bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2124/3453)

Tarta z bzem i rabarbarem 148

pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut.  Wystudzić. Żelatynę namoczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 102

najmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy(...)kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin.  zastawa

królestwo garów
Pancakes Nigelli Lawson 199

leniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g) - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżka(...)masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi

CookYourself
Makownik na migdałowym cieście 345

Sezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa(...)maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto

Zainspirowana w kuchni
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 150

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz

Pora coś zjeść
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 144

dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy(...)około 3mm (podsypując mąką) i wykrawamy trójkąty, na które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone pergaminem. </ Na koniec rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google

Smakowy Raj
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 210

gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech(...)plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 199

jednolitą masę masło i mąkę, dodaj śmietanę i ponownie połącz składniki dodaj do gorącego wywaru utartą masę i wymieszaj całość do połączenia się składników ubijaczką - rózgą całość zagotuj bez zamykania szybkowaru (wywar powinien zagęścić się,jeśli sos jest za mało gęsty, dodaj więcej utartej mąki z masłem) liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz(...)parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę z naleśnikami do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser delikatnie rozpuści się wyjmij naleśniki i przełóż

Szybko Szybkowar
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 272

róż w oczach i od jutra znów patrzeć na świat przez różowe okulary? I już się nie zgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku!   To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech(...)SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku. Gdy wszystko się połączy

KUCHARNIA
My sweet little clementine. Do góry nogami. I moja cisza. 177

tych, które mój Tato przywiózł z delegacji w brązowej, papierowej torebce. Zniknęły szybciej niż zdążył przywitać się ze wszystkimi. Dziś są wszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem.  Pyszne na surowo.  Uzależniające w odwróconych babeczkach.  Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko(...)Wasza?  UPSIDE DOWN CLEMENTINE CAKES - ODWRÓCONE BABECZKI Z KLEMENTYNKAMI /proporcje na ok. 15 babeczek/ 225  g masła 225 g mąki 225 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka otarta skórka z klementynek ok. 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru na każdą babeczkę 15 plastrów klementynek - po jednym na babeczkę Syrop klementynkowy 1/2 szklanki soku

KUCHARNIA
Gniazdka waniliowe 995

gniazdka. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Dzisiaj do moich gniazdek dodałam cukru waniliowego- są przepyszne, lekkie, pulchne ....Ciężko sobie odmówić następnego gniazdka :)... Pod tym linkiem znajdziecie przepis na gniazdka bez cukru waniliowego- tutaj   . Kochani polecam i zachęcam do zrobienia gniazdek. Zaczynamy : Składniki: 2.5 szklanki mąki 200 gr masła 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek 2 łyżeczki cukru(...)łyżką mąke , tak by nie było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej masy.  Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego- jeżeli nie mamy rękawa - możemy wykorzystać woreczek- ucinamy "dziubek" i gotowe :) Na papier wyciskamy ciasto, z pomocą rękawa cukierniczego. Kładziemy gniazdka

Smaki Edyty
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 290

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko. składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry przyprawa do ryb  oliwa do skropienia 200 g świeżego szpinaku sól czosnkowa masło do smażenia 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą(...)oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę

Monia miesza i gotuje
Makowiec drożdżowy 209

Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy(...)wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem. Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita

mojewypiekiinietylko
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 182

zaczęłam opróżniac pierwszy ;) Po odkręceniu słoika wydobywa się mocny zapach świeżych jabłek o delikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka są kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest(...)tylko nam fantazja podpowie! Składniki: ( 12 szt ) Ciasto : - margaryna – 40 g – drobny cukier – 150 g – mąka pszenna – 120 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – 1 szczypta – cynamon – 1 łyżeczka – jajko – 1 szt – mleko – 120 ml – aromat waniliowy – 1 łyżeczka Nadzienie : - prażone

Ostra na Słodko
Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana 209

Zamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois. Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 bakłażany(...)suszonych pomidorów z oleju, 4 fileciki anchois, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chili, łyżka czarnych oliwek bez pestek, łyżka kaparów, łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie), łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych), sok i skórka otarta z cytryny, sól i pieprz do smaku, olej (zalewa) z pomidorów. Przygotowanie: Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry

SzczyptaSmaQ