bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:292/498)

Do agrestu podejście drugie 181

wspaniałością prezentowanych tartaletek będę się rozwodzić. Będzie długo głównie dlatego, że dawno nie pisałam, i po prostu muszę się wygadać. A nie pisałam, bo po pierwsze - nie piekłam, a po drugie - nie miałam kiedy. W pracy mamy szał ciał - sama już momentami nie wiem, jak się nazywam. Nie dość, że gości pełen hotel, większość z tego to rodziny(...)prostu nie byłam w nastroju.Dziś, w ramach drugiego dnia wolnego po ośmiu dniach w pracy byłam... W pracy. A jakże. Na szczęście tylko na trzy godziny, więc szybko zeszło. Poza tym, że skrzywdziłam sobie stopę, bo przejechałam po niej wagonem z pościelą (ciężkie takie wagony jak nie powiem co), nawet się bardzo nie zdążyłam zmęczyć. Po powrocie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny czekoladowe 165

Gdzie czekolada, tam zawsze smacznie! Muffiny czekoladowe, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące

Kuchnia Łukasza
ORZECHOWY OMLET Z MUSEM BANANOWO CZEKOLADOWYM 147

Dzisiaj znowu zaszczycę Was przepisem na słodko🍰😀 Nie wiem, czy zauważyliście, ale jestem uzależniona od omletów i jajek😆 To jest moje danie nr 1 na liście

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 179

ksylitol (według indywidualnych preferencji) -100g śmietanki kokosowej -50g skrobi -50g wody kokosowej (pozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można

Candy Pandas
Tarta z jabłkami i orzechami 143

Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego(...)masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Do mojej tarty wykorzystałam marmoladę wieloowocową Jamar , polecam wieloowocowy wyrazisty smak!   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto „Fiona” – bez pieczenia 238

malinowe bez cukru cukier (ilość zależna jest od tego jak słodki mamy sok malinowy – ja użyłam 1,5 łyżki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki 36% galaretka malinowa śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów (120g) 2 paczki delicji malinowych (ok 300g) galaretka malinowa (u mnie rubinowa) Na dno formy (20x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia(...)wymieszany z cukrem pudrem zagęstnik do śmietany. Obroty miksera nieco zmniejszamy i wlewamy tężejącą galaretkę, miksujemy chwilę, do połączenia. Śmietanową piankę od razu przelewamy na delicje, gdyż masa dość szybko tężeje. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody (lub tak jak podane jest na opakowaniu), studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta

Smaki Na Talerzu
Lody w bezie włoskiej na tartaletce 150

razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy(...)zgęstnienia. Beze wkładamy do worka zdobniczego. Lody układamy na tartaletkach i nakładamy na nie szczelnie bezę włoską. Nie bardzo grubo, tylko tak żeby przykryła lody. Beza działa na lody jak termos i utrzymuje ich chłód. więc nie trzeba się bać że lody szybko się roztopią. Bezę opiekamy palnikiem (jeśli go nie macie, możecie to zrobić w piekarniku

Lili w kuchni
Wegańska wersja granoli 180

Przez ostatnie dni, tęskniąc już za ciepłym i cudownym latem, poczułam, że mam ochotę na pyszne lekkie śniadanie: jogurt sojowy, granola i duuużo owoców. Szybko powędrowałam do kuchni i zakasałam rękawy do pracy. Nie, nie do pracy, robienie granoli nie ma nic wspólnego z pracą. Nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a wyczarujesz składnik, który można wykorzystać na wiele(...)nigdy nie zabraknie płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców, a to właśnie one są podstawą każdej granoli. Co jeszcze dodasz, zależy tylko od Ciebie. Oto moja wersja - bez tłuszczu i bez cukru: Składniki: 400 g górskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych

Roślinna - blog wegański
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 182

Kolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste?  Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g(...)piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku głodnych

Ze smakiem i z pasją
Chleb pszenny na zakwasie 136

  Wielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z

Szybko Tanio Smacznie
CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASŁEM ORZECHOWYM, NUTELLĄ I BANANEM 607

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Moja   mała wariacja z ciastem francuskim :P Ciastka są pyszne ,idealnie łączą się

Słodkie zapomnienie
“Sirocco”- recenzja 179

połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli(...)dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem

Ugotowane pozamiatane
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 183

Unoszący się zapach świeżo upieczonego chleba, zawsze znacząco wpływa na mój apetyt. Tak naprawdę nie tylko mój, no bo kto by się mu oparł ;) Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja(...)drobno posiekana dymka (biała część) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku listki z 5 gałązek bazylii, posiekane 2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie

Kuchnia w opałach
Stir-fry z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką 173

chce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja (75 g) 1 duża dymka ze szczypiorkiem(...)dente. Szpinak umyj i osusz. Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Piecz w 200 C przez około 30 minut

Moja pasja smaku
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 172

Już upiekłyśmy pierwsz ą  część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na 

La grande e la piccola cuoca