bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:304/498)

Włoskie cantuccini 178

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez

Garniec Magalie
Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 184

Nie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram

Życie zamknięte w smaku
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są  miękkie(nie kruche), a marcepan, który się

Smaczne Zdrowe
Francuskie gniazdka 157

Miały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;) Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ

Justa próbuje gotować
Kokosanki 176

Coś słodkiego na piątkowy wieczór? Smakowite, domowe ciasteczka, które można zrobić dosłownie w 15 minut - kokosanki - chrupiące na zewnątrz, wilgotne i puszyste jak chmurka

Kulinarne Inspiracje
Krem z pieczonej cukinii i papryki 180

Słoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę

Book of spells
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 136

     Środek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady

sama złodycz
SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 147

jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity -  widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam! Składniki(...)łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Polewa: Gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Piernik, który zawsze się udaje 251

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pieczonego kalafiora 161

Mimo, że lubię kalafiora – najbardziej tego pieczonego w całości lub na surowo – nie lubię tradycyjnej kalafiorowej zupy. Rozmemłany, przeźroczysty, wygotowany kalafior nie jest ani smaczny, ani

Karo in the Kitchen
Tarta ze śmietanowym kremem jagodowym i bezami 198

szybko częstuję Was dziś tartą z jagodowym kremem, którą przygotowałam na ubiegłą niedzielę, a koniec końcem zjadłam tylko kawałek i oddałam w dobre ręce Teściów ;)  Wróciła do mnie sama blaszka i to już na następny dzień, więc musiało smakować! Jagody w tym roku tylko raz udało mi się kupić. Część zamroziłam, bo fajnie jest sobie w zimie przygotować(...)jagód leśnych Ponadto: Kilka małych bez 5 kostek czekolady deserowej 20g jagód leśnych Cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto- Mąkę przesiewamy i siekamy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy, owijamy w folię i chowamy na 45min do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na wielkość blaszki. Dociskamy, dziurkujemy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, by zapobiec opadaniu boków

Kuchnia w czekoladzie
Portugalska pasta z sardynek 175

żółtej cebuli, bardziej aromatyczna od czerwonej i o wiele trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne lub zielone, najlepiej samodzielnie wydrylowane – jako słony dodatek. I koniecznie – wędzona papryka. I słodka, i pikantna – w takiej ilości jaką lubicie. Osobno siekamy(...)ubiegnie i zobaczycie tylko dno miski i smętne resztki. Pyszna na krakersach, na tostach, na pszennych grzankach ( u mnie z grillowaną papryką bez skórki, dodatkowo posypane wędzoną papryką). Z nachosami, z surową albo pieczoną papryką, z selerem naciowym… I świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek na twardo! SKŁADNIKI 300g sardynek (waga po odsączeniu) w pomidorach lub oleju

Karo in the Kitchen
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 168

Jeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową(...)żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec, aż do zarumienienia. Białko ubić na sztywną pianę. Do masy makowej dodawać partiami białko, delikatnie mieszając. Ciasto francuskie rozłożyć. Oba arkusze ciasta nałożyć na siebie. Wyciąć duży trójkąt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć na nią jeden trójkąt. Równomiernie rozsmarować masę

Ugotować
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 240

elegancki i prosty sposób. Stek do tego przepisu może być wyjęty prosto z lodówki – jest z nim chwila zabawy, chwilę spędza na blacie nabierając smaku dodatków, a dodatkowo później – szybko obsmażamy go na maśle. Stek rozcinamy z szerszej strony ostrym nożem, nie do końca – rozkładamy go tak jak książkę, cienko rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Uważamy, żeby(...)minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, szykujemy brytfankę z kratką. Na patelni rozpuszczamy masło i mocno je podgrzewamy. Obsmażamy związany stek z każdej strony po 2 minuty, na rumiano, następnie przekładamy go na kratkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy stek 35 minut, na środkowej półce. Wyjmujemy na deskę, dajemy mu chwilkę, dosłownie

Karo in the Kitchen
A gdyby gruszki się udały? 133

trudniej go na koniec odwrócić. Do patelni/ rondla wrzucamy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się leciutko zezłoci. Do niego dodajemy pokrojone w kostkę masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy(...)rondla. Ostrożnie układamy ciasto na owocach, lekko dociskamy, ale uważamy na palce. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto francuskie się wypufi a brzegi będą ciemno-brązowe.  Teraz trudny moment, szczególnie jeśli używacie rondla jak my. Potrzebna będzie pewna ręka. Patelnię lub rondel przykrywamy talerzem i szybkim ale ostrożnym ruchem przewracamy ciasto do góry nogami. Pamiętajcie, że karmel jest naprawdę

les mirabelles
„Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje ;) 189

składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski , po czym mieszamy do połączenia , najlepiej mikserem . Tak przygotowane ciasto wylewamy na mocno natłuszczoną blaszkę do pieczenia ( dużą ) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 C , bez termoobiegu przez około 50 minut , ale najlepiej nakłuć patyczkiem dla pewności ,że się dopiekło . Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia . Wystudzoną bazę na krem(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ), mieszamy podgrzewając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników . Następnie dodajemy śmietankę , szybko mieszając , powinno się wszystko ładnie scalić w masę kakaową , zdejmujemy z ognia . Ciasto wyciągnięte z lodówki możemy od razu polać polewą , bo jest bardzo zimne , będzie się ona błyskawicznie ścinać

Ogrodnik w podróży
Sernik z brzoskwiniami 190

łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie(...)pokrojone na kawałki brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50min w 180stopniach. Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Masa nie może być zbyt sucha, ale też nie może być grudek masła.  Kruszonkę do ciasta dodać najlepiej ok. 15-20min. przed końcem pieczenia, ponieważ wiórki szybko nabierają ciemnego koloru. Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko

W kuchni u Moniki
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 163

malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym i śliwka autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki(...)czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 303

Jeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab(...)blachę, zawijając brzegi folii do góry (tak, żeby utworzyła ona brytfannę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut na środkowej półce; zmniejszyć temepraturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!) ; delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać

Jem więc Jestem
Bezowe duszki. 143

Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zachwycą każdego.   Duszki wyglądają bardzo fajnie i mile, dlatego z pewnością upiększą każdy stół Halloween`owy. Do ich upiększenia użyłem nie jadalnych markerów lecz po prostu kilka ziarenek czarnego pieprzu i goździki(...)Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 265

naparstkowości”. Gdy nasz szpinak w pomidorach się „zrobi”, przekładamy go do miski i..szybko chłodzimy. Ja kłade na parapet i lekko uchylam okna. Nie kładziemy gorącego nadzienia na ciasto! Międzyczasie bierzemy formę do pizzy lub formę do tarty z wyższym brzegiem i kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko mocno smaruja formę oliwą z oliwek(...)cafisach. Gdzie 1 cafiso = 12,5 l. 10 cafisi w domu to podstawa. Ale do rzeczy.... Lejemy oliwę z oliwek i ja rozprowadzamy po naszej pizzy, rozsmarowujemy dłonią, bez zabawy w pędzlowanie. Oni nie używaja pędzelków. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy okolo godziny. Az się nam skórka wierzchnia ładnie ozłoci. Wyciągamy. I wyciągamy z formy

Z Kuchni Do Kuchni
Bezowe duszki. 246

Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zachwycą każdego.   Duszki wyglądają bardzo fajnie i mile, dlatego z pewnością upiększą każdy stół Halloween`owy. Do ich upiększenia użyłem nie jadalnych markerów lecz po prostu kilka ziarenek czarnego pieprzu i goździki(...)Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku. Smacznego

Kuchnia Łukasza