esienią nie tylko chętniej piekę ciasta, ale również częściej przygotowuję na obiad zapiekanki. Zwłaszcza, kiedy za oknami jest zimno, szaro i pada deszcz. Mam wtedy ochotę na pyszny, ciepły, a przede wszystkim szybki obiad, który nie będzie ode mnie wymagał zbyt dużego wysiłku. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i szybką w wykonaniu zapiekankę ryżową(...)stworzony jest dla Was! Zapiekankę przygotowuję w naczyniu żaroodpornym o średnicy 23 cm , a w przepisie podaję proporcje na 2 osoby Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 200 g ryżu (ja używam ryżu brązowego w woreczkach) 1 puszkę tuńczyka w wodzie ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa
Okiem Blondynki by McBlondibabeczek to można z podanych proporcji upiec jedno duże ciasto z przykrywką w formie do tarty albo tortownicy. W Angli jada się je z musztardą i korniszonem. My zjedliśmy bez dodatków na trasie Warszawa- Busko-Zdrój każdy na swój sposób. Emilka np. obgryzała ciasto i nam oddawała mięsny środek:) Paszteciki z wieprzowiną Drukuj Prep time 40 min Cook(...)ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać
Cooking for Emilymalaksera lub posiekać szybko na stolnicy do połączenia składników, by utworzyło kulkę ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 30 min. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i wałkować na grubość ok. 3 mm posypując delikatnie mąką wykrawając ciastka w kształcie serc Układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy, piec w temp. 180*C przez(...)Dekoracja zależy od Waszej fantazji, jeśli ciasteczka mają być prezentami dla gości weselnych to proponuje właśnie taką. Pomysł dekoracji znalazłam gdzieś w sieci. Mogą być też smacznymi ciasteczkami bez dekoracji:) Przepis na ciasteczka znalazłam na Moich wypiekach A może Nowożeńcy poczęstuję gości takimi ciasteczkami podczas składania im życzeń
Proste Potrawyoknie, i z zapartym tchem obserwowałam ten spektakl. Gdy pojedyncze śnieżynki lądują na szybie, zawsze myślę o tym, że każda z nich jest unikatowa; jedna jedyna. A tak szybko topnieją... Urodziny nie moje, jakby się ktoś zastanawiał. Nie bloga, bo ten maluszek dopiero co skończył pięć lat. Jedenastolecie istnienia obchodzi właśnie dzisiaj piekarnia, w której pracuję(...)tysiąca marcepanowych pasków było nieco nużące...). Cieszę się, że właśnie tutaj trafiłam. Z zakamarków na laptopkowym dysku wyciągnęłam na światło dziennie takie oto ciasto. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2015; od razu zaintrygował mnie karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam! Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj bardzo fajna propozycja obiadowa. Uwielbiam tarty, szybkie w wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój tata uważa, że to inna wersja pizzy, odpowiednia dla niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne(...)widelcem przykrywami folią aluminiową lib papierem pergaminowym obciążamy np. grochem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jajka ze śmietaną roztrzepujemy, dodajemy posiekane sery w nierówną kostkę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód (bez obciążenia) wylewamy nadzienie. Na wierz układamy figi pocięte w grube plastry (wystarczy
Niezły Młynekowocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy(...)ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem
Kulinarne przygody GatityPrzeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż(...)oprószonej mąką i przykrytej bawełnianą ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo
Spektrum Smakuzaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem(...)wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami ( najlepiej świeżymi). Piekarnik nagrzewamy do do 200 `C. Pieczemy
Słodkie PrzyjemnościSernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy Wiem, że chałwa to nie jest typowy składnik którego używamy latem. Wiem, że należy jak najwięcej korzystać z darów natury
RelaxtimeKolorowo, zdrowo, szybko i bardzo łatwo. Spaghetti warzywne w cytrynowym dresingu, skropione olejem sezamowym. To chyba najszybsze z naszych dań w tym tygodniu. Przygotujecie je
Niedzielny kucharzNiedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie
Weekendy w domu i ogrodzieŁatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku
Weekendy w domu i ogrodzietyle gęste, że nie spływają z ciasta i można spróbować przełożyć biszkopty poza formą, jednakże w formie o wiele łatwiej jest wypełnić masą brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniecSkładniki:masa grysikowa300ml mleka5 łyżek cukru4 łyżki kaszy manny120g masłamasa wiśniowa750g wydrylowanych wiśni3 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru7,5 łyżeczki żelatyny7,5 łyżki zimnej wody(...)krótko zmiksować - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego
Smakołyki BerenikiSmaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak
Kuchcik gotujePrzypadkiem zupełnie weszliśmy w posiadanie dość dużej - delikatnie mówiąc - ilości jabłek. Tak jakoś prawie 80 kg. Trzeba było coś z nimi na szybko zrobić. Bo
Marder&Marder Manufacturenajprostsze ciastka, które można dowolnie faszerować - na słodko, nawet wytrawnie (jako szybkie paszteciki z kapustą i grzybami w kruszonce;) Na słodko pasują takie nadzienia jak: owoce, marmolady, dżemy, konfitury, słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki(...)cukru trzcinowego. Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga mi w tym widelec którym ugniatam dokładnie brzegi: Gotowe ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem waniliowym. Piekę w temp. 170 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez 16-20 minut aż ciastka nabiorą ładnego rumianego koloru. Prawda, że łatwe? :) Gotowe! Smakują na ciepło i na zimno, smakujcie
Zasmakuj Kuchniprzyrządzam z jajek i mleka lub z mleka na pół ze śmietanką. Natomiast nie zawsze ucieram ser na tarce. Czasami kroję ser w kostkę. Wybieram dlatego żółty ser, który szybko się rozpuszcza. Quiche z dynią to świetne danie na wielkanocny stół … No właśnie Wielkanoc już tuż tuż. Ładna pogoda zachęca do porządków…Dzisiaj mam w planie zająć(...)Quiche z dynią Składniki: Spód 120 g pszennej mąki 100 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła, zimnego 2 łyżki wody ½ łyżeczki soli Nadzienie 250 g pieczonej dyni 100 g koziego sera 100 g sera provolone małe opakowanie świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 jajka 300 ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotuj spód
codojedzeniamojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Inspiracja Składniki na 48 malutkich rogalików lub 24 większych. 3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa 1 szklanka mleka kokosowego, powyżej 20 % tłuszczu * 250 g oleju kokosowego, w postaci(...)aronii Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło, posiekać aż masło połączy się z mąką, następnie puszkę z mlekiem mocno wstrząsnąć, wymieszać i dodać odmierzoną ilość do mąki i oleju, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ja zawsze składniki na ciasto przekładam do malaksera i siekam do momentu, aż składniki połączą się w jedną zwartą kulę. Ciasto podzielić na 4 części
moj przepis nazabrać ze sobą. Ma 192 i bardzo ciekawy podział na rozdziały: I Serwis II Radość i poranku – rozpocznij dzień po wegańsku III Lunch w pracy – wrzuć coś szybko na ząb IV Jedzenie dające szczęście – jem to, co lubię V Słodycz daje szczęście – na to możesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów(...)Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą z tych pyszności, można przygotować bez cukru i białej mąki. Wszystkie słodkości prezentują się obłędnie. Aż trudno się
Moja pasja smakusamemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża? oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu skrzela są blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone łuski są pozbawione połysku na rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie(...)rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę
Grunt to przepis!Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage . Składniki(...)700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą
Mała CukierenkaŁatwy i szybki królewski posiłek? Proszę bardzo. Dorada ze względu na srebrzystą głowę oraz złoty pasek pomiędzy oczami, który przypomina koronę, nazywana jest czasami dorada królewską. A skoro główny składnik jest królewski, to całe danie też takie musi być. Przepis szczególnie polecam do przyrządzenia dorady po raz pierwszy. W tej wersji nie jest mocno przyprawiona. Użyte masło, pieprz(...)minut. Po tym czasie ryby wyjąć. Do środka każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez 20-25 minut, w zależności od wielkości ryb. Podawać z upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. U mnie to pieczona z rybą cukinia, sałatka ziemniaczana i sałatka
Pełny talerzCiastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny) 1 cukier(...)dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185st około
Walijskie PichcenieProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką(...)chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut Wyjąć i wystudzić na kratce
wyzwania kuchenneupiekłam również kruche ciasteczka z makiem. Polecam też kruche ciasteczka z orzechami. Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl(...)suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię