bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:267/498)

Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 222

zrobilam go z maki pszennej pelnoziarnistej i nic nie stracil na smaku,a na pewno jest zdrowszy.Niestety przy bezie nie da sie zrezygnowac z cukru.I to jest  najwiekszy feler tej pychotki.Nie musisz rowniez  podpiekac spodu,by nalozyc owoce.Bardzo szybkie do wykonania,dlatego polecam je szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm.Skladniki na spod(...)wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi.Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 ° C piec 50-55 minut.Po 15-tu minutach przykrylam wierzch folia,zeby beza sie za bardzo nie zrumienila

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szmaragdowy tort z kremem maślanym 133

  W ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No

Szybko Tanio Smacznie
Proste ciasto z bananami 511

Proste ciasto z bananami, szybkie i smaczne! To ciasto można upiec na dwa sposoby. W sposobie pierwszym zapraszamy do pomocy dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania(...)ciasto: 3 banany (ok 250g bez skórki) 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 140 g cukru trzcinowego 120 ml oleju rzepakowego 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1 łyżka soku z cytryny 370 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Wykonanie: Przesianą mąkę

Słodki Pomysł
Bananowe batony energetyczne 168

batony energetyczne to świetny pomysł na zdrową i smaczną przek ąskę, która szybko  zaspokoi głód. Takie batony   można zabrać do pracy,  szkoły czy na siłownie. Będą idealną dawką energii przed wysiłkiem jak i po  intensywnym treningu.  Moja wersja batonów jest bez dodatku cukru. Zawarte w nich banany i daktyle nadają słodkiego smaku. Dodatek(...)nadmiar i przełóż daktyle do blendera. Dodaj banany i zmiksuj.  Dodaj resztę składników i wymieszaj,  aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wyłóż masę na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź, tak aby miała grubość ok. 1 cm. Całość przełóż do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie pokrój masę na batony. Przechowuj

wegujemy
Kruche ciasteczka herbaciane 167

spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 150 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson(...)mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami 171

Dzisiaj zapiekanka wiosenna z botwiną i szparagami. Bardzo łatwo się ją kroi, nie rozpada się. Szybki i smaczny obiad z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki. Na moim blogu uzbierało się ich już sporo. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie to zapraszam tutaj  . A jakie są Wasze ulubione zapiekanki? Składniki 300 g makaronu świderki(...)rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę. Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość wlać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około

O kuchni z uczuciem
Domowy chleb 179

świeżego pieczywa. Po trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, pieczenie oraz stygnięcie. Warto jednak zauważyć, że wszystko to dzieje się samoistnie, a my w tym czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym. Po czwarte: jest prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt(...)pomysły na dodatki? Piszcie w komentarzach. Po szóste: jest przejrzysty. Może to powinien być punkt pierwszy? Gołym okiem widać, że ten chleb składa się z mąki, wody i drożdży. Bez polepszaczy, barwników i stabilizatorów, masowo dodawanych do sklepowego pieczywa

Proste-przepisy.pl
Golonka w kapuście kiszonej 174

słodko, a dziś mam taki szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej(...)mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem

Czary - gary w kuchni
Białka? I co dalej? 180

zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał żółtko więc tak sobie stały te białka w lodówce i stały kilka dni aż w końcu z pomocą przyszedł mi niezastąpiony durszlak i blog pomodore e basilico(...)tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek

sierotka maRysia w kuchni
Jabłkowy smaczek 230

4 żółtka 3 łyzki śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie:  1  - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych(...)pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
made by Blondynka Gotuje 163

plusem jest łatwy i sympatyczny kontakt z właścicielem, który potrafi i chce szybko odpisać na pytanie. Cenię to bardzo.  Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis na ciasteczka. Eeeee, wszyscy pieką i tłoczą wzory na ciasteczkach. Ja przecież nie umiem być taka jak wszyscy(...)mojej Blond głowie wylazł pomysł, wałkowanie czekolady. A przecież mogłam wałkować masę plastyczną, zrobić i wałkować czekoladę plastyczną, byłoby łatwiej, ale nie! Blond postanowiła, że będzie wałkować czystą czekoladę, bez żadnych dodatków. Pierwszy dzień to był test wałka i jak on działa, wzór wyszedł ale bardzo płytki i efekt mnie nie zadowolił, drugiego dnia efekt wyszedł idealnie! Widzicie

Blondynka Gotuje
Bułki maślankowe z miodem 225

miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo mało drożdży, a i tak świetnie wyrastają, również podczas pieczenia. To dzięki podmłodzie. Czas pieczenia 15 minut jest

Grahamka, weka i kajzerka
A.. Aromatyczna, gęsta pomidorowa z pieczoną papryką. 290

marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika i dynii Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra(...)dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta.  Dodajemy bazylię, oregano, ostrą paprykę. Voilà! Rozgrzewa, jest zdrowa, szybka, nie trzeba walczyć na 5 garnków w kuchni i się rozdwajać. Kilka minut przed jedzeniem zupy warto dorzucić mozarellę, która cudownie się rozpuści. Smacznego

Kitchens Alphabet
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 168

próżnia, którą wytwarzamy za pomocą pompki. Jej użycie jest bardzo proste i szybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz.W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa(...)stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii nie ma żadnych różnic

Codzienna kuchnia niecodzienna