ciastek, klasyczne dla mojego synka bez żadnych przypraw typu kminek,chili czy czosnek. Dla mnie z kminkiem a z czosnkiem i chili dla Pana Ł ;). Składniki: 350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 150 g masła 100 g kremowego twarożku u mnie o smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowania ryby potrzebujemy: 500 g łososia (bez skóry) 3 marchewki sól, pieprz do smaku szczyptę szafranu 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu kubeczek śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym naczyniu układamy cienko pokrojone marchewki, dodajemy rybę i przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z szafranem i rozmarynem i taką mieszaniną polewamy naszego łososia. Pieczemy ok 20 minut. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniemnie na razie same skorupki bez masy , ale oczywiście przełożę jakąś masą. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor
Moje domowe kucharzenieskórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć orzech
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponieważ jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego
Szczęśliwa kuchniazbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wodę z cukrem, wanilinie z masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając, tak żeby nie powstały grudki. Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia
Gotowanie-ukzdjęciu po lewej farsz bez śmietany i mąki, a na zdjęciu po prawej farsz ze śmietaną i mąką 7. Udka układamy na pieczarkach i sosie. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą (kto co ma) lub w wersji na bogato - tartym serem wymieszanym z bułką tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzygotowanie wymyślnego śniadania. Tropikalna granola bez glutenu to kolejna wariacja na temat mojej ulubionej mieszanki. Płatki jaglane wymieszane z kaszą jaglaną, z kandyzowanym mango i daktylami, z dodatkiem gałki muszkatołowej, syropu klonowego, wiórków kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca
Mango Papajałyżeczka nasion lnu Wykonanie: Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie. Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko. Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować w kwadrat/prostokąt grubości około
kolorowotorcikowoponieważ jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodatku tak lekkie, że bez mrugnięcia okiem sięgamy po kolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: 1 litr śmietanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Zimne masło pokrój na kawałki, a następnie posiekaj z mąką i cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy dodaj śmietanę i żółtko. Zagnieć szybko ciasto. Oderwij jedną trzecią ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmij papier z wierzchu i umieść
codojedzeniamasła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem
Z Majeczką w kuchnibezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej. Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę. Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut. Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek
Kukuleczkimożecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła
Ciastkozercy