Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę
Smakołyki Berenikiszybkie i pyszne śniadanie. Rumiane i chrupiące tosty z wędzonym łososiem, awokado i mozzarellą z pewnością zaspokoją głód na długi czas. I jeszcze przy tym są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jak to tosty:) Jeżeli lubisz tego typu śniadania, polecam także moje tosty z pieczarkami i serem, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą i tosty z indykiem, żurawiną(...)plastry wędzonego łososia 2 łyżki startej mozzarelli masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Wysmaruj masłem obie kromki chleba, posmaruj jedną kromkę serkiem (na stronie bez masła) i ułóż na na drugiej kromce na stronie bez masła awokado. Na awokado wyłóż łososia, posyp mozzarellą i przykryj drugą kromką (masłem do góry). Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę oleju, włóż
karmelowypołączeniu z innymi produktami (w tym również zbożowymi) można na jej bazie stworzyć kompletny jak chodzi o białko posiłek. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bez większych obaw spożywana przez cukrzyków. Do tego zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom glukozy we krwi i ogranicza wchłanianie węglowodanów, których zawiera 27,42 g / 100g produktu, z czego jedynie(...)miseczce cieciorkę mieszamy z oliwą, wędzoną papryką, kuminem i solą, a następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, funkcja grill, aż stanie się złocista. Serwujemy ze świeżym , lekko przesiekanym tymiankiem. Pysznie, szybko i zdrowo. PS. Jeśli zaczyna za Wami „chodzić” paczka czipsów lub wielki torcik hiszpański z górą
Kate's KitchenSurówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę(...)kiszonej kapusty znajdziecie tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa. Jak zrobić surówkę do ryby? Przepis na pyszną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej(...)farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy
BaRepasżółtka 500g śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie:ciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami(...)czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut
Gorący kąsekGeneralnie wciąż żyję moim wyjazdem do Poznania. Takie spontaniczne wypady są rewelacyjne i każdy związek powinien sobie na takowe pozwolić, zbliżają do siebie nawet najbliższe pary
Be Fit Be StrongObłędnie aromatyczna farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu i kardamonu Tym razem mocno się wahałam czy brać udział w akcji Ciasto na niedzielę , gdyż tematem przewodnim była
Grunt to przepis!przez dolegliwości gastryczne) lub zwyczajnie nie chce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo. Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila! Składniki na 16 serowych babeczek : Ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 spore łyżki płynnego miodu 100g masła jajko szczypta soli Masa serowa(...)śliwki Angeleno, ale zwykłe też są pycha) Mąkę posiekać z masłem (ja ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki połączyć), dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek
Dietologbardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc w przepisie niżej znajdziecie odpowiednie(...)łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki cukru pudru ok 2/3 szklanki mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Domowe mleko kokosowe 600 ml wody przegotowanej zimnej lub mineralnej 100 g wiórków kokosowych bez konserwantów Masa jaglana 200 ml śmietanki 30% 220 g czekolady białej 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego wiórki kokosowe pozostałe
Anioszek w kuchnirównież świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat. Nie ma klimatu stołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt. Quiche ze szpinakiem i serem camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było(...)camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem
Pink EnvelopeJednym słowem, autko ma się dobrze, jak chyba nigdy wcześniej. Odetchnęłam z ulgą i z nieukrywaną radością zanotowałam fakt, że prowadzenie samochodu znów sprawia mi przyjemność. Taką prostą, zwyczajną; bez tej nutki niepewności w tle. Nudno...? Absolutnie nie! Zresztą, znając życie, kolejne niespodzianki już czekają za zakrętem... Dzisiaj mam dla Was kolejne muffinki. Bardzo proste (jak każde muffinki(...)Dzięki tej prostej dekoracji prezentują się naprawdę uroczo. Muffiny z czarnymi porzeczkami i marcepanem Składniki: (na 24 sztuki) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g czarnych porzeczek dodatkowo: 100 g marcepanu (do obkładania tortów) różowy barwnik spożywczy w żelu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy. Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze(...)odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy). Wyciągamy z piekarnika, lekko obkrajamy boki nożem i wyciągamy chlebek na kratkę
cool and minty28cm. Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto. Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu(...)stopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem
I tu będę miała takie tezostanie zmienione w pyłek . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim wszystkie plasterki,ciasno ,obok siebie.Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy , a właściwie suszymy buraczka przez około 20 minut . Plasterki mają się skurczyć i całkowicie wysuszyć . Ja po tym czasie jeszcze zostawiłam je w wyłączonym piekarniku ,bez otwierania go aż wystygł całkowicie. Oryginalny przepis podaje(...)otwarciu młynka będzie nieziemski!. Jeśli nie macie młynka,ani thermomixa ,jak ja ,pozostaje utrzeć wam buraczane plasterki w moździerzu .Żmudna robota,ale warto. Masę czekoladową nabieramy przy pomocy łyżeczki ,szybko formujemy kuleczki,ale nie jest to konieczne,bo masa szybko się topi w ciepłych dłoniach i obtaczamy je w buraczanym pudrze. Odstawiamy trufelki do schłodzenia i przystępujemy
Ladylaura.