Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór
Ania i Marcin gotująPrzepisów na ciasto marchewkowe jest pewnie tyle, że trudno byłoby zliczyć. Mam jednak dla Was takie, które bez obaw można zaliczyć do najprostszych i najszybszych
Codzienna kuchnia niecodziennamiłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny(...)kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 200g czekolady gorzkiej/mlecznej 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Przygotować masę makową. Masę makową zmiksować
Di gotujerobi się tylko z drożdżowego pieczywa i najbardziej do tego nadaje się chałka, przynajmniej dwu dniowa, świeża się nie sprawdza, choć zawsze możecie poddać ją szybkiemu procesowi starzenia zostawiając ją na noc w kuchni bez zabezpieczenia ;) Gdyby tak rozkoszy było mało, możecie polać usmażone tosty miodem, koniecznie szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy do tego ;) Smacznego już nie trzeba(...)Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty 5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem
Słodki Kompromispudrem. Następnie wlewam roztrzepane jajko z ziarenkami wanilii i ciasto wyrabiam szybko do uzyskania jednolitej masy. Naprawdę, cały cykl trwa tylko kilka minut. Z ciasta formuję kulę, spłaszczam, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Ja zwykle ciasto zagniatam sobie wieczorem i rano piekę ciastka. Schłodzone ciasto wykładam na blat oprószony mąką, rozwałkowuję cienko (pamiętajcie ciastka(...)przypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż 15 minut. Tu obserwujcie ciastka, bo każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujemy aby wyciągnąć ciastka rumiane, a nie brązowe :) Można skończyć na tym etapie, można
Blondynka Gotujeciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Ślad po wbitym w nie palcu powinien szybko znikać. Odstawiamy je na godzinę-półtorej, przykryte, w ciepłe miejsce. Ciasto przed dalszą obróbką powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką(...)Mieszamy dokładnie czosnek i miękkie masło, aż utworzą gęstą pastę. Odrobinę solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce. Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy je na centymetrowe placki, najlepiej prostokątne. Docinamy równo boki. Równomiernie smarujemy ciasto połową masła z czosnkiem, posypujemy ziołami i serem. Tniemy ciasto
Karo in the Kitchenminuty, po czym zalewamy wodą, solimy i dusimy pod przykryciem, około 10-12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy kasza jest miękkawa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy bez przykrycia. Pieczarki obieramy ze skórek, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondelku, po czym wrzucamy pieczarki i cebulę. Całość(...)Naleśniki faszerujemy kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem lub same. Dobrze też
Smakowy RajJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto
sama złodyczzapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na wasze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka(...)jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić
Blondynka GotujeW Poznaniu, na osiedlu gdzie się wychowałam, jest piekarnia. Ostatnio podczas każdej wizyty u rodziny kupujemy tam kokosanki. Są pyszne – słodkie i kruche. Te
Szybko Tanio SmacznieNa początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be StrongDziś przepis na pyszne ciasteczka, które wykonałam na podstawie przepisu Przemka :-) Oczywiście ja, jak to ja, listę zakupów zrobiłam, do sklepu się udałam, po czym połowy
peggiwkuchniproszkiem do pieczenia i kakao, stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto(...)czarnej porzeczki - druga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-))) #beko #ciastojakzobrazka Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto. Powiem Wam tylko, że wystarczy do tego nić. Sposób możecie wypróbować, jak będziecie kroić biszkopt na moje pyszne ciacho :-) Polecam
kruche babeczkibananów, których nikt nie chciał jeść 😉 Jest to też szybki i dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam po pieczeniu ciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki(...)Całość mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki, formując kokosanki. Pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ostatnie 5-10 min. z termoobiegiem. Rada: Jeżeli nie mamy bananów to możemy je pominąć, wtedy będziemy mieli tradycyjne kokosanki. Wykonanie pozostaje bez zmian. P.S. Przepis pochodzi
Kuchnia MagdaLenywww.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem Składniki na około 5 mini tart: Ciasto: 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 60g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko Karmel: 100g cukru kryształu 2 i 1/2 łyżki wody 60g masła 1/2 łyżeczki soli (użyłam(...)szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć nim foremki do mini tart ( patrz FILM , użyłam 3 foremek wielkości 6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na około 35 minut lub do lodówki na około 60 minut. 4. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenka