chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak(...)Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje
Słodkie okruszkiMiękkie ciastka owsiane...Z dodatkiem słonecznika i otrębów.Pełne suszonych śliwek i moreli.Delikatnie słodzone miodem.Idealne jako szybka przekąska.Polecam! Składniki:1 szklanka mąki pszennej
Gospodyni MiejskaKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując ketchup w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu pomidorowego z domieszką ziół naszprycowanych samą chemią. W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie cukinii(...)pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł na ketchup jest dużo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dla kogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do
Mania Wypiekaniaapetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta). Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy). A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :) Składniki: 30dag mąki pszennej (typ 450) 20dag masła (nejlepiej z zawartością tłuszczu powyżej 80%) 10dag cukru pudru szczypta soli 2 żółtka(...)pokrojone masło. Masło wraz z mąką siekamy drobno nożem do momentu kiedy nie powstaną drobne grudki, wyglądem przypominające kruszonkę. Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy żółtka wraz z cukrem i szybko wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
ChilliJemyidealną konsystencję która świetnie współgra z makaronem, pieczonymi ziemniakami czy innymi daniami.Te produkty i wiele innych możecie zamówić na stronie, polecam serdecznie! Ja przygotowałam danie makaronowe i powiem Wam, wyszło super! Składniki; 15 dag czarnego makaronu z dodatkiem sepii 20 dag zielonej fasolki szparagowej kilka pomidorów koktajlowych pół papryczki chili (bez nasionek) 3-4 łyżki pestek dyni(...)suchej patelni. Makaron podgrzewamy razem z pesto, dodajemy fasolkę szparagową i pomidory. Delikatnie mieszamy i chwilę smażymy aby makaron był gorący. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Podajemy. Danie szybkie i smaczne, idealne dla zabieganych! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej. Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca. Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim(...)cukru / w zależności jak kwaśne są jabłka 4 łyżki wody WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. JABŁKA obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon oraz
cool and mintyPrzepis znalazłam tutaj, nazywały się dyniowe whoopie pies :D trochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu... Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania . Te ciasteczka są obłędnie pyszne! Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%! Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku. W opisie informacja, że ciasto należy nabierać(...)ładne:) Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena , Magda , MalGosia , Bożena , Lidia , Joanna , składniki: 50 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu szczypta soli
6nieboMamy taką jedną niepozorną śliwę. Oczywiście jeszcze w marcu, kiedy stała taka goła, bez liści, nawet nie wiedzieliśmy co to jest. Mąż mówił, że młoda jabłonka, teść obstawiał wiśnię, ale kiedy pojawiły się liście, a później kwiaty, już nie mieliśmy wątpliwości. Ta niepozorna śliwa obrodziła tak, że miałam wrażenie, że na drzewie jest więcej fioletowego niż zielonego. Śliwki(...)żadne węgierki, moja mama powiedziałaby, że zwykłe "sraluchy" ;) Ale wiedziałam, że jak ich nie zerwę, to następnym razem będą już wszystkie leżały na ziemi. Decyzja była więc szybka - rwiemy i robię powidła. Pech chciał, że temperatura sięgała 30 stopni, a ja w domu do smażenia się zabieram... Dla mnie to pestka, że tak się wyrażę, ale mężowi każda kreska
bistro mamamniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanej patelni (robiłam to bez tłuszczu). Możne je też upiec przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Ziemniaki wymieszać z jogurtem, a potem posypać skwarkami z boczku, posiekanym koperkiem i bazylią porwaną w palcach. Oprószyć pieprzem. ----- Podobne: Majerankowe placki ziemniaczane Sałatka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaki pieczone z kminkiem "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen to książka(...)ulega wpływom innych pacjentek i życie staje się łatwiejsze, a sytuacja bardziej zrozumiała. Trudno mi ocenić wartość tej książki. Jest napisana dość prostym, wręcz oszczędnym językiem, więc łatwo i szybko się czyta. Spodziewałam się jednak większych emocji, a tymczasem książka przypomina suche zdawanie relacji z przypadkowo przypominanych sobie sytuacji. Czy to nabranie dystansu do tego, czego autorka doświadczyła wiele
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam ryż. Mogłabym go właściwie jeść cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser, te małe ziarenka sprawdzają się wspaniale. Dziś chciałabym podzielić się z
Słodkie okruszkiwyrōbcie te ciasto. Łostowcie je tera tak na 0,5 godziny, ale pamiyntejcie, że przi taki „drożdżowyj robocie” to niy idzie patrzeć na zygarek, bo niyroz wszysko nōm szybko rojśnie, a niyroz trza czekać prawie godzina, żeby sie nōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr(...)trocha urosły. Jak już bydōm fajnie napuchniynte, to rozgrzyjcie bratruła na 230 stopni (ale bez bōłek we środku), rozfyrlejcie jajco i kołżdo po wiyrchu fajnie nim posmarujcie jakim pyndzlym. Tera jeszcze yno posujcie na nie ta reszta sezamu i na 12-15 minut do pieca- joł żech dołwoł kołżdo blacha osobno. Dejcie pozōr, bo kołżdy piec je inkszy
Chop w kuchniOstatnio jem zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę(...)masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie zeszklone warzywa, a na nich ułożyć kawałki ryby lekko wciskając w warzywa. Śmietanę wymieszać z natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką i wlać na rybę. Na wierchu posypać pokrojoną w kostkę papryką Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ryba
O kuchni z uczuciemprzeglądając lodówkę zauważyłam, że mam całe opakowanie świeżego szpinaku. Nie miałam ochoty na sałatkę, więc postanowiłam przygotować coś ciepłego na obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej(...)sosu jajecznego. Następnie ponownie ziemniaki, szpinak, sery i sos. Ostatnia warstwa powinna składać się z ziemniaków posypanych serem i polanych sosem jajecznym. Wierzch zapiekanki posypałam ostrym pieprzem. Danie piec bez przykrycia przez około 25-30 minut. Zapiekanka powinna lekko się zarumienić
Ugotować