pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru
wesoła kuchniaszybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plbananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g. Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 banan - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżki(...)dokładnie płuczemy. Następnie blendujemy na bardzo gładką masę. Kolejno dodajemy cukier/słodzik, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie blendujemy na koniec dodajemy pół banana. Blendujemy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Na wierz układamy resztę banana pokrojonego w plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika
Health-Fit-Lifeszybką przekąskę bez dodatku cukru, z syropem klonowym, orzechami i żurawiną. SKŁADNIKI 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, ½ szkl. zbóż ekspandowanych, ½ szkl. mieszanki studenckiej (żurawina, orzechy) ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego WYKONANIE Banana rozgniatamy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy, dokładnie przyklepujemy na grubość około 1 cm. Pieczemy
słodki bratekdość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej ;) Tak więc jeśli szukacie czegoś w sezonie truskawkowym, co nie wymaga włączenia piekarnika ani użycia miksera, to gorąco polecam wypróbować ten przepis ;) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20cm x 20cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: CIASTA
Kulinarne Przebojełyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Ciasto trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochambez cukru) 60g kolorowych drażetek typu M&M's (u mnie lentilki z Cukieteri ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szczypta soli Dodatkowo: kolorowe drażetki/lentilki do ozdoby Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko
Di gotujetrochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować(...)piekę ok. 10 minut. Trzeba pilnować, żeby nie spalić pierniczków, jest w nich dużo słodyczy, a ta łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto
I tu będę miała takie tetruskawkami. Bez pieczenia. W sam raz na upały, które znowu do nas zawitały i panoszą się na zewnątrz. Zainspirowały mnie dwa przepisy Dorotus , więc prosto z pracy pojechałam na targowisko, aby zakupić potrzebne owoce. Wymyśliłam sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma wyobraźni już widziałam wspaniałe ciacho i…. szybko musiałam zweryfikować
W mojej kuchnigałki muszkatołowej BEZA: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Przepis-Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc
Gotowanie-ukciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyjaciół bez najmniejszych przeszkód. Jednak nie tylko za to są one uwielbiane przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem. Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodstawić na kilka minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę(...)której będzie ściekał sok z rabarbaru. Po upieczeniu ciasto przestudzić, odkroić boki od formy, otworzyć tortownicę. Na górę formy położyć tackę, szybkim ruchem odwrócić ciasto i zdjąć obręcz formy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :). Nie bacząc na pogodę i inne okoliczności ;) śpieszcie się, jeśli chcecie spróbować belony, bo sezon na nią tak jak na truskawki trwa krótko i szybko
SzczyptaSmaQżycie bez odrobiny słodyczy , każdego dnia kuszą nas batoniki, wafelki i desery .Tym razem podaję przepis na szybkie i proste babeczki czekoladowe z bitą śmietaną. Mnie udało się nadgryźć tylko jedną , resztę pochłonęli moi domownicy . składniki na 12 babeczek 200 g cukru 200 g masła 200 g mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
Smakowite DaniaSzybko, łatwo, bez bałaganu no i (przynajmniej dla nas) smacznie. :) Jako, że ta starsza o figurę dba to przygotowuje sobie mięso na "suchej patelni" bez grama oleju - bardzo dobrze wychodzi. Fakt, faktem, że patelnia u nas rzadko widzi się z mięsem, bo przygotowujemy je zwykle w bardziej dietetycznej i zdrowej wersji - króluje u nas drób pieczony
Wypisz Wymalujjuż bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki
Słodka Stronasłodko bez użycia piekarnika :) Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo
Walijskie Pichcenieplacuszki szybko się robi i świetnie smakują , można podawać je posypane cukrem pudrem lub podawać z konfiturąPlacuszki z czarnym bzem SKŁADNIKI:Ciasto naleśnikowe:2 szklanki mąki1 szkl wody1 szkl mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cukruolej rzepakowy do smażeniasólkiście kwiatów czarnego bzu PRZYGOTOWANIE:Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe
Kuchnia Danusidość szybko mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku
prawdziwe jedzenieKochani z okazji Wielkanocy, chciałabym Wam życzyć takich świąt jakie najbardziej lubicie ;) Gdyby komuś zabrakło w środku świąt jedzenia (w co wątpię) to przypominam przepisy, które
Quinoa Raz!kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić(...)Masa: Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez
Kubki smakuzabrania w ramach drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Uwielbiam je z kilku powodów: Są szybkie i proste do przygotowania, poradzi sobie z nimi dosłownie każdy, a jedynie co musisz posiadać to blender z funkcją rozdrabniania; Nie trzeba ich piec, wystarczy tylko schłodzić w lodówce, więc mogą je przygotować osoby nie mające piekarnika; Składniki znajdziesz w praktycznie każdym markecie
Fabryka pomysłówIdealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto
Ze smakiem bez glutenuChrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów. Bo okazuje się, że jesteśmy jej wielkimi amatorami (raczej w formie przetworzonej...).Pszenny chleb na maślanceSkładniki(...)Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach.Piec w 200 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli ktoś jest fanem muffinek to jego podniebienie zostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez
Słodkie okruszkiPrzeglądając zamrażalnik znalazłam na chwilę zapomniane piure z dyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu) . Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność. Sernik nie jest
Słodkie okruszkiCiasto fakturą, wyglądem i smakiem przypomina zwykłe brownie. Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które aksamitnie rozpływa się w ustach. Przepis podpatrzyłam w którejś
Ze smakiem bez glutenuszybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu białego, jest drobniej zmielona i daje bardziej miałki posmak) 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wrzucić do zamrażalnika na ok 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość min. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Układać na pergaminie i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Smacznego
Ze smakiem bez glutenufaszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się(...)smalec fasolowy. Było to dość ryzykowne danie, bo dzieciaki nie za bardzo przepadają za takimi zdrowymi rozwiązaniami. Okazało się jedna, że był to strzał w dziesiątkę. Smalec zniknął bardzo szybko i wszystkim bardzo smakował. Myślę, że lepszej recenzji chyba być nie może:) Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami
PatiGotuje