zielone wiórki kokosowe WYKONANIE: SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki. Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy. SER: Galaretkę rozpuszczamy(...)garnka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę czekamy aż napęcznieje. Dodajemy kawę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce i pilnujemy bo szybko się ścina. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy kawę i chwilkę ubijamy. Jak zacznie tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie
Pani na deserKażdy dzień warto zacząć od pysznego śniadania. Ja dziś zapraszam Was na pudding ryżowy z cynamonowym jabłuszkiem i mandarynkami. Uwielbiam to połączenie. Do tego odrobina
Słodkie okruszkiglutenu. Bardzo sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez(...)gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Karmel orzechowy: 2. Wszystkie składniki przełożyć
Mała Cukierenkaśmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 200 g wymieszanych bakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma(...)schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą lub grochem. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy" w trakcie pieczenia. Piec w 200 st.C przez 10 minut, następnie ostrożnie zdjąć papier z kulkami lub fasolą i zapiekać już bez obciążenia przez ok. 15 minut, by ciasto
Nastoletnie Wypiekaniepolecają tego robić, ale ja zasadniczo mam to w d*pie. Żeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy okazji jakiegoś innego gotowania (np. pieczenia pasztetu). Dzięki temu zawsze jest szybko pod ręką – wystarczy rozmrozić. Właściwe przygotowania zupy zacznij od posiekania chilli i obranego wcześniej imbiru. Nie używaj imbiru z paczki, tylko kopnij się(...)chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir są wysokiej jakości, dadzą Ci po płucach lepiej, niż Stołeczne bez filtra. A, i cały czas intensywnie mieszaj – chilli i imbir lubią przywierać! Następnie dorzuć dynię. Przesmaż ją dość intensywnie, niech się skarmelizuje. Jak już elegancko się obsmaży, zalej
manslogblogKolejne podejście do muffinek z użyciem jagód, choć w tym przepisie świetnie sprawdzą się też orzechy i czekolada. Bez masła i bez cukru, a
Cooking MonsterPizzę można upiec nawet na patelni..szybko i smacznie , polecam..Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam tutaj . Następnym razem podsmażę jedną stronę ciasta, przewrócę na drugą stronę i nałożę dodatki i tak też polecam innym. 1 i 1/2 szk. mąki 20 g świeżych drożdży szczypta cukru i soli 150 ml ciepłej wody ajvar ostry Podravka bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka(...)kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut
Moje domowe kucharzeniePyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować(...)budyń śmietankowy 1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem. 2. Pozostałą 1 szkl mleka dobrze wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Wlać na gotujące się mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem na gorącym tłuszczu układaj kotleciki i obsmażaj bardzo szybko z obu stron, aby mięso zamknęło się i lekko zarumieniło w szybkowarze rozpuść łyżkę masła, na rozgrzanym tłuszczu ułóż(...)niego mąkę i podsmażaj 3 - 4 minuty (mąka straci smak surowizny) do gotowej mieszanki dolewaj powoli zimne mleko nieprzerwanie mieszając trzepaczką "rózgą", aż powstanie płynna, jednolita masa bez grudek z mąki stopniowo zacznij dolewać wywar z kotletów, mieszając energicznie do połączenia się składników gdy uzyskasz spójną konsystencję, zmniejsz moc palnika i odparowuj sos, co jakiś
Szybko Szybkowarbułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się(...)prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :)Składniki:600 g mąki pszennej,45 g świeżych drożdży,3 łyżki cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju,szczypta soli,2 jajka.Dodatkowo:tabliczka
Codzienna kuchnia niecodziennapiecze, ten wie - Książka Hamelman'a to taka obowiązkowa pozycja na półce z książkami kulinarnymi. Ale mieć, to jeszcze nie wszystko. Dla piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie! Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął(...)wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem
Stare Garyzmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między(...)przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe
Fitsweet.mezmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między(...)przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe
Fitsweet.meZapiekanki makaronowe to dania, które są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością danie to możecie przygotować kiedy nie macie zbyt wiele czasu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lato w pełni. W takie słoneczne dni nie wyobrażam sobie lepszego deseru niż lody Dziś zapraszam Was na prosty przepis na domowe lody kawowe (bez
Słodkie okruszkiUwielbiam przygotowywać posiłki dla moich małych skarbów. Nie ma większego komplementu i uznania niż ich zadowolone buźki i prośby o dokładkę. Takie reakcje zawsze wywołują moje
Słodkie okruszkiWegetariańskie danie, które pokochałam od razu po spróbowaniu. Grillowany Seler z Ciecierzycowym Puree to lekki obiad, idealny o tej porze roku. Bardzo lubię dania, które są
rabarbarowosobie jest piękną dekoracją. Jeśli jednak uznacie, że mazurek musi być zdobiony "na bogato", użyjcie do dekoracji produkty w tych odcieniach białym i czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu. PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki(...)zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez
kolorowotorcikowosię, że mogłam je przedstawić w tej potrawie. Szybki sos z kurczaka to bogaty w różnorodne składniki sos, a jakże. Znajdziecie tutaj migdałowe masło, kajeński pieprz, cynamon, a nawet kakao. Myślicie, oszalała kobieta! O nie! Sos jest przepyszny! Do odważnych świat należy, a ja do nich z pewnością się zaliczam. Szybki sos z kurczaka jest niepowtarzalny w smaku(...)potrawę dwa razy w miesiącu, albo jeszcze rzadziej. Mam tyle przepisów, które krążą mi po głowie…Co i rusz jemy coś nowego tak jak dzisiaj! Szybki sos z kurczaka polecam bez wahania! A jeśli macie ochotę nadziać nim tortille to przyrządźcie domowe z tego przepisu . Szybki sos z kurczaka Składniki : 800 g piersi z kurczaka
codojedzeniaCukrem trzcinowym dodatkowo dosłodzone, na złoty kolor upieczone, swoich smakoszy już zyskały, bo częstując szybko poznikały. Składniki na ok. 80 szt.: 1 kostka masła (200 g), 500 g mąki tortowej typ. 450, 4 duże jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki sody 200 g płatków owsianych górskich, 150 g cukru trzcinowego, 150 g suszonych(...)nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami ok. 10 – 12 min w temp. 185° - 190° (bez termoobiegu). Rada: piekarniki różnie pieczą (zależy od wielkości) dlatego pod koniec pilnujemy, żeby ciastka nam się nie przypaliły
Moniki Smakołykiwygląda uroczo z brzegiem usianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli(...)małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut(...)Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub zwykłą fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie zniekształci się) i schować do lodówki na 20-30 minut
Moja Delicja