bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2103/3453)

Bułki na maślance 166

Któż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki. Składniki: 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej łyżka cukru 1 jajko 400 ml maślanki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy(...)jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem. Wskazówki:  Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka

upichcic
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1281

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory. Ciastka piec w 170 stopniach C około(...)mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek. Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 202

się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest zawsze jeden: otrzymamy proste ale pyszne co nieco do kawy lub popołudniowej herbatki. U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej(...)równie dobrze mogą być jagody) 150g masła  3 jajka 120g cukru ½ łyżeczki cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jagody umyć ,odsączyć na sicie.  Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę.  Dalej miksując dodawać po jednym całym

Walijskie Pichcenie
Francuska niespodzianka. 177

moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów lub więcej ze słoika przyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek(...)łososia. Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem. Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta. Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości. Piec w temp.190 stop około 20 min, do ładnego zrumienienia ciasta

Kulinarny karnet Christophera
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 185

szczególnie „zakalcogenne”.   Jeśli jeszcze dodatkowo musimy upiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło(...)celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń, przede wszystkim  dzięki temu rozluźnia się i napowietrza struktura mąki, unikamy grudek i zapewniamy lepsze połączenie składników. Jeżeli w przepisie jest dodatek proszku do pieczenia lub sody, to najlepiej wsypać je od razu na sito razem z mąką, wymieszać i przesiać. Ucierać margarynę  (lub masło) z cukrem na puszystą masę, dopiero potem mieszać

głodny alergik
Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu) 288

Fantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :)  Składniki: herbatniki  bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg

głodny alergik
Bułeczki oliwkowe z pietruszką 206

misce mieszamy drożdże, cukier i trochę ciepłej wody - zostawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto.  Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy.   Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką  ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy(...)kroimy na 16 kawałków tej samej wielkości. Z każdego formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym - gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować  zbełtanym jajkiem albo oliwą.  Czas pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 15-25 minut, aż nabiorą złotobrązowej

Niezły Młynek
Marysieńka 202

dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze(...)Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia

Mia Cucina Sofieta
KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 407

papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ są cieńsze i bardziej chrupiące. Ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posypać ulubionymi przyprawami jeśli lubicie bardziej wyraźne w smaku. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na ok 15 minut i piec w temperaturze 210-220 ° C (termoobieg) obserwując by nie przypaliły się za bardzo. Po upieczeniu ciasto pokroić na kwadraty(...)guacamole, czy ketchupem z cukinii itp. Jeśli lubicie coś czasem pochrupać to polecam również chipsy – prażynki. Smacznego! — BTW całości:     Artykuł KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Ciasto z burakami i imbirem 125

termoobiegiem. Na blachę rozsypać orzechy, wstawić do nagrzanego piekarnia, piec 10 minut do zarumienienia pilnujcie, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, orzechy przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć na bok. Formę o średnicy 20 cm, lub kwadratową o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Imbir wyjąć z syropu, pozostawić na sitku aby ociekł(...)proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać starte buraki, skórkę otartą z pomarańczy, orzechy i pokrojony imbir. W małej misce wymieszać jajka, śmietanę (jogurt), olej i opcjonalnie pokruszoną witaminę C, mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około

SprawdzonaKuchnia.pl
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 184

już, a czasem nawet na wczoraj. Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni. Ci, co czytają mojego bloga nieco uważniej wiedzą, że C. dostał nową pracę. Wraca do domu późno - za późno , żeby zabierać się za gotowanie. Normalnie(...)przygotowywać na milion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś z klopsikami, żeby nie było, że chcę go zmienić w wegetarianina... Dzisiaj jednak zupa bez mięsa, za to z serowymi chipsami. Taaaaka dobra! Wyszła po prostu genialna, i nawet jeśli nie macie problemów z gotowaniem, to ją Wam polecam. Kiedy tylko zobaczyłam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JESIENNE SMOOTHIE Z DYNIĄ 168

skórką) 1 duże mango 4 duże marchewki Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Mango obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając pestkę. Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i przepuszczamy(...)sokowirówki lub gdy czas nas goni i nie mamy czasu na bawienie się z marchewkami to możemy skorzystać z gotowych soków marchewkowych, ale muszą one być dobrej jakości i bez dodatków. Najlepsze są te jednodniowe

Kuchnia MagdaLeny
JESIENNE SMOOTHIE Z DYNIĄ 183

skórką) 1 duże mango 4 duże marchewki Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Mango obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając pestkę. Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i przepuszczamy(...)sokowirówki lub gdy czas nas goni i nie mamy czasu na bawienie się z marchewkami to możemy skorzystać z gotowych soków marchewkowych, ale muszą one być dobrej jakości i bez dodatków. Najlepsze są te jednodniowe

Kuchnia MagdaLeny
Domowa ciabatta 137

rękawiczek Przygotowanie domowego pieczywa wymaga od nas trochę czasu (samo wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny), ale użyte składniki są ogólnie dostępne i pewnie większość ma takie w domu bez specjalnego wychodzenia na zakupy. Postanowiłam więc, że spróbuję zrobić bułeczki sama. Początkowo planowałam wykonać bułeczki, które wykorzystałam do kanapek BLT ( zobacz przepis na kanapki BLT ), ale w porę zorientowałam(...)Mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (im dłużej, tym lepiej). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Blachę do pieczenia (taką z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto i rozciągamy lub wałkujemy je, by zajęło mniej więcej całą powierzchnię blaszki. Następnie kroimy na prostokątne bułeczki (u mnie

Smaki Na Talerzu
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 154

przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia. Najczęściej gości u mnie pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce(...)problemu widoczna jest również data przydatności do spożycia.   SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * Świeży Pstrąg Patroszony Marinero – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * migdały bez skórki – 1 duża garść * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz * mąka migdałowa lub mielone migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wlewamy oliwę

Ostra na Słodko