Uwielbiam piec ciasta. To wspaniały deser do kawy lub herbaty i ten zapach unoszący się po domu Dziś zapraszam Was na waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka
Słodkie okruszkizrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche(...)biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki
Ciasta z tradycjamiWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona
Słodkie okruszkiżony wiemy jednak że sobota to ciąg dalszy codziennych zmagań. Sprzątanie ,pranie ,gotowanie , zakupy? Najbardziej "busy" dzień ? Więc dajmy se na luz . Przynajmniej dziś ! i na leniwca zróbmy szybki i tani obiad , gotowy już w godzinkę Składniki:4-6 osób 2.5 kg ziemniaków 300-400 g boczku w plastrach 2 duże cebule 2 garście pieczarek -wedle uznania(...)Kroimy na 4 -6 części i prażymy na czystej patelni bez dodatku tłuszczu. Od kładamy Gdy ziemniaki są półtwarde ,nagrzewamy nasz piekarnik do temp 180C i odcedzamy ziemniaki za pomocą sitka . Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i łączymy boczek i cebulę mieszając delikatnie . Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180C Następnie wyciągamy i ziemniaki
Viola cooks with passionPaszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami. Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie(...)miękkości. Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą . Farsz wyłożyć na ciasto francuskie , zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym . Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennysmażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów(...)papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać w garnku do temperatury 180 stopni. Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
Na słodko lub wytrawnieZachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać
Kuchcik gotujemokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować. Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta. Nie wyczujecie, że brakuje w nim mąki i cukru. Zapewniam. Składniki: 700 g batatów (2 sztuki) 300 g śliwek kalifornijskich 150 g suszonych daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej(...)Dodać jajka, kakao i sodę. Wymieszać do połączenia składników (ponownie przy użyciu blendera lub w malakserze). Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia. Kroić dopiero zimne ciasto
Sto kolorów kuchniDzisiaj na blogu kolejne danie z kurczaka. Tym razem przygotowałam podudzia pachnące miodem i musztardą w towarzystwie warzyw. Obiad szybki w przygotowaniu, właściwie jednogarnkowy... chyba że pokusimy się jeszcze o przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka(...)oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie
Czerwień i błękitprzecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki. Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie.A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się.Orkiszowo-ciecierzycowe(...)godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko od święta! Szklankę kaszy jaglanej płuczemy w gorącej wodzie na sicie, następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli to pozbyć się goryczy z kaszy. Zalewamy(...)musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty zanikają i stają się słabsze. Pasztet dzielimy między dwie standardowej wielkości keksówki wyłożone papierem do pieczenia – pasztet da się łatwo wyjąc i odkleić od papieru. Wierzch masy wygładzamy zwilżoną w oleju dłonią – można
Karo in the KitchenW weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu dla twórców blogowych – See Bloggers w Gdyni, gdzie brałam udział w wielu wspaniałych warsztatach kulinarnych, licznych prelekcjach
Be Fit Be StrongMuszę się Wam przyznać, że chyba uzależniłam się od jajek i omletów😁😁 Nie wyobrażam sobie śniadania bez jajecznej formy, czy to omlet czy jajecznica itp
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez
Garniec Magalie