Ciastka francuskie z twarogiem i owocami 188około 1 cm ciasta bez nacięcia w rogach kwadratu) . Na zdjęciach poniżej możecie zobaczyć, jak wykroiłam ciasto. Następnie górny brzeg ciasta nałożyć na dolny kawałek, a dolny na górny. Twaróg wymieszać z 1 żółtkiem oraz cukrem wanilinowym. Na środek ciasta nałożyć masę serową, a na wierzchu ułożyć owoce. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 15-20 minut
Ugotować
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 160wigilijnym stole mamy ich bez liku… ociekająca miodem kutia, pyszne makowce, łamańce, serniki i strudle. Do tego mnóstwo czekoladowych lub kremowych słodkości. Te ostanie pokrywają nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek
Kate's Kitchen
Sernik z ananasem 165cukru 3 budynie śmietankowe bez dodatku cukru (proszek) 1 puszka ananasa Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W dużej misce umieścić ser, serek mascarpone, jajka, rozpuszczone masło, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować na małych obrotach miksera. Po minucie masa już powinna być gładka. 3. Blaszkę 20x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć
Kuchnia domowa Ani
Migdałowe brownie z gruszkami 199gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w dużą kostkę) 20 ml soku z limonki 250 g masła miękkiego 250 g cukru 200 g migdałów ze skórką szczypta soli 4 jajka 50 ml mleka 180 g mąki pszennej 280 g gorzkiej czekolady (min 70%) 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Niezły Młynek
Migdałowe brownie z gruszkami 122gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w dużą kostkę) 20 ml soku z limonki 250 g masła miękkiego 250 g cukru 200 g migdałów ze skórką szczypta soli 4 jajka 50 ml mleka 180 g mąki pszennej 280 g gorzkiej czekolady (min 70%) 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Niezły Młynek
Indyk w roli głównej 123indycząt bez skóry), B3, B6, B12,Potasu K, Fosforu P, Cynku Zn, jak też źródłem białka), niską zawartość tłuszczów nasyconych, delikatny smak (co przy gotowaniu dla dzieci ma bardzo duże znaczenie) oraz szybkość obróbki. Z mielonego indyka robię ulubione klopsiki Emilki, z udźca drugie ulubione danie- kotleciki w panierce, albo piekę w marynacie z sosu sojowego, oliwy, czosnku, miodu
Cooking for Emily
Gofry z mąki pełnoziarnistej (bez cukru) 138mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i z mąłą ilością cuku. Idealne na śniadanie lub deser. Swoje podałam z dżemem wiśniowym, ale dodatki można dobrać według uznania, albo zjeść gofry na samo. Takie też są pyszne :) Składniki (ok. 6 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Healthy food explorer
Bułki z budyniem " Ósemki" 178cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką, odpowietrzamy ( uderzamy pięścią). Dzielimy na dwie części dla ułatwienia. Wałkujemy dość cienko. Szklanką wykrawamy około 20 placuszków. Składamy po dwa placuszki w Ósemkę, układamy na dużej blasze ( lub 2-óch blachach od razu)wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej połowy ciasta
Domowe ciasta
Ekspresowe ciasto owsiane z borówkami - tylko z 3 składników 177masła orzechowego bez soli 2 szklanki płatkow owsianych Do dekoracji: 150 g borówek Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać masło orzechowe, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać płatki owsiane, wymieszać. Blachę natłuścić, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Borówki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie delikatnie powtykać w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
Domowa Cookierenka Agi
Ciasto marchewkowe z truskawkami i galaretką / Carrot Strawberry Jello Cake 174Wierzch będzie też smaczny bez galaretki, z samym kremem i owocami. Smacznego:) na blaszkę o wielkości 35x24 cm (lub troszkę mniejszą): 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka jabłek startych na wiórki, 1 szklanka startej na wiórki marchewki, 1/2- 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka w temperaturze pokojowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opcjonalnie ok. 1/3 szklanki
Lekcje w kuchni
Wino na świąteczny stół 160wigilijnym stole mamy ich bez liku… ociekająca miodem kutia, pyszne makowce, łamańce, serniki i strudle. Do tego mnóstwo czekoladowych lub kremowych słodkości. Te ostanie pokrywają nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek
Kate's Kitchen
Panettone czekoladowo-pomarańczowe 161stół i zostaw bez przykrywania na około 15 minut. Formowanie: Odważ wymaganą ilość ciasta w zależności od dostępnych foremek. Dałem po ok. 560 g ciasta na foremkę fi 14 cm. Po podzieleniu uformuj ciasto w kule i pozostaw na 15 minut. Następnie umieść masę w papierowych foremkach, uprzednio umieszczonych na blasze do pieczenia. Nakryj foremki folią i zostaw
Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik marmurkowy 1646budyniu śmietankowego bez cukru 100g gorzkiej czekolady * pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć, najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej) polewa: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli
Obiad gotowy
Placuszki z bielucha 377należy smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Zachęcam do przygotowania 😉 Składniki na 2 duże porcje (około 15 sztuk): 1 opakowanie serka naturalnego typu Bieluch (150 g) 0,5 szklanki mąki pszennej (75 g) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki masła (50 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło roztopić, ostudzić. Wszystkie
Ugotować
Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy 374góra-dół) i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Studzimy przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie w temp. pokojowej. Wstawiamy do lodówki. Może delikatnie opaść, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany. Sernik możemy zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem albo polać
Poezja smaku