Kaczka z jabłkami 248skrzydełek odcinam, bo podczas pieczenia bardzo szybko się przypalają. Ze środka zebrałam nadmiar tłuszczu (jeśli jest). Kaczkę bardzo dokładnie natarłam wewnątrz i zewnątrz solą a następnie majerankiem. Majeranek jest tutaj dominującą przyprawą i nie należy go oszczędzać. Niech kaczka pięknie pachnie. Do środka tuszki wcisnęłam trochę soku z cytryny. Tak przygotowaną kaczkę można piec od razu(...)nadziana zaszyłam otwory z obu stron bawełnianą nitką. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C. Dno brytfanki wysmarowałam smalcem. Włożyłam kaczkę plecami do spodu i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia). Po około 30 minutach nakłułam kaczkę ostrym nożem w kilku miejscach, żeby tłuszcz który się wytapia miał miejsce ujścia. Co 15 minut polewałam kaczkę wytopionym tłuszczem. Następnie
Kuchnia u Krysi
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 373sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać. Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają, ale trzeba przed pieczeniem pobudzić je do pracy przygotowując najpierw zaczyn (rozczyn). Ja od pewnego czasu w większości przypadków korzystam własnie z takich suszonych drożdży. Są sprzedawane w małych saszetkach, w porcjach potrzebnych(...)zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres
Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 360Dzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania(...)czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie odsącz szpinak od wody i wystudź
Smiling Shrimp
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 208dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :). Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki(...)podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce. Śmietankę zagotowujemy
SzczyptaSmaQ
Muffiny z serem feta i czerwoną papryką 186papryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę(...)rozpuszczamy i czekamy aż wystygnie. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo
Marder&Marder Manufacture
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 230wydaję mi się, że najlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam Was na Truskawkowo-czereśniowe kruche ciasto z bezą. Warte grzechu i chwili zapomnienia.Składniki:Kruche ciasto:200 g mąki pszennej80 g cukru (lub 80 g ksylitolu)150 g masła (schłodzonego)2 żółtkaBudyń waniliowy:400 ml mleka2 żółtka2 łyżki(...)pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180`C i pieczemy około 15 minut.W tym czasie przygotowujemy budyń.Do rondelka wlewamy mleko i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy ciepłe, nie gorące mleko i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko
Słodkie Przyjemności
Stripsy z piekarnika 280Doskonałe danie na wszelkie imprezy. Idealnie zastępuje inne ciepłe dania, które zwyczajowo podaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych. Można je podawać zarówno na stół
Ze smakiem bez glutenu
Ciasto wegańskie z dynią 292Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała Cukierenka
Ciasto wegańskie z dynią 228Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała Cukierenka
Czekoladowe ciacho z mikrofali 200Pomysł na takie proste i szybkie ciasto..i na dodatek z mikrofali podpatrzyłam tutaj.. Składniki na kubek o pojemności 300 ml 1
Moje domowe kucharzenie
Nowe warzywo na polskim rynku – Kalerosse 266Dziś chcę Wam zaprezentować hit tego roku - bardzo zdrowe warzywo kalerosse TM , które jest już dostępne w sklepach. Marka Fit&Easy wprowadziła na polski rynek
Kuchcik gotuje
Zdrowy deser imbirowo-jabłkowy 278Dziś zapraszam Was na zdrowy deser imbirowo-jabłkowy . Uwielbiam takie miksowane desery ze zdrowych składników. Deser za sprawą syropu imbirowego wspaniale nadaje się na zimowe dni
Słodkie okruszki
Bruschetta 206Ponoć w życiu nic nie dzieje się bez przyczyny. Patrząc z perspektywy na swoje życie zaczynam wierzyć coraz bardziej w ... przeznaczenie! Ostatnimi laty moje życie przeszło wiele zawirowań, mniejszych i większych. Były postanowienia, które zrealizowane być nie mogły. Były chwile zwątpienia. Marzenia i wiara w lepsze jutro. Prawda jest taka, że ile mamy kłód rzuconych pod nogi, tyle samo(...)spełnienie - to coś to oznacza! Tak było właśnie ze mną! Ten czas w moim życiu pokazał mi, że to co kocham to właśnie pieczenie i gotowanie. Odkryłam to co daje mi szczęście. Zaczęłam gotować, zaczęłam piec. Ciasta, chleby. Nowe zapachy rozchodziły się po domu. Zaczęła się chęć dzielenia tym ze światem - z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Pierwsze zdjęcia jeszcze
Plate of Joy
Śniadaniowe sucharki zapiekane z serkiem, bananem i żurawiną 181Dzień Dobry :-) Znowu mamy poniedziałek, niestety te weekendy tak szybko mijają. Na śniadanko mam dla Was pyszną propozycję dzisiaj. Sucharki delikatesowe extra zapiekane z serkiem, bananem i żurawiną. Pyszności powiem Wam. Dodatek serka sprawia, że sucharki robią się mięciutkie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: opakowanie Sucharków delikatesowych extra u mnie Mamut 3 większe banany 150 g żurawiny(...)Masa serowa: 200 g serka naturalnego 150 g serka homogenizowanego 1 łyżka budyniu - proszku budyniowego u mnie śmietankowy (bez cukru) Zalewa: 150 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 kopiata łyżka budyniu - proszku budyniowego u mnie śmietankowy (bez cukru) 1. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę sucharków. W miseczce mieszamy serek z serkiem homogenizowanym i proszkiem budyniowym. Połowę
kruche babeczki
Quiche z zielonymi szparagami 181łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto(...)formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze
Fitsweet.me