość. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Po 10-u minutach wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa
mecooksjest obłędnie smaczna. Górna warstwa makaronu zatopiona w sosie beszamelowo - serowym jest kremowo aksamitna i delikatna w smaku, tworzy też doskonałą ochronę przed nadmiernym wysuszeniem tarty podczas pieczenia. No i na sam koniec chrupiący słonecznik, ale nie taki zwykły tzn. podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella(...)grubych oczkach marchew i seler oraz poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu, regularnie mieszając przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać wołowinę i mieszać bez przerwy przez 3-4 minuty. Dodać passate pomidorową, wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodać
Jadło i czytadłokiedy zmiękł i puścił wodę, płyn odlałam i dalej postępowałam jak w przepisie. Chciałam upiec bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek. Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku(...)stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniemy elastyczne zielone ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w miejscu bez przeciągów na 3-4 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (u mnie wymiary
Stare GaryNawet sam fakt, że zastanawiacie się nad tym dziwnym zjawiskiem o czymś świadczy. Poznanie Najcierpliwszego zmieniło mnie o tyle, że wiem, że można sobie okazywać uczucie, szacunek i przyjaźń bez ferii baloników, serduszek, brokatów i wielkich bukietów kwiatów i niekoniecznie musi to być 14 luty. Z czternastym lutym to jak ze Wszystkimi Świętymi. Raz w roku ludzie sobie przypominają(...)niezobowiązującym byzkankiem? No nie da się! Społeczeństwo wciśnie cię natychmiast w ramy wrednego mizogina lub starej feministki, którzy nie cieszą się światem i uczuciem, a otaczającą rzeczywistość traktują jak piekło najgorsze. Teoretycznie jednoosobowych gospodarstw domowych jest coraz więcej. Praktycznie wystarczy pojechać do rodziny, niby pogodzonej z losem, a usłyszymy nieśmiertelne pytanie: „Masz kogoś?”. Podejrzewam, że odpowiedź: „Tak, mam. Całkiem niezłą
ladykitchenekstraktu waniliowego (zamiennie można dodać np. 2 łyżeczki cukru wanilinowego) 1 płat/opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie wersja XL) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) Płat ciasta rozwijamy i kroimy na duże kwadraty (nie musi być idealnie, przy zlepianiu można to wyrównać). W górnym rogu każdego robimy po 3 małe nacięcia. Do miski(...)się na boki i jest go w każdym rożku naprawdę dużo), przykrywamy drugą połową z nacięciami i zlepiamy w dłoniach rogi tworząc rożki. Każdy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Brzegi rożków dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Rożki smarujemy białkiem. A na koniec posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy
Słodkie okruszki