masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli 40 g cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Dzieje kuchennej Wiewiórymocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem
Moje Kuchenne Rewelacjepłaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 saszetka stewi waniliowej - 50 ml mleka Moje dodatki: - serek kakaowy - 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 słodzik + 1 płaska łyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu
Zdrowie na języku :Podżywczą całego omleta bez dodatków, która prezentuje się następująco: Energia: 450 kcal Białka: 26 g Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 41 g Składniki: 2 jajka 1 miarka odżywki białkowej waniliowej (tj. 25 g) 3 łyżki płatków 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: jogurt naturalny
Zdrowie na języku :Pskładników... bez cukru, bez tłuszczu... ale czy smaczne? Oceńcie sami ;) Ciasteczka z kaszy jaglanej Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 dojrzały banan 2 garści orzechów Przygotowanie: Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą. Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut
Lawendowe Niebochrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)" Składniki : 4 żółtka 2 jajka kostka masła śmietankowego 145 g cukru 210 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 150 g świeżej
Słodkie Przyjemnościchwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ciasto(...)brzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam je na stałe do moich kulinarnych wypieków, bez obawy o zakalce. Kolejną jego zaletą jest szybkość wykonania. Chwila moment i mamy gotowy łakoć do kawy, czy herbaty. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem
mojewypiekiinietylkojuż. Dobrze, że jak piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam
Ewa w kuchnimarchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa
wyzwania kuchennewymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek
Apetyczna babeczkaobejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp - upieczcie sobie ladenię!:) P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna . Ladenia Pizza z pomidorami i cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie
Chilli Czosnek i Oliwamozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż. Odcinam od góry kształt litery v, resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto
prawdziwe jedzeniechlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi
Smaczne Zdrowewartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu / 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki
W kuchni Karmel-itkiobieramy - zostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Delicious Titbits