Dzisiaj będzie szybko i konkretnie. Dokładnie jak ten błyskawiczny czekoladowy deser. Macie też tak, że zjedlibyście coś fajnego, ale nie chce Wam się nic przygotowywać? To ten deser jest dla Was! Nie dość, że nie trzeba do jego przygotowania żadnych wymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą(...)pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek do pieczenia. Jajko ubijamy na sztywną masę, dosypujemy do niego sypkie składniki, krem kokosowy i mieszamy wszystko razem. Otrzymaną masę przekładamy do ramekina i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty (700 W) ( chyba nie muszę pisać że mikrofalówka nie szkodzi zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku
PaleoLifePierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie Długo mnie nie było na blogu , nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie to odczuł , ja tęskniłam za
Ogrodnik w podróżyDziś dynie muszą być obowiązkowo, te zrobiłam dość szybko, bo ostatnio niestety nie mam zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni. Na kolację, albo obiad
Quinoa Raz!spędzania razem czasu. Nigdy nie wyganiajcie dzieci z kuchni, one są ciekawe, pomocne i bardzo szybko się uczą. Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto(...)będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy
Szkrab Je SamŻałuję tylko, że na zdjęciach tak mało wyraźnie widać odciśnięty wzorek, ale robiłam je na szybko i w tym czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około(...)schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie, następnie przyciskać stempelkiem oprószonym w mące. W razie braku stempelka, kulki ciasta spłaszczać dłonią ( wtedy nie będą tak kształtne ) lub np. szklanką. Piec około
Opowieści z piekarnikaSłoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej
Weekendy w domu i ogrodziepyszne, tanie i proste do przygotowania. Na pewno są lepsze od kupnych tego typu słodyczy. Podobnie też robię mleczne cukierki . Do ciasteczek dodatkowo dodaję kakao i płatki kukurydziane, bez płatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się je błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść(...)minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy rondelek z palnika, wsypujemy do masy płatkami kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy to szybko, gdyż masa dosyć szybko tężeje. Układamy masę na ciasteczka czekoladowe w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę, zostawiamy aż masa zacznie zastygać, kroimy delikatnie ciasteczka na kawałki (mogą to być prostokąty lub kwadraty) lekko zaznaczając kontury
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZostały mi mocno dojrzałe banany, na które nie miałam pomysłu, więc stwierdziłam, że najlepiej będzie przerobić je na ciasto. Wyszukałam taki przepis na puszystego murzynka i
FitKotprzepis jest świetny. Muffiny są bardzo wilgotne i co ważne – na drugi czy nawet trzeci dzień smakują tak samo dobrze, jak po upieczeniu. A robi się je szybko i bezproblemowo – poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Coś mi się zdaje, że po pierwszym zrobieniu będziecie wracać do tego przepisu tak samo często jak ja. Muffinki jogurtowe(...)robią się gumowate). Przelewamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (12 sztuk) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka). U mnie z termoobiegiem piekły się 20 minut, a bez termoobiegu – 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Gotowe muffinki można polać lukrem cytrynowym
Poezja smakuzapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia, a o smaku nawet już nie wspomnę. Serniki pieczone, gotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje(...)opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy
mojewypiekiinietylkodoskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem(...)zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć 1/3 kremu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam! Scroll down for recipe in English Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką (8 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony(...)samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na truskawki z rabarbarem. Włóż naczynie do piekarnika i piecz na środkowej półce przez 30-40 minut, lub do ładnego zarumienia. Wyjmij z piekarnika, odstaw na co najmniej 15 minut i podawaj. Smacznego! English version Strawberries and rhubarb baked with almond
karmelowyW ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt
Szybko Tanio SmacznieKażdy stały czytelnik mojego bloga wie, że poza deserami uwielbiam smażyć najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na przepis na orkiszowe placuszki z jabłkiem. Pysze
Słodkie okruszkiDynia... daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wczoraj postanowiłam przyrządzić z nią pyszne placuszki. A że miały one ucieszyć nie tylko moje podniebienie
Słodkie okruszkiUwielbiam piec ciasta. To wspaniały deser do kawy lub herbaty i ten zapach unoszący się po domu Dziś zapraszam Was na waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka
Słodkie okruszkizrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche(...)biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki
Ciasta z tradycjamiWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona
Słodkie okruszkiżony wiemy jednak że sobota to ciąg dalszy codziennych zmagań. Sprzątanie ,pranie ,gotowanie , zakupy? Najbardziej "busy" dzień ? Więc dajmy se na luz . Przynajmniej dziś ! i na leniwca zróbmy szybki i tani obiad , gotowy już w godzinkę Składniki:4-6 osób 2.5 kg ziemniaków 300-400 g boczku w plastrach 2 duże cebule 2 garście pieczarek -wedle uznania(...)Kroimy na 4 -6 części i prażymy na czystej patelni bez dodatku tłuszczu. Od kładamy Gdy ziemniaki są półtwarde ,nagrzewamy nasz piekarnik do temp 180C i odcedzamy ziemniaki za pomocą sitka . Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i łączymy boczek i cebulę mieszając delikatnie . Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180C Następnie wyciągamy i ziemniaki
Viola cooks with passionPaszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami. Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie(...)miękkości. Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą . Farsz wyłożyć na ciasto francuskie , zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym . Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennysmażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów(...)papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać w garnku do temperatury 180 stopni. Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
Na słodko lub wytrawnieZachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać
Kuchcik gotujeDzisiaj na blogu kolejne danie z kurczaka. Tym razem przygotowałam podudzia pachnące miodem i musztardą w towarzystwie warzyw. Obiad szybki w przygotowaniu, właściwie jednogarnkowy... chyba że pokusimy się jeszcze o przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka(...)oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie
Czerwień i błękit