bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:271/498)

Całuski 265

równe, 1-2 cm kawałki. Natłuszczonymi masłem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczenie: Gotowe porcje ciasta układamy na blasze w klikucentymetrowych odstępach. (W oryginalnym przepisie ciasteczka pieczono na blachach wysmarowanych pszczelim woskiem, ale jeśli go nie mamy, możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia.) Pieczemy ok. 10-12 min w 180 °C, aż będą złotobrązowe. Możemy najpierw upiec(...)kilka na próbę , by sprawdzić, czy za bardzo się nie rozlewają (wtedy należy dodać więcej mąki) oraz ustalić czas pieczenia - pszczelowolskie całuski są bardzo małymi ciasteczkami, po upieczeniu mają, do 2 cm średnicy, nasze będą sporo większe, dlatego czas pieczenia można wydłużyć maksymalnie do 15 min, ale trzeba pilnować, by za bardzo ich nie przypiec. Przechowywanie: Jak tylko

Ratunku obiad
Pumpkin pie i co mają do tego Indianie 205

Dziś za oceanem święto! Zapytałam kiedyś mojego Amerykańskiego Kolegi o co w tym dniu chodzi i co właściwie świętują, bo ja to akurat wiem, że jedzą wtedy pieczonego indyka. Jego odpowiedź brzmiała: Tak, jemy wtedy dużo indyka . Aha! Zakopałam więc nos w źródła wszelakie i oto dziś opowiem Wam w skrócie jak było, bo może i Wy jesteście ciekawi ;) Otóż(...)dożynek w Anglii. Świętowali 3 dni, prawie, jak na góralskim weselu! A potem, prezydent Abraham Lincoln ustanowił Święto Dziękczynienia świętem narodowym. Gdzie w tym wszystkim ten sławny dyniowy placek, bez którego w to święto Amerykanie nie mogą się obejść? Gdzie ta słodycz o lekkim, kruchym spodzie i delikatnym, mięciutkim wnętrzu? Dynia, tak popularna w Ameryce, kiedy tylko została przywieziona

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierniczki dyniowe 268

Pierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym

Smakołyki Bereniki
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 195

Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne(...)ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowe ciastka z czerwoną porzeczką 182

Hej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗  Ostatnio udało mi się

Kuchnia Ellie
Kakaowe ciasto z rabarbarem 196

blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy

Kulinarne przygody Gatity
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 215

zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI(...)pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków

cool and minty
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 420

wygląda apetycznie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony texanerin ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska Składniki: Spód: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki kokosowej 120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Nadzienie(...)formy na tarte o średnicy 25cm z wyjmowanym dnem, wyrównać i dociskając uformować brzeg tarty. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 10-12 minut, aż spód ładnie się przyrumieni (wiórki kokosowe szybko się pieką, więc proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Nadzienie: 3. Jedną puszkę mleczka kokosowego przełożyć

Mała Cukierenka
Żytni chlebek bananowy z pistacjami 219

Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!SKŁADNIKI: 4 dojrzałe(...)mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe Muffiny 224

mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne. Na 12 muffin potrzebne jest : - 300 g mąki- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki kakao- 165 g cukru- 1 cukier waniliowy mały- 140 g masła ( może być margaryna)- 2duże jaja - 170 ml mleka(...)chcesz  żeby efekt był jeszcze lepszy użyj jednorazowych papierowych foremek, jednak pamiętaj że musisz je najpierw wsadzić do metalowej blaszki. Czas wypieku to 30 min góra i dół (bez termoobiegu) w temperaturze

Niezły Młynek
Chleb bezglutenowy - jaglany 183

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji

Ze smakiem bez glutenu
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 131

  Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok

Szybko Tanio Smacznie
Lekkie danie. Fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie 232

Uwielbiam fasolkę i kurki. Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie

Słodkie okruszki
Mango lassi 197

Dziś zapraszam Was na prosty, ale jakże pyszny koktajl, który popularnie zwany jest mango lassi. Jest, to oczywiście uproszczona wersja popularnego lassi. Taki koktajl idealnie sprawdzi

Słodkie okruszki
Ciasto „Kuszące orzeźwienie ” 287

Dzisiaj moi drodzy miałam okazje przetestować mieszankę do wypieku biszkoptu z firmy POLSKIE MŁYNY. Jestem zachwycona, że w tak szybki i prosty sposób możemy upiec idealny biszkopt. Do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało   „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt  z warstwą(...)POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość miksujemy przez 4-7 min, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier i z powrotem wkładamy go do wysokiej blaszki. Warstwa jogurtowa

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania