Wariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się(...)składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając je w formę. Nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
dom-agi.plkażdym razie - te torty, choć nadal piekielnie słodkie, były pyszne. Szwarcwaldzki, czy mój ukochany królewski, pojawiały się na naszym stole najczęściej. Wszyscy za nimi szaleliśmy, i choć wypełniały szybko, nie potrafiłam sobie odmówić. A może nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle(...)okazje - bo mnóstwo w nich kalorii, bo zajmują nieco więcej czasu.I choć staram się walczyć z sobą samą, i czasem przygotowuję torty bez okazji, to jednak najczęściej są zarezerwowane na wyjątkowe uroczystości. Obiecuję sobie, że będę piekła je częściej, żeby próbować nowych kombinacji, żeby opanować sztukę dekoracji - i nic z tego nie wychodzi... Cóż, już widocznie taka tortów natura.Ten
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa
Smaczne Zdrowedyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt nie był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem) dość szybko kończyła żywot zmieniając się w sos jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu(...)golonki z prosiaka, 2,5 l wody, 50 g soli morskiej, 2,5 l wywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni
SzczyptaSmaQDziś zapraszam Was na pyszną orzechowo piernikową kawę zbożową idealna na poprawę nastroju. Do kawy podałam pyszne kokosowe ciasteczka. I choć na niebie pojawiły się znów
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na błyskawiczną sałatkę z oliwkami . Uwielbiam szybkie sałatki i surówki, które doskonale nadają się na przyjęcia, jak i w dni powszednie. Ten pyszny
Słodkie okruszkiChlebek bananowy to bardzo szybkie i proste ciasto. Można je przygotować bez grama cukru, dlatego doskonale sprawdzi się dla małych dzieci. Dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Najlepiej sprawdzą się banany bardzo dojrzałe pokryte czarnymi plamami. 4 bardzo dojrzałe banany 100 g stopionego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)smaku można dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jajko roztrzepujemy i wlewamy do miski z bananami. Mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy w keksówkę i pieczemy przez godzinę. By sprawdzić, czy ciasto się dopiekło należy wbić w środek patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe
Dieta bez mlekaporcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego(...)kapary, kilka kosteczek suszonych pomidorów i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnisię z mandarynkami, ale lubię tylko takie, które idealnie się obierają Pewnie znacie ten gatunek mandarynki, który raz że jest twardy, kwaśny i na dodatek nie dający się obrać bez użycia noża – a kto to widział, aby do mandarynki startować z nożem…! Co innego pomarańcze, one są dostępne cały rok i wiadomo, że trzeba użyć noża(...)przepisów na blogu jest: prosta, szybka i oczywiście pyszna. Kolejna odsłona makowca to niesamowita puszystość i lekkość z aromatyczną nutą pomarańczy. Kilka chwil w piekarniku i gotowe! Pyszne, proste ciasto. Jest to idealna opcja dla spóźnialskich w przygotowaniu światęcznych potraw takich jak ja (tzn. kiedyś, bo teraz non stop się u nas piecze, gotuje, blenduje, robi zdjęcia, wiecie bloglife
PaleoLifeteż torcik na zimno, bez pieczenia z musem, delikatnym jak pianka. Taki torcik idealnie pasuje na dzisiejsze święto. Przecież to Dzień Matki. Można go razem z życzeniami ofiarować naszym Kochanym Mamom z okazji ich święta. (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka(...)cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby ta mieszanka się dobrze połączyła. Odstawiłam do wystudzenia. Masło zmiksowałam na puch. Do masła dodawałam porcjami masę budyniową. Stopniowo. Każdą następną porcję dodawałam po wmieszaniu się poprzedniej
Kuchnia u Krysiskładniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony(...)ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy
Naleśnikinagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części(...)ubitą śmietanę. Przykrywam ostatnią warstwą biszkoptu już bez nasączania. Teraz 400 ml śmietanki ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy
Kuchnia Vikikuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego produktu. Co powiecie na mini tarty na cieście francuskim z botwiną, kozim serem i nutą tymianku ? Są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Miłego dnia ! Składniki: Płat ciasta francuskiego 1 – 2 roladki koziego sera 1 pęczek młodej botwiny (bez buraczków) 2 – 3 ząbki czosnku(...)smaż około 1 minuty. Dodaj łodygi – bez liści – i smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście ‚zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki
Moja pasja smakuPora na małą przerwę w pieczeniu, właśnie wzięliśmy się z Magdą za gotowanie :) Wróciliśmy do domu późnym wieczorem, sporo po 21, głodni i zmęczeni całodniowym łażeniem po mieście i załatwianiem różnych spraw. Zatem trzeba zrobić coś szybko, coś lekkiego i coś czym można się najeść. Dobrze by było jakby to jeszcze było w miarę zdrowe, bo ostatnio Magda(...)niego przyzwyczaić. Ciężko od razu polubić ten smak. W końcu co smażone to smażone :) Ale jak odnajdzie się tę ukrytą subtelną nutkę to potem naprawdę ciężko jest się obyć bez parowara. A owe wspomniane warzywa to bakłażan, cukinia i ziemniaczki. I jeszcze sałata karbowana – ale raczej na surowo – nie z parowara :) A dla wyjaśnienia – dla tych co nie znają
Marder&Marder ManufactureKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się za bardzo nie wysuszyły, ponieważ zauważyłam, że bezglutenowe pieczywo ma to do siebie, że bardzo szybko wysycha. Bułeczki po upieczeniu od razu przeniosłam na kratkę, aby wystygły. Smakują wyśmienicie z samym masłem, a także
MamaOskarka