niedzielne śniadania. Szczególnie jak mam czas na delektowanie się nimi. Dziś nie zdążę go zjeść w spokoju, dlatego zabiorę sobie do pracy parę takich placuszków. Przygotowuje się je naprawdę szybko, a przy okazji smakują cudownie - kawałki jabłka, mało wyczuwalny, choć dodający mimo wszystko smaku biały ser, a wszystko wieńczy chrupka skórka. Czy nie brzmi to smakowicie? Zapraszam wszystkich niedzielnych(...)się połączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy.Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron.Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną albo posypywać cukrem pudrem. Ja jednak lubię je jeść bez dodatków :)Smacznego
Słodkie PrzyjemnościChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Chleb
Gospodyni Miejskailością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :) Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki.Składniki:180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa250 g mąki pszennej typ 500 EKO Młyn Kopytowa150 g aktywnego zakwasu(...)pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić
Ala piecze i gotujeMacie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod nazwą crumble. Deser jest o tyle prosty, że mniejszych owoców nawet nie trzeba kroić. Czyli jedyne co pozostaje do zrobienia to połączenie składników na kruszonkę. Jak się jednak okazało, do tej pory(...)nawet więcej owoców) i zasypujemy je kruszonką. Nie żałujcie kruszonki, ponieważ w trakcie pieczenia owoce puszczą sok i zmniejsza objętość, czyli automatycznie deser po wyjęciu z piekarnika będzie niższy niż na początku. Owoce wsypujemy do foremek Owoce zasypujemy kruszonką I wstawiamy do piekarnika Deser pieczemy około 25 minut. Najlepiej obserwować ostatnie 5 minut, żeby kruszonka się ładnie zarumieniła
RelaxtimeSezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata
My Chcemy JeśćDzisiaj zamiast rogalików mam dla Was muffiny z olejem kokosowym i pysznymi dodatkami. Szybkie w przygotowaniu i smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 1
TrufelkowoNadziewamy wszystko - pomidory, cukinię, paprykę. Ale faszerowane awokado to coś zupełnie innego. Smaczne, egzotyczne, zdrowe a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Wersja przedstawiona poniżej jest
Marta próbujeszybkiego, ledwie godzinnego marynowania. Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierana na steki przeznaczone do grillowania. Jest to jeden z tańszych fragmentów mięsa wołowego, ale na pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach (np. w woku ), piec. Nadaje się zarówno(...)małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś czas
Karo in the KitchenEkspresowy przepis na pyszne pączki z dziurką bez dodatku drożdży. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ;) SKŁADNIKI NA 16 SZTUK 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka(...)pomocą zakrętki od butelki pet dziurkę (ja kupiłam sobie specjalny wykrawacz do donatów) Tłuszcz dobrze rozgrzewamy, smażymy nasze donaty z obu stron na złoty kolor. Pilnujemy żeby nie przypalić, szybko się smażą. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub czekoladą. Można udekorować kolorowymi posypkami - ja nie zdążyłam, tak szybko zostały zjedzone :) Smacznego
Pani na deserkartacze. Czytałam, że nazwa też może zależeć od ich wielkości - jeśli mają długość do 10cm, wtedy są to właśnie kartacze, a jeśli powyżej to cepeliny. Na Litwie nie bez powodu przyjeła się taka nazwa, gdyż podczas I wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków
Obiad gotowyciasteczka z czekoladą to szybkie ciastka do niedzielnej kawy. Ciastka na białkach, więc to kolejny smaczny przepis na wykorzystanie białek . Zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym, kiedy mam niesamowity ruch w kuchni białka zawsze mi zostają. Tym razem wykorzystałam je do upieczenia ciasteczek. Kokosowe ciasteczka są podobne do kokosowych piramidek . Takie ciastka powstają u mnie bez żadnej okazji. Ot ubijam(...)barwnik. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodaj kokosowe wiórki i utartą czekoladę. Wymieszaj. Napełnij cukierniczy rękaw masą i wyciśnij małe ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarnika przez 10 – 15 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę. Polej ciastka i oprósz posypką. Użyłam posypki z suszonych truskawek. The post Kokosowe ciasteczka
codojedzeniaproszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję go w taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao. Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam(...)przełożenia - miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa. Przekładam tort - na biały biszkopt wykładam masę, na to dżem z czerwonej porzeczki, przykrywam ciemnym biszkoptem, na niego wykładam masę i cieniutko smaruję sokiem z dżemu
WielopokoleniowoSzybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 Składniki(...)skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią. Po upieczeniu
Ze smakiem i z pasjąmieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd(...)słodkiego czekoladowego budyniu 11.Sernik japoński – ciasto sernikowe z 3 składników: jajek, twarożku i białej czekolady, jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. 12. Sernik bez pieczenia – bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe, które można zastąpić twarogiem wymieszanym z cukrem pudrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się(...)Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy
W kuchni u Moniki