Domowe płatki śniadaniowe Kangus z miodem i orzechami (4-5 porcji) Dla mnie nie ma nic lepszego od dobrego, zdrowego śniadania. Uważam to za najważniejszy posiłek
Moja Michaparze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania! I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem. Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę(...)karmel się nie przypalił. Powinien uzyskać barwę bursztynową. Garnek zdjąć z ognia i do gotowego karmelu wsypać orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa
KUCHARNIAglutenu) 10 dkg masła (bez laktozy) 2 łyżki drobno krojonych orzechów laskowych 1 persymon Masa serowa: 20 dkg mascarpone (bez laktozy) 25 dkg mielonego sera białego (bez laktozy) 20 dkg puree z dyni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 7 dkg cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków 1 łyżeczka(...)formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi. Piana z białek i kokosa powinna zostać przygotowana w momencie gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy
mecookszdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis. ;) Składniki: 5 jajek ¾-1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka(...)obranych ze skórki 150 ml oleju rzepakowego 2 średnie marchewki starte na drobnych oczkach (ok. 200g) 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach (ok. 200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub maślanki dodatkowo masło i mąka do przygotowania formy Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok. Piekarnik
Pełny talerzszklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 140 stopni przez 45 minut. W razie potrzeby można jeszcze chwilę podsuszyć przy uchylonym piekarniku. Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki(...)galaretkę truskawkową wylać na truskawki, na to położyć bezę kokosową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać ostudzoną żelatynę, a następnie posiekaną galaretkę agrestową. Powstałą masę szybko wyłożyć na bezę, wyrównać. Można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić
Praktyczna plfrancuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania(...)kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Wrzosowa Polanazrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam męża o pomoc. Ja myłam i wykrajałam białe części. Mąż mielił w maszynce do mielenia mięsa. Aha, chyba nie muszę dodawać że sos wyszedł przepyszny, lekko słodki, kwaskowaty zarazem, mocno pomidorowy (troszkę w smaku(...)objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego
moj przepis naKokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy miksując. Następnie dodajemy ostudzoną masę kokosową, żółtka, mąkę pszenną i jogurt, szybko mieszamy mikserem. Masę przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem. Studzimy i kroimy na pół. Masa śmietanowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja do niedzielnej kawki czy też na dzisiejszy Sylwester;) Bardzo(...)ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę Wam aby ten Nowy Rok był lepszym od mijającego, aby spełnił Wasze marzenia, aby był rokiem bez trosk, zmartwień, pełnym miłości i prawdziwej przyjaźni. Pragnę także podziękować za ten wspólnie spędzony rok i liczę, że z każdym będzie nas coraz więcej;) Do siego roku;) Składniki
Krakowskie smaki Animojprzepisna.pl | Truskawkowe Love Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko
moj przepis naTo ciasto jest bardzo wyjątkowe. Dlaczego? Bo ilość składników jaką do nich użyjemy poznamy dopiero, gdy zważymy 6 jajek, które będziemy do nich dodawać. To od
Gotuję TestujęJak wspominałam w tym wpisie mieszanki są dwie. Ta jasna smakowała mi średnio, ale do ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma
Szybko Tanio SmacznieSernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo(...)mnie melasa Radix-Bis ) 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg 250g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Fabryka pomysłówopakowania kremu do karpatki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wykonanie ciasta: Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość szybko zagniatamy(tylko do połączenia się składników) i formujemy w kulę. Ciasto rozwałkowujemy na blacie mocno posypanym mąką. Przed rozwałkowaniem, ciasto z wierzchu, również posypujemy mąką. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć(...)ciastem, nakładamy krem do karpatki. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek. Na koniec babeczki można oprószyć cukrem
Smak mojego domujest jednak inaczej. Zwłaszcza, że przepisy są proste, szybkie i bezpretensjonalne, a towarzysząca im narracja sprawia, że stają się bliskie jak przepisy członków rodziny. Przez proste mam na myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje(...)sytuacji łatwiejszą, ale z drugiej zna się wyłącznie na literaturze i innych niepraktycznych rzeczach, a musi nauczyć się sprawiać ryby, żyć na obczyźnie i w ogóle żyć po swojemu bez mamy. Właśnie o tym jest ta książka. O uczeniu się życia i o tym, że trzeba zejść z góry własnych ideałów i marzeń, w dolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby
Ugotowane pozamiatanePrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna warstwa jogurtowa z likierem i do tego truskawki w galaretce. Pychotka! :) SKŁADNIKI: (blacha 23x33 cm) Spód ciasteczkowy: 2 op. ciastek Hitów czekoladowych Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl(...)wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód. Odstawić do lodówki. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do wystygnięcia
Kto ugości moich gości?Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (krótko zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut
Moja Delicjaszkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy(...)drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: 125 g mozzarelli 1 jajko Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać jajko, masło, cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadiecie jest miejsce także na słodkości. Zwłaszcza, że np. czekolada (najlepiej gorzka) zawiera dużo magnezu, potasu, a nawet żelazo. SKŁADNIKI: 6 białek 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 miarki odżywki białkowej wieloskładnikowej Olimp Provit 80 Działanie: Dostarcza wysokowartościowego białka do budowy tkanki mięśniowej. Zmniejsza katabolizm mięśniowy(...)dalej jakby w minimalnym stopniu rzadka. Przelać do multicookera. CAKE - 30 minut W piekarniku: Czynności jak wyżej. Rozdzielić masę do papilotek do muffinek. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. PROSTO, SZYBKO I ZAJEBIŚCIE SMACZNIE
ClauditteMissCooking