tego, że średnio przepadam za anyżowym posmakiem czegokolwiek. Fenkuł ten posmak ma, po upieczeniu jest jednak minimalnie wyczuwalny. Jeżeli chodzi o sam przepis, można to warzywo spokojnie upiec bez dodatków, jedynie z oliwą, nie musicie wydziwiać z kruszonką, której ja użyłam do przepisu. Polecam jednak powydziwiać. Składniki: 1 koper włoski duża kromka chleba razowego 4 suszone pomidory(...)czosnek wrzucamy do blendera/rozdrabniarki i chwilę mielimy (aż do uzyskania kruszonki). Koper włoski myjemy i kroimy w plasterki grubości około 1 cm. Wykładamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odwracamy plasterki, posypujemy kruszonką, solimy i pieprzymy i pieczemy kolejne 10 minut, aż do zrumienienia
Kardamonovyjajko – 4 szt *cukier – 4 czubate łyżki *mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml ) *sok z cytryny + woda – do nasączenia KREM BUDYNIOWY: *budyń śmietankowy bez cukru ( po 40 g ) – 2 szt = 80 g *mleko – 500 ml *miód wielokwiatowy – 2 łyżki *kostka Kasia – 200 g *cukier puder – 2 łyżki MASA(...)syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut w 180C. Po upieczeniu w razie potrzeby delikatnie ścinamy, nasączamy ciepłą wodą z sokiem cytrynowym. KREM BUDYNIOWY: Z całości mleka odlewamy pół szklanki, resztę
Ostra na SłodkoCiekawa propozycja dla uczulonych na gluten i laktozę. Można też wykorzystać przepis, gdy ma się białka na zbyciu. Mnie przede wszystkim ucieszyło to, że mogę je
Mania WypiekaniaMak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją
Via Gustomały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich lub prowansalskich Nadzienie: wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife) oliwki bez pestek 1 duża pieczarka świeża bazylia Wykonanie: Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik(...)olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy
Lamarida.plwolnej chwili. Są banalnie proste, pożywne i smaczne. Przygotowałam je z samych zdrowych produktów: płatków owsianych, banana i bakalii. Składniki na 8 ciastek : 2 dojrzałe banany (180g banana bez skórek) 80 płatków owsianych górskich 10g nasion słonecznika 10g posiekanych orzechów włoskich 10g płatków migdałowych 10g rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Banany zmiksować na mus. Ja to zrobiłam w rozdrabniającej końcówce(...)bananowej masy dodać resztę składników, wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut. Kiedy masa trochę zgęstnieje, uformować 8 kulek i rozpłaszczyć je na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 1 ciastko muesli to ok. 85kcal , węglowodany: 12g, białko: 2g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: w jednym ciastku znajduje się
Dietologróżnych gatunków mięs znajdziecie na moim blogu. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 70 dag schabu bez kości 3 łyżki octu balsamicznego 8 łyżek oleju 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 2 szczypty ostrej(...)wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony. Całość wlać do mięsa przykryć naczynie z mięsem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie piec mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę i 15 minut. schab pieczony
O kuchni z uczuciemwidelcem, upiec w nagrzanym piekarniku 12 min. 180st(kontrolować czas pieczenia, można wydłużyć w razie potrzeby). Drugą mniejszą kule wyłożyłam na dno tortownicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia, nie musi to być idealnie równo, posypałam orzeszkami Pekanami (posiekałam garść pekanów i polałam sosem klonowym, wymieszałam i posypałam cisto kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi(...)można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy to zastępuję część cukru białego cukrem waniliowym) Wszystko miksuje mikserem bądź blenderem. Przelewam do garnka i cały czas mieszam
Kubki smakupierwszego kęsa. Są absolutnie genialne, w smaku przypominają słonecznikową chałwę. Aż trudno uwierzyć, że tak wygląda dieta. Są wspaniałą przekąską w III fazie diety. Ciastka bez glutenu, bez cukru posmakują na pewno wszystkim. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składniki na 24 sztuki (12 porcji w diecie) : 280 g ziaren słonecznika 90 g ksylitolu 2 jajka bio Wykonanie(...)dekoracji ciastek, resztę zmielić na mąkę (mogą pozostać grudki) do zmielonych ziaren dodać ksylitol i 1 jajko+1 żółtko. Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwone, 4 duże pomidory, 2 nieduże bataty, 1 papryka czerwona, 1 łyżka miodu, 3-4 ząbki czosnku, oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi, 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g), ½ papryki chili (do smaku), 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 - 4 garście świeżego szpinaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka całego(...)gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę. Papryczkę
Moniki Smakołykiwzględu na dużą zawartość alkoholu, ale dla dorosłych idealne. W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam. Dodatkowo 350 g suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki rumu lub wódki Śliwki włożyć do rondelka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować na wolnym ogniu około(...)najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta. Ciasto 5 jajek rozm M 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać olej i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia
O kuchni z uczuciemcukru 125 g masła 250 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Ziemniaki po ugotowaniu (bez soli) dokładnie rozgnieść. Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać ziemniaki, przyprawę do piernika, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia(...)ciasto.* Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min, w temp 180 st. Po wystudzeniu dowolnie dekorować. *Ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Smacznego
My sweet a lifeupieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny. Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą
AZgotuj!użyć też syropu klonowego lub daktylowego. Składniki na polewę: - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki kakao naturalnego - 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego - ja zrobiłam bez Przygotowanie: Słonecznik prażymy na suchej patelni. Nie za mocno, najlepiej na małym ogniu non stop mieszając. Tak by się za bardzo nie zarumienił a był wyczuwalny aromat. Zostawiamy(...)młynka do kawy, wrzucałam po kilka łyżeczek i mieliłam co jakiś czas wstrząsając. Ma nam powstać proszek, ewentualnie zbita masa - nie masło. Dodajemy miód, dobrze mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy kształt chałwy.. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowanie polewy: Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao - gotowe! Polewamy naszą chałwę
Szkrab Je Samkuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe(...)wyszło wspaniale. Żałuję, że tak rzadko przygotowuję słodkie wypieki, myślę, że muszę to zmienić! Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem / 10 babeczek Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mała marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru lub jego zamiennika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao Przygotowanie: Marchewkę obieramy
Moja smaczna kuchniamleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - olej rzepakowy Całe jajka, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli miksujemy robotem na gładką masę. Umyte jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry(...)kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez cały rok, więc racuszki szrlotkowe mogą często gościć na Waszym stole. Chrupiace, niezwykle aromatyczne, błyskawiczne i bardzo
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam Was na klasykę, czyli pomysł na pastę kanapkową. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i… pyszna czosnkowa pasta serowa gotowa Idealna, aby odmienić swoje
Słodkie okruszkidłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki(...)mleka 210 g brązowego cukru ( lub trochę mniej białego ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3,5 łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie: Jajka oraz dżem powinny być
Opowieści z piekarnikacukru pudru 20g kakao 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli MASA BUDYNIOWA 400ml mleka 200g jogurtu greckiego 50g gorzkiej czekolady 40g cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego (bez cukru) 300g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - dodać posiekane(...)jeśli ciasto trudno zlepić, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy do tarty (można też rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć do formy, papierem do góry) - ja zostawiam boki z ciasta nieco wyżej niż brzeg formy, żeby podczas pieczenia ciasto delikatnie opadając, nie obniżyło za bardzo brzegu
Smakołyki BerenikiPoszukiwania bezglutenowych słodkości ciąg dalszy... Dzisiaj bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. Zawsze się udają. Są lekkie, mięciutkie i chrupiące zarazem. Rozpływają się w ustach:-) Składniki: 1
Ze smakiem bez glutenuroladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej wody). Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru to tylko jeden(...)niego, do wyboru mamy także Migdał z Maroka, Cytrynę z Sycylii i Pomarańczę z Brazylii – wszystkie ekstrakty są w 100% naturalne i nadają wypiekom oraz deserom niesamowity aromat bez użycia chemii. Jeśli nie przygotowujecie ekstraktów sami, to mogę je zdecydowanie polecić – skład broni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą
Poezja smakukarty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica(...)miejsca, w jakim kolacja zapowiada się tak dobrze. Ośmiorniczka była miękka, dodatki lekkie, smaczne. Zupa bardzo intensywna w smaku, pyszna, sycąca, jednak wydaje mi się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań
Kuchnia Bazyliijedna porcja wystarcza na cały dzień. Paweł stwierdził, że zbyt słodki więc już pewnie nie zrobię bo sama jeść go nie zamierzam ;). Przepis przyniesiony z pracy, dla wszelkich fanów bezy polecam Składniki na 3 blaty bezowe: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych migdałów pół szklanki płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)ubijamy dalej. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy razem z migdałami. Wykładamy na wyłożoną papierem blachę robiąc trzy okrągłe blaty o średnicy około 22 cm. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Składniki na krem: 2/3 szklanki śmietany kremówki 30% 450 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru
Mam apetyt na ...konsystencja przypomina wilgotne babki – nikt nie uwierzy, że nie ma w nim mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne samo, jak również podane w towarzystwie jogurtu i innych owoców np. granata, malin, borówek. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy: 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką(...)kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe) 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru) 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką 6 jajek "zerówek" 200 g mielonych migdałów (można kupić
Poezja smakuproszku • 5 łyżek oleju • 3 łyżki ziarna sezamowego Sos poblano mole czekoladowy • 5 ząbków czosnku • 1 cebula • 1 ostra papryczka • 1 papryka zielona i czerwona • 1 puszka pomidorów bez skórki • 3 łyżki orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów i rodzynek • 3 łyżki oleju • 5 ziaren pieprzu czarnego • 5 goździków • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka soli i cukru(...)łyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki. • Przyprawić solą, pieprzem i paprykami. • Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. Sos • Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym obrać ze skórki. • Pieprz
To co kochambez powodu to ciasto nosi nazwę pychotka! Jest naprawdę wyśmienite, a dzięki masie kremowej rozpływa się w ustach. Specjalistką od pychotki jest moja siostra Ula. Nie wiem jak ona to robi, ale jej ciasto zawsze jest najlepsze! W rankingu ciast wg Sławka pychotka jest chyba na pierwszym miejscu. Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej • 4 żółtka • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana • 4 białka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 150 g orzechów włoskich posiekanych • 1 słoiczek powideł śliwkowych Krem • 250 g masła • 1/2 litra mleka • 2 żółtka • 2,5 łyżki mąki pszennej • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 łyżki
To co kochamPrzedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią
Codziennik KuchennyDo przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300
Szybko Tanio Smaczniemięso. do mięsa dajemy dwa jajka, wyciśniętą bułkę , wszystkie zioła ,pieprz, sól przcisniety przez prasę czosnek i starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna puszkę pomidorów Smażymy bez dodatku oliwy nasze mięso. Następnie zalewamy pomidorami i dusimy około 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie pozostałe dwie puszki pomidorów również blendujemy i wlewamy do małego garnuszka. Na małym(...)nasz farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem 20 minut w 200C Następnie posypujemy serami i pieczemy następne 15 minut Smacznego
Viola cooks with passionmąki żytniej chlebowej typ 720 1 i 4/3 łyżeczki soli Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto(...)uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nastawić na 210°C . Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp
Posadzone i zjedzoneingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi(...)całości,dosłownie trochę. Drugi nakładamy na niego,i delikatnie palcami sklejamy brzegi by mieć pewność że nam się nie rozwarstwi. Rozgrzewamy patelnię dodając troszkę oleju najlepiej posmarować pędzelkiem. I pieczemy około 2 minut z każdej ze stron. To wszystko . Smacznego
Viola cooks with passionśmietanki 30% 125 g serka mascarpone 3 łyżki szklanki cukru pudru 1 śmietan fix 1 tabliczka mlecznej czekolady Masa porzeczkowa: 250 g serka mascarpone 1 szklanka czarnej porzeczki bez szypułki 4 łyżki cukru pudru Do dekoracji: czarna porzeczka czerwona porzeczka truskawki 2 batony w polewie z białej czekolady 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony
Szefowa kuchniktóre często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu(...)warto zamówić dobrej jakości nabiał, najlepiej twarożek lub serek homogenizowany od sprawdzonego mleczarza na portalu Polskikoszyk.pl. Na portalu możesz wybrać produkty mleczne z małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie
Kuchcik gotujeJuż starożytni Rzymianie i Grecy chętnie spożywali kalafiory. Znane także pod nazwą kapusta cypryjska, od XIII wieku rozpoczęły wędrówkę po innych europejskich krajach. W Polsce pojawiły
My Chcemy Jeśćsię jakiś czas na odwagę, aż w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam je upiec. Niestety z jakiegoś dziwnego powodu doszłam do wniosku, iż uda mi się tego dokonać bez metalowych foremek do babeczek. No i w sumie się udało... Tylko babeczki wyglądają mało babeczkowo! Tak czy siak pyszne są, a z blaszki można je w ostateczności wyjeść przy(...)margaryny 1/2 szklanki brązowego cukru 2 żółtka 1 kopiasta łyżka śmietany szczypta soli 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia trochę białka Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2-3 łyżki cukru brązowego 12 wisienek koktajlowych Mąkę
peggiwkuchniszklanka zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżki masła kokosowego 2 laski wanilii 3 łyżki agawy szklanka rodzynek wiśnie (ja dałam ze słoika) Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe) 4 łyżki kakao Pozostałe składniki: płatki migdałów do udekorowania Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam(...)składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Ciasto: Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku ryżowym, co jakiś czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub przywiera, należy dodać mleka
nietadietaPyszne gofry na pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2 małe upieczone buraki 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody pół puszki schłodzonego mleczka kokosowego miód owoce liofilizowane(...)truskawki Buraki obieramy i miksujemy na gładko. Mieszamy je z ricottą, kefirem, żółtkami i mąką wymieszaną z sodą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z ubitym mleczkiem kokosowym i świeżymi owocami. Możemy polać miodem
Mienta blogpieczenia, samo dno, ja używałam silikonowej formy w kształcie serca, więc nie używałam papieru, tylko formę wysmarowałam masłem, (samo dno). Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam(...)cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, dwie łyżki musu dodać do żelatyny, wymieszać
moj przepis naPyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie(...)serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy
Domowe TortyOstatnio bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni jogurt grecki. Uwielbiam jego smak i gęstą, kremową konsystencję. Niemal zawsze zastępuję nim kwaśną śmietanę, czy to podczas pieczenia ciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie(...)się je dosłownie w chwilę więc jest idealne podczas zabieganych poranków :) Składniki (na 1 porcję): 4-5 czubatych łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ulubionego musli (dodaję musli z owocami bez dodatku cukru) garść świeżych owoców (u mnie borówki amerykańskie) 1 łyżka płynnego miodu (dowolnego) Wykonanie: Do miseczki przekładamy jogurt, posypujemy go musli oraz owocami i na koniec polewamy miodem
MyCookBook.plzajmuje więcej niż 10-20 minut, a możemy przez ten czas zyskać przepyszne, pożywne śniadanie, które naładuje nasze akumulatory na cały dzień. ;) Placuszki smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości(...)łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany 2 jajka 2 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła, ale można pominąć) łyżka oleju 1/4 szkl. mleka łyżeczka proszku do pieczenia kilka lub kilkanaście śliwek węgierek szczypta soli Przygotowanie: Płatki owsiane zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić do napęcznienia. Banany rozgnieść widelcem, a śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W jednej misce
Kuchnia Elliecienka, lekka, z idealnie równym dnem i z niskim profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta. Składniki na 6-8 naleśników: 150 g jasnej mąki orkiszowej(...)cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy(...)kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa
królestwo garówleniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g) - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżka(...)masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi
CookYourselfSezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa(...)maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto
Zainspirowana w kuchniDzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz
Pora coś zjeśćdodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy(...)około 3mm (podsypując mąką) i wykrawamy trójkąty, na które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone pergaminem. </ Na koniec rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy Rajgramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech(...)plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjednolitą masę masło i mąkę, dodaj śmietanę i ponownie połącz składniki dodaj do gorącego wywaru utartą masę i wymieszaj całość do połączenia się składników ubijaczką - rózgą całość zagotuj bez zamykania szybkowaru (wywar powinien zagęścić się,jeśli sos jest za mało gęsty, dodaj więcej utartej mąki z masłem) liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz(...)parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę z naleśnikami do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser delikatnie rozpuści się wyjmij naleśniki i przełóż
Szybko Szybkowarróż w oczach i od jutra znów patrzeć na świat przez różowe okulary? I już się nie zgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku! To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech(...)SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku. Gdy wszystko się połączy
KUCHARNIAtych, które mój Tato przywiózł z delegacji w brązowej, papierowej torebce. Zniknęły szybciej niż zdążył przywitać się ze wszystkimi. Dziś są wszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem. Pyszne na surowo. Uzależniające w odwróconych babeczkach. Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko(...)Wasza? UPSIDE DOWN CLEMENTINE CAKES - ODWRÓCONE BABECZKI Z KLEMENTYNKAMI /proporcje na ok. 15 babeczek/ 225 g masła 225 g mąki 225 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka otarta skórka z klementynek ok. 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru na każdą babeczkę 15 plastrów klementynek - po jednym na babeczkę Syrop klementynkowy 1/2 szklanki soku
KUCHARNIAgniazdka. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Dzisiaj do moich gniazdek dodałam cukru waniliowego- są przepyszne, lekkie, pulchne ....Ciężko sobie odmówić następnego gniazdka :)... Pod tym linkiem znajdziecie przepis na gniazdka bez cukru waniliowego- tutaj . Kochani polecam i zachęcam do zrobienia gniazdek. Zaczynamy : Składniki: 2.5 szklanki mąki 200 gr masła 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek 2 łyżeczki cukru(...)łyżką mąke , tak by nie było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej masy. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego- jeżeli nie mamy rękawa - możemy wykorzystać woreczek- ucinamy "dziubek" i gotowe :) Na papier wyciskamy ciasto, z pomocą rękawa cukierniczego. Kładziemy gniazdka
Smaki EdytyPyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko. składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry przyprawa do ryb oliwa do skropienia 200 g świeżego szpinaku sól czosnkowa masło do smażenia 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą(...)oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę
Monia miesza i gotujeNakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy(...)wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem. Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita
mojewypiekiinietylkozaczęłam opróżniac pierwszy ;) Po odkręceniu słoika wydobywa się mocny zapach świeżych jabłek o delikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka są kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest(...)tylko nam fantazja podpowie! Składniki: ( 12 szt ) Ciasto : - margaryna – 40 g – drobny cukier – 150 g – mąka pszenna – 120 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – 1 szczypta – cynamon – 1 łyżeczka – jajko – 1 szt – mleko – 120 ml – aromat waniliowy – 1 łyżeczka Nadzienie : - prażone
Ostra na SłodkoZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois. Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 bakłażany(...)suszonych pomidorów z oleju, 4 fileciki anchois, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chili, łyżka czarnych oliwek bez pestek, łyżka kaparów, łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie), łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych), sok i skórka otarta z cytryny, sól i pieprz do smaku, olej (zalewa) z pomidorów. Przygotowanie: Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry
SzczyptaSmaQJest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne. Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić. No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem... Po tym kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca(...)łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy
Walijskie Pichceniesól - ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody - chili (nie trzeba) * puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do ok.200*C na 45-60 minut, lub do miękkości. Następnie wydrążamy pestki, wyrzucamy je, a resztę miksujemy w misce blenderem na gładką masę(...)innej odmiany, skórę zdejmujemy, miksujemy tylko miąższ. Można przechowywać w lodówce kilka dni w zamkniętym słoiku. Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić z wody, przepłukać dokładnie i zalać świeżą wodą bez dodatku soli. Gotować na średnim ogniu przez ok.60 minut, do miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę. Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno. Ugotowaną
Smaczne Zdroweśliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklanki śliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka(...)opakowania po 440ml gęsty jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem na gładką masę dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 800 ml jogurt wiśniowy gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier
W Mojej Kuchni Lubiębułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz. W wersji oryginalnej robi się ją bez cukru, ja jednak zawsze dodaje ok. 7 dag. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane(...)ciepłej wody 7 dag cukru kryształu, (to dodatek jeśli lubicie chałkę na słodko) Do posmarowania: 1 łyżka wody 1 żółtko Do wypieku chałek świetnie sprawdzają się płaskie formy do pieczenia , które możecie obejrzeć na stronie homemart.pl . 1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. 2. Podgrzać śmietanę w rondlu na małym ogniu
Apetyczna babeczkaszczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja z jogurtem naturalnym(...)piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań
Mango PapajaDziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie(...)Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody
Kulinarne przygody Gatityjajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika(...)podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu
Moniki SmakołykiJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500 g ricotty 250 g mascarpone 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji
sama złodyczblachy, niestety dieta poszła w las, musiałam sobie pofolgować:) niestety aż tak silnej woli nie mam, żeby odpuścić sobie takie smakołyki. Myślę, że godzinka więcej ćwiczeń i obędzie się bez wyrzutów sumienia. W końcu od czasu do czasu można sobie poszaleć, dieta powinna być różnorodna i nie nuda. Najgorzej to zmuszać się do jedzenia czegoś czego nie lubimy. Najważniejsze(...)dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodziewysokich lotów, ale dobrze smakuje, pięknie pachnie i można się tym porządnie nasycić. BAKŁAŻAN ZAPIEKANY W POMIDORACH /własny;/ 2-3 porcje 1 średni bakłażan 2 puszki pomidorów bez skórki 150 serka śmietankowego garść świeżej bazylii i oregano sól, pieprz 100g żółtego sera w plasterkach Bakłażana myję, kroję w plastry i nacieram solą, aby pozbawić go nieprzyjemnej goryczki. Następnie(...)posiekanymi ziołami oraz pieprzem. Solę nieznacznie, gdyż wcześniej bakłażan był solą nacierany. Układam plastry bakłażana, zalewam powstałym sosem. Na wierzchu układam ser, a całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach przez 30-35 min. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinakazuje tradycja, cześć frittelle była z rodzynkami, ale zdecydowana cześć “bez”. Te z rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera(...)porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie
Mia Cucina Sofietasodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche) - zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej(...)herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut
Smakołyki Berenikirazem przedstawiamy wersję z masłem z nerkowców i jasnym ciastem z malinami. Przysięgamy, że to jest cud na talerzu, w ustach a później w brzuszku 😊 Taki krem na orzechach bez masła czy margaryny to zupełnie inna bajka, więc jeśli jakimś cudem znajdzie się osoba nie przepadająca za karpatką to koniecznie musi spróbować naszej wersji 💗 Składniki (23x24(...)więc użyłyśmy ręcznego blendera, dalej dodałyśmy ostatnie jajko i już miksowałyśmy ciasto normalnie mikserem) 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać
Candy PandasPotrzebujemy: Na ciasto: 25 dag dag masła lub margaryny 2 szklanki zimnej wody 2 szklanki mąki tortowej około 8 małych jajek Na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie(...)moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie. 2. Do pieczenia: Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem. 3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. Upieczone blaty
Izabelawkuchni