łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie(...)pokrojone na kawałki brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50min w 180stopniach. Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Masa nie może być zbyt sucha, ale też nie może być grudek masła. Kruszonkę do ciasta dodać najlepiej ok. 15-20min. przed końcem pieczenia, ponieważ wiórki szybko nabierają ciemnego koloru. Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko
W kuchni u Monikimalinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym i śliwka autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki(...)czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan
Weekendy w domu i ogrodzieJeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab(...)blachę, zawijając brzegi folii do góry (tak, żeby utworzyła ona brytfannę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut na środkowej półce; zmniejszyć temepraturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!) ; delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać
Jem więc JestemHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zachwycą każdego. Duszki wyglądają bardzo fajnie i mile, dlatego z pewnością upiększą każdy stół Halloween`owy. Do ich upiększenia użyłem nie jadalnych markerów lecz po prostu kilka ziarenek czarnego pieprzu i goździki(...)Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku. Smacznego
Kuchnia Łukaszanaparstkowości”. Gdy nasz szpinak w pomidorach się „zrobi”, przekładamy go do miski i..szybko chłodzimy. Ja kłade na parapet i lekko uchylam okna. Nie kładziemy gorącego nadzienia na ciasto! Międzyczasie bierzemy formę do pizzy lub formę do tarty z wyższym brzegiem i kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko mocno smaruja formę oliwą z oliwek(...)cafisach. Gdzie 1 cafiso = 12,5 l. 10 cafisi w domu to podstawa. Ale do rzeczy.... Lejemy oliwę z oliwek i ja rozprowadzamy po naszej pizzy, rozsmarowujemy dłonią, bez zabawy w pędzlowanie. Oni nie używaja pędzelków. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy okolo godziny. Az się nam skórka wierzchnia ładnie ozłoci. Wyciągamy. I wyciągamy z formy
Z Kuchni Do KuchniHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zachwycą każdego. Duszki wyglądają bardzo fajnie i mile, dlatego z pewnością upiększą każdy stół Halloween`owy. Do ich upiększenia użyłem nie jadalnych markerów lecz po prostu kilka ziarenek czarnego pieprzu i goździki(...)Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono lub dodatek do obiadu. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do
Ugotowaćpłaskie łyżki ciemnego kakao Dodatkowo - papier do pieczenia - tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, do zmiksowanych dodaję kolejno partiami ser, mąkę ziemniaczaną i znów miksuję. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaje kakao, miksuję. Tortownice smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Na środek tortownicy(...)wykładam po dwie trzy łyżki naprzemiennie każdej masy, raz jasna, raz ciemna, do wyczerpania. Sernik piekę w kąpieli wodnej to znaczy: na dno piekarnika wkładam szerokie naczynie z wodą ( np. inną blaszkę ). Sernik piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 80 minut bez termoobiegu. Gotowy sernik po poruszeniu tortownicą powinien być zwarty, nie galaretkowaty. Po upieczeniu sernik zostawiam
Kuchnia z widokiem na ogróddodać mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki soli Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Do sporej miski wbijamy jajka(...)czas ubijając stopniowo wlewamy olej. Po dodaniu oleju stopniowo wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wsypujemy cynamon i kardamon i miksujemy wszystko dokładnie. Na koniec wsypujemy do masy odciśniętą marchew i ewentualnie dodajemy ok. szklankę bakalii (opcjonalnie). Mieszamy wszystko kilkoma szybkimi ruchami miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas
Cooking MonsterLubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto(...)bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz
codojedzeniaOczywiście fajnie mieć przesiewaczkę, ale jeżeli zaczynacie od zera to radzę kupić takie sitko. Będziecie częściej je wykorzystywać. Płaska blacha, bez boków idealna do pieczenia drobnych ciastek, drożdżowek, bułek, pasztecików itd. Nie ma boków, przez co towar piecze się na niej równomiernie. Mam tego typu dwie, a ta jest najnowsza i jest z Ikei, jest super. Tortownica(...)lidlu chyba 2 lata temu. Blachy kupujcie czarne, lepiej przewodzą ciepło, przez co dopieka się w nich wszystko w miarę równomiernie, i tak radzę zawsze w trakcie pieczenia przekręcić blachę o 180 C, bo sorry ale nie ma idealnych piekarników. W takiej blaszce upieczecie wszystkie ciasta. Celowo ograniczyłam się do dwóch jak minimum, bo tak zaczynałam i dawałam radę
greenscarfdelikatne, pysznie. Ze względu na swój orzechowo-karmelowy farsz doskonale pasują na Boże Narodzenie. Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami – nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą – słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego(...)pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam(...)Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania czy puszczenia do przedszkola dziecka choć bez szybkiego śniadania. Był taki okres (ponad rok....), że moja mała jadła tylko naleśniki i pomidorówkę. Więc musiałam to przetrwać i smażyć codziennie naleśniki okres ten już minął a smak na naleśniki pozostał taki sam :) Aby nie znudził nam się ten przysmak podawałam(...)ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki)serek brie plastry boczku parzonego lub pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron
Basia w kuchniChoć prezentowaną babkę przypisałam do kategorii słodkości, to w rzeczywistości nie należy do wypieków o dużym stopniu słodyczy. Wyglądem przypomina chleb, chociaż niektórym przypomina również pasztet
Szybko Tanio Smacznie