bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1937/3453)

Strudel jabłkowy 147

Już tyle razy go piekłam. Tyle razy przymierzałam się do zrobienia zdjęć. Tyle razy układałam całą kompozycję nie tylko w głowie, ale i na stole. I co? I dopiero teraz udało mi się zrobić kilka zdjęć. I doszłam do wniosku, że strudel jabłkowy nie lubi być fotografowany, tylko jedzony. Nie lubi czekać, nie lubi pozować. Lubi za to pomruki zadowolenia(...)zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą. Strudel jabłkowy Składniki: ciasto: 150g mąki 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 3 łyżki brązowego cukru 1łyżeczka cynamonu 3 łyżki bułki

Obiad gotowy
Jak upiec dobry chleb w domu? 137

pieczenie musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu (a ten z kolei musi dojrzewać ok. 4 dni) . Co więcej, zabierając się za pieczenie chleba na zakwasie należy zwrócić uwagę na właściwy wybór formy – unikaj tych wykonanych z blachy ocynowanej, gdyż mogą reagować z odczynem zakwasu. Dobre będą formy ze stali węglowej, szklane(...)odpowiednio pulchne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak upiec chleb bezglutenowy? Osoby z nietolerancją glutenu wcale nie muszą rezygnować z pysznego domowego pieczywa. Wystarczy zamienić tradycyjną mąkę na bezglutenową. Wybór mąk bez zawartości glutenu jest całkiem spory. Najlepszą w tym wypadku podstawą do wypieku chleba będą mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, ryżowa lub ziemniaczana. Należy jednak uważać, by pieczywo nie było zbite

Kulinarne Przeboje
PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE 116

Bez gwiazdy nie ma jazdy. Dziś jedziemy po francusku! Przepiórki duszone w winie z groszkiem i ziemniakami na maśle oh YAH! Przepiórki duszone to delikatny smak i frapujący aromat. Zdrowe mięso ukryte w niewielkich ptaszkach. Dziś moje przepiórki przygotowałam w wersji duszonej i podałam z przepysznymi ziemniakami na maśle z groszkiem. Ale już jestem rozochocona na wersję pieczoną(...)Groszek przelej porządnie wrzątkiem z czajnika. 7. Serwuj z ziemniakami i groszkiem, polane / lub nie / powstałym sosem. SMACZNEGO! Print PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE Bez gwiazdy nie ma jazdy. Przepiórki duszone w winie z groszkiem i ziemniakami na maśle. Delikatny smak i frapujący aromat. Course Main Course Cuisine French Keyword Przepórki, Przepórka duszona, Groszek

globuskulinarny
Sernik czekoladowy 119

bardzo udanym i smacznym serniku zebra pieczonym w kąpieli wodnej, postanowiliśmy w ten sam sposób upiec sernik czekoladowy . Przygotowaliśmy do niego spód z kakaowych herbatników oraz wzbogaciliśmy go wiśniami z rumową nutą. Sernik z czekoladą rozpływał się w ustach, każdy kęs zachęcał do dalszego delektowania się tym lekkim i puszystym wypiekiem. Składniki na sernik czekoladowy Masa serowa: 1 kg dobrej(...)kakaowych 100 g miękkiego masła Wiśniowa glazura: 125 ml soku z wiśni 125 ml wody 1 opakowanie glazury do owoców (Tortenguss) 1-2 łyżki cukru Dodatkowo: 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 1 łyżka mąki pszennej 20 ml rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia nadmiaru soku, sok zachować do wiśniowej

niecodziennikpary
Filet z indyka z farszem drobiowo-pieczarkowym 165

brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa. Na szczęście od teraz mogę takie mięso przygotowywać do woli i bez obaw. Dlaczego? Ano dlatego, iż w mojej kuchni pojawił się nowy, bardzo przydatny gadżet, a mianowicie termometr do mięsa. Termometr posiada duży wyświetlacz, nie ma więc problemu z odczytem(...)KLIK ). Istnieje niepisana zasada, że mięso powinno się piec przez około godzinę na każdy kilogram, jednak nie zawsze piekarnik nagrzewa się do pożądanej temperatury. Z tego też względu czasami może się zdarzyć, że ta sama potrawa raz smakuje wyśmienicie, a raz brakuje jej do perfekcyjności tych kilku minut w piecu. Doświadczona gospodyni być może zawczasu to zauważy, ale co jeśli

Smaki Na Talerzu
Filet z indyka faszerowany mielonym mięsem z piersi kurczaka i pieczarkami 281

brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa. Na szczęście od teraz mogę takie mięso przygotowywać do woli i bez obaw. Dlaczego? Ano dlatego, iż w mojej kuchni pojawił się nowy, bardzo przydatny gadżet, a mianowicie termometr do mięsa. Termometr posiada duży wyświetlacz, nie ma więc problemu z odczytem(...)KLIK ). Istnieje niepisana zasada, że mięso powinno się piec przez około godzinę na każdy kilogram, jednak nie zawsze piekarnik nagrzewa się do pożądanej temperatury. Z tego też względu czasami może się zdarzyć, że ta sama potrawa raz smakuje wyśmienicie, a raz brakuje jej do perfekcyjności tych kilku minut w piecu. Doświadczona gospodyni być może zawczasu to zauważy, ale co jeśli

Smaki Na Talerzu
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 253

wyjątkowo wysokiej zawartości polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży(...)być przechowywana  w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, jednak nie powinna to być lodówka, gdyż oliwa może niepotrzebnie zmętnieć. Po ponownym odstawieniu jej do temperatury pokojowej odzyskuje klarowność, bez zmian dla jakości. Prostą poradą dotyczącą przechowywania oliwy dzieli się Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie: Jeśli kupiliśmy oliwę w dużym, metalowym opakowaniu, musimy ją przelewać

Codzienna kuchnia niecodzienna
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 267

dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej(...)następnie odkryć i zapiekać kolejne 15 minut pilnując by kiełbasa nie przypiekła się za bardzo. Przed podaniem polecam posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! — BTW całości z chrzanem ze słoiczka bez szczypiorku: 1310 g, 2875 kcal, B 85 g, T 252 g, W 60 g. W 100 g: 219 kcal

Ola la LCHF
Piernik staropolski - dojrzewający 157

mniej jednak bardzo nam zasmakował także w tym roku będzie powtórka.  Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki(...)ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut).    Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać

Mania Wypiekania
Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną 128

warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Dzięki swojej cieniutkiej strukturze podczas pieczenia nabiera niepowtarzalnej chrupkości. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Wprost idealny pomysł na przystawkę. Mój farsz powstał przypadkowo z tego co akurat było(...)dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę papryki i pieczarki. Całość smażymy, bez przykrycia, około 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Masło roztapiamy w rondelku. Jeśli używamy mrożonego ciasta filo, należy je uprzednio rozmrozić. Najlepiej zajmować się każdym pojedynczym płatem ciasto osobno

PatiGotuje
Gulasz z baraniny 235

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł(...)dodaniem fety okazał się  świetny. Polecam! Inspiracja był przepis Nigelli Lawson składniki 4 łyżki oliwy z oliwek,  w razie potrzeby więcej 600 g  baraniny ( użyłam łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm 2 średnie cebule, pokrojone drobno sól 4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę listki z 4 gałązek tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano

Stare Gary
Pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym 173

Pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym to jedno z naszych ulubionych dań. Bardzo szybko można je przygotować, a pilnując czasu pieczenia mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kawowy creme brulee 204

kapryśny,  wiele osób twierdzi, że to czasochłonny deser a wcale tak nie jest , robi go się w kilka chwil, wymaga co prawda delikatności i wyczucia, nie lubi pośpiechu, piecze się go  w kąpieli wodnej w niskiej temperaturze. Nie próbujcie w wyższej, broń boże , bo wyjdzie ścięta jajecznica a nie krem.Ale pozatym nie jest wymagający :)  Najlepiej smakuje dobrze(...)Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, wsypać  3 łyżki cukru  oraz kawę rozpuszczalną, dodać wydrążone ziarenka z całej laski wanilii, doprowadzić do wrzenia, mieszając aby powstała jednolita masa bez grudek. Po zagotowaniu zestawić z ognia, lekko  wystudzić. Żółtka umieścić w szklanej misce, wsypać resztę cukru, rózgą rozkłócić,  aż cukier się całkowicie rozpuści a żółtka nabiorą lekkiej

Wanilia i Kardamon
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 247

Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
ORGANIZACJA KUCHNI Z IKEA – FUNKCJONALNOŚĆ I WYGODA 144

butelkach. Przeznaczyłam na nią szafkę 20cm i wszystkie butelki, mam w jednym miejscu pod ręką, przy blacie roboczym. Jak przygotowuję sałatkę na blacie, czy smażę nale śniki sięgam bez problemu jedną ręką do tej szafki po dowolny olej czy ocet jabłkowy. W szafce cargo mam też pojemnik z solą, tak aby była pod ręką. Wiele z nas chciałoby mieć(...)koszyki na pieczywo, czy drobny sprzęt do kuchni jak blendery. Na samej g ó rze w szafkach mam rzeczy, kt ó re u żywam rzadziej np. żeliwne naczynia do pieczenia, grill elektryczny czy gofrownicę. Tutaj kierowałam się tą samą zasadą co przy szafkach - to z czego korzystam często w zasięgu ręki. Oczywiście w każdej kuchni należy przewidzieć miejsce

SMYKWKUCHNI