bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:296/498)

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 238

bez znaczenia jest sam prowadzący warsztaty, który nie tylko jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko(...)limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest

SzczyptaSmaQ
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 234

keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie na zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży(...)wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 229

Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki.  Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.  Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około

Walijskie Pichcenie
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 286

Czasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na

Słodkie okruszki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą 148

Sezon na cukinię mamy w pełni... I bardzo dobrze. Świeże, sezonowe warzywa to wspaniały dar natury, którego nie sposób nie docenić. Faszerowana cukinia jest szybka

Ze smakiem bez glutenu
Sernik w paski na zimno z bałwankami 170

Twaróg na sernik - 1 kg masło - 25 dag cukier - 2,5 szkl jajka - 5 szt cukier waniliowy - 2 op żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek mleko - 1 szkl

Camilla w kuchni
Błyskawiczny deser czekoladowy (bez glutenu) 143

Dzisiaj będzie szybko i konkretnie. Dokładnie jak ten błyskawiczny czekoladowy deser. Macie też tak, że zjedlibyście coś fajnego, ale nie chce Wam się nic przygotowywać? To ten deser jest dla Was! Nie dość, że nie trzeba do jego przygotowania żadnych wymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą(...)pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek do pieczenia. Jajko ubijamy na sztywną masę, dosypujemy do niego sypkie składniki, krem kokosowy i mieszamy wszystko razem. Otrzymaną masę przekładamy do ramekina i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty (700 W) ( chyba nie muszę pisać że mikrofalówka nie szkodzi zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku

PaleoLife
Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie 154

Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie Długo mnie nie było na blogu , nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie to odczuł , ja tęskniłam za

Ogrodnik w podróży
Pieczone mini dynie hokkaido nadziewane quinoą, wędzoną śliwką, mieloną wołowiną i serem 166

Dziś dynie muszą być obowiązkowo, te zrobiłam dość szybko, bo ostatnio niestety nie mam zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni. Na kolację, albo obiad

Quinoa Raz!
Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 243

spędzania razem czasu. Nigdy nie wyganiajcie dzieci z kuchni, one są ciekawe, pomocne i bardzo szybko się uczą.  Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto(...)będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy

Szkrab Je Sam
Razowe ciasteczka z kardamonem 161

Żałuję tylko, że na zdjęciach tak mało wyraźnie widać odciśnięty wzorek, ale robiłam je na szybko i w tym czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około(...)schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie, następnie przyciskać stempelkiem oprószonym w mące. W razie braku stempelka, kulki ciasta spłaszczać dłonią ( wtedy nie będą tak kształtne ) lub np. szklanką.  Piec około

Opowieści z piekarnika
Truskawki pod bezglutenową kruszonką i "Stulecie Winnych t. 3" 172

Słoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi 171

pyszne, tanie i proste do przygotowania. Na pewno są lepsze od kupnych tego typu słodyczy. Podobnie też robię mleczne cukierki . Do ciasteczek dodatkowo dodaję kakao i płatki kukurydziane, bez płatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się je błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść(...)minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy rondelek z palnika, wsypujemy do masy płatkami kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy to szybko, gdyż masa dosyć szybko tężeje. Układamy masę na ciasteczka czekoladowe w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę, zostawiamy aż masa zacznie zastygać, kroimy delikatnie ciasteczka na kawałki (mogą to być prostokąty lub kwadraty) lekko zaznaczając kontury

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 207

Zostały mi mocno dojrzałe banany, na które nie miałam pomysłu, więc stwierdziłam, że najlepiej będzie przerobić je na ciasto. Wyszukałam taki przepis na puszystego murzynka i

FitKot
Muffinki jogurtowe – bardzo wilgotne 371

przepis jest świetny. Muffiny są bardzo wilgotne i co ważne – na drugi czy nawet trzeci dzień smakują tak samo dobrze, jak po upieczeniu. A robi się je szybko i bezproblemowo – poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Coś mi się zdaje, że po pierwszym zrobieniu będziecie wracać do tego przepisu tak samo często jak ja. Muffinki jogurtowe(...)robią się gumowate). Przelewamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (12 sztuk) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka). U mnie z termoobiegiem piekły się 20 minut, a bez termoobiegu – 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Gotowe muffinki można polać lukrem cytrynowym

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania