Przez ostatnie dni, tęskniąc już za ciepłym i cudownym latem, poczułam, że mam ochotę na pyszne lekkie śniadanie: jogurt sojowy, granola i duuużo owoców. Szybko powędrowałam do kuchni i zakasałam rękawy do pracy. Nie, nie do pracy, robienie granoli nie ma nic wspólnego z pracą. Nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a wyczarujesz składnik, który można wykorzystać na wiele(...)nigdy nie zabraknie płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców, a to właśnie one są podstawą każdej granoli. Co jeszcze dodasz, zależy tylko od Ciebie. Oto moja wersja - bez tłuszczu i bez cukru: Składniki: 400 g górskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych
Roślinna - blog wegańskiKolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g(...)piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku głodnych
Ze smakiem i z pasjąWielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z
Szybko Tanio SmacznieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Moja mała wariacja z ciastem francuskim :P Ciastka są pyszne ,idealnie łączą się
Słodkie zapomnieniepołączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli(...)dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem
Ugotowane pozamiataneUnoszący się zapach świeżo upieczonego chleba, zawsze znacząco wpływa na mój apetyt. Tak naprawdę nie tylko mój, no bo kto by się mu oparł ;) Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja(...)drobno posiekana dymka (biała część) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku listki z 5 gałązek bazylii, posiekane 2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie
Kuchnia w opałachchce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja (75 g) 1 duża dymka ze szczypiorkiem(...)dente. Szpinak umyj i osusz. Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Piecz w 200 C przez około 30 minut
Moja pasja smakuJuż upiekłyśmy pierwsz ą część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na
La grande e la piccola cuocadrodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru(...)ubijając. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać delikatnie z olejem. • Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę w prostokątnej odpinanej tortownicy. • Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Umieścić jeden blat w tortownicy lub blaszce wyłożonej folią
To co kochamSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi:D Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle(...)posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie je dekoracyjnie pofalować, wygiąć, ponacinać, do woli. Smacznego
Zasmakuj KuchniUdka zapiekane z cukinią, cebulką oraz marchewką to pomysł na szybkie, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati(...)Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża czerwona cebula 1 cukinia sól, pieprz przyprawa do kurczaka mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej
UgotowaćJestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita
Be Fit Be Strongtylko przyjdzie do głowy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy(...)minut. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzony można od razu kroić lub włożyć do lodówki, żeby bardziej stężał - ja nie zdążyłam, bo znikał w szybkim tempie :) UWAGA: sernik podczas pieczenia bardzo rośnie w górę, dlatego jeśli mamy specjalną obręcz do tortów warto ją założyć, żeby nam nie "wyszedł" na boki. Lub tak jak ja - wyłożyć brzegi
Kolorowy Przepisownikpewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi smakuje! Dziś właśnie propozycja na bardzo prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu sernik, czyli sernik z budyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie(...)Następnie w dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy. Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy
Kuchnia Łukaszaorzeszków ziemnych (do karmelu) Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 100 g orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu) Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Sposób przygotowania : Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka(...)twardy"). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Karmel w ylewamy na herbatniki (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). Gdy warstwa karmelowa przestygnie delikatnie smarujemy ją masłem orzechowym, a następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem budyniowy. Wszystko przykrywamy herbatnikami. Polewa
Słodka Strona