Kolejne szybkie danie. Kotleciki nadają się na obiad, lunch czy kolację. Są lekkie (pod warunkiem, że smaży się na niewielkiej ilości tłuszczu), smaczne, aromatyczne. Podałam z
pyszne zdrowościŻeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w
CookYourselfFlammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest także dla
Szybko Tanio Smaczniezmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy(...)końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące – z czym, kto lubi (same, z ketchupem, musztardą…) Parówki w cieście francuskim z czarnuszką to chyba najbardziej „wyjściowa” wersja ich podania. Łatwo, szybko, smacznie i przy wykorzystaniu minimalnej ilości składników. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkorazem szybki i smaczny sernik z malinami polany sosem malinowym... Pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje... serek ricotta i mascarpone powoduje, że sernik rozpływa się w ustach a odżywka białkowa podnosi wartość odżywczą i spulchnia całość.... Składniki(...)ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy przez sitko. Sposób wykonania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciastka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na blaszkę, płatki migdałów prażymy delikatnie i wysypujemy na ciastka, wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Wszystkie składniki, bez malin mieszamy, wylewamy na spód z migdałów, maliny układamy na serze i wkładamy
Wypieki ReneKruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje(...)grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Piec w 170 st. C przez
To co kochamcukru 4 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę: 4 białka szczypta soli 120 g cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut
Passions hobbies lifeSkładniki: 2-3 piersi kurczaka bez skóry 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco sól pieprz 1 słoik salsy 2 woreczki ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić(...)olejem. Piersi kurczaka posypać przyprawą taco po obu stronach. Paprykę i cebulę posolić i popieprzyć. Na piersi z kurczaka wylać hojnie salsę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia szybko przeciąć piersi na szersze plastry. Ryż przełożyć do 4 pojemników do przechowywania żywności. Po lewej stronie pojemnika na dole położyć garstkę papryki
Przepisy kulinarne babci Antoninyminut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć na 1-2 dni do skruszenia - po tym czasie placki przełożyć powidłami lub inną masą - powidła dobrze podgrzać na małej mocy palnika(...)ciepłymi przełożyć placki, tworząc pomiędzy nimi dwie warstwy powideł - po przełożeniu placków boki można uzupełnić powidłami, aby tworzyły z blatami w miarę równą powierzchnię (łatwiej będzie udekorować piernik polewą, bez zbędnego ścinania i wyrównywania jego boków) - całość owinąć folią spożywczą i aluminiową, a z wierzchu równo dociążyć, np. deską i 1-2 ciężkimi książkami - tak przygotowany piernik przenieść ponownie
Smakołyki Berenikibabcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej(...)Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy
SMYKWKUCHNIBoże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego(...)trzeba nawet dekorować dodatkowo. Kolorowa i słodka szybka w środku nadaje prostemu ciastku niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku
Codzienna kuchnia niecodziennamogłam się już doczekać ;) Zupa krem wyszła tak smaczna, że nie możecie czekać już na nią ani dnia dłużej ! Tym bardziej w sezonie na dynie ! Koniecznie szybko wypróbujcie ten przepis ! Co potrzebujemy ? -Połowa dyni - ok. 2,5kg -250 ml piwa - 1/2 szklanki wody - 2 czubate łyżki miodu -pół główki czosnku ok.5 ząbków -3 łyżki przyprawy - zioła tajskie(...)ząbki czosnku i dwa całe w łupinie. Przykrywamy folią - wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z termoobiegiem. Pieczemy ok. 30 minut, po 25 min. zaglądamy pod folię - dodajemy soli i pieprzu, odkrywamy i przez następne 15 minut pieczemy bez przykrycia - do lekkiego zarumienienia. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 5-10 minut. W międzyczasie gotujemy nasz bulion
dlaSmaQmusztardę. Wymieszać. Gotować całość 13-15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Zdjąć z ognia, przyprawić świeżo mielonym pieprzem (szczyptą) i całość zmiksować. Ketchup postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut (ketchup będzie bulgotać i pryskać – warto(...)wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry i wstaw do nagrzanego pieca (aby słoiki nam nie popękały ciepłe słoiki wkładamy do nagrzanego, a zimne do zimnego pieca) . Susz w gorącym piecu przez 20 minut. Pasteryzacja przetworów w piekarniku: Napełnione i ciepłe słoiki ułóż na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 100°C piekarnika (jeśli słoiki
Moja Delicjawiary w moje możliwości. W razie czego można zrobić gar zupy dyniowej, zamrozić porcjami i mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze(...)malakser). Następnie dodaj żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz
Corner With Recipesktóra lubi ciasta bez udziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających przepisu na ciasto z sezonowymi owocami dla lubiących proste w wykonaniu wypieki Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego(...)gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut. Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybkie, świeże, proste", zmieniłam w nim owoce i zwiększyłam ilość
Mania Wypiekaniapuszki Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę i posmarować nią spód tortownicy o średnicy 20cm. Tortownica powinna być nierozkładana, bez wyjmowanego dna, jako jeden kawałek (inaczej podczas pieczenia może wypłynąć roztopione masło). 2. Na środku tortownicy ułożyć krążek ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy(...)dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać na jednolite ciasto. 6. Ciasto wyłożyć na plastry ananasa i wyrównać. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze, więc proszę obserwować, może być już gotowe po 35 minutach). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnik odstawić
Mała Cukierenka