szybką przekąskę. Są kruche i takie mocno serowe. Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków. Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga! (u mnie wyszło 47 sztuk) 130g mąki pszennej 100g serka topionego (dowolny smak) 60g margaryny 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Di gotujebez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości. Po upieczeniu mają być jasne! Po wyjęciu z piekarnika czekamy moment, aż powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkkwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru
Kuchcik gotujesamej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta) 4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę położyć pierwszą część bez orzechów. 5. Przygotować masę budyniową. Mleko zagrzać w garnku. W misce rozmieszać budyń i cukier. Dodać
A Ty Smakuj MnieSzynka pieczona z ziemniakami jest smaczna i łatwa do przygotowania na obiad. Proste i sycące danie obiadowe nie wymaga od nas dużo czasu ani specjalnych umiejętności
Kuchcik gotujewodę, dodając liście laurowe, ziele, pieprz i obrane warzywa. Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa (bez słoniny). Jeśli będziemy gotować mięso od zimnej wody, cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy(...)robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenjest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut za mocno -po prostu nie dopatrzyłam się]..no a do ciacha winko ..Monte Santi..i goście już mogą wpadać do domku.. 1,5 szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru(...)oleju dowolne owoce Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie wymieszać razem.Ciasto przełożyć do foremki , ułożyć owoce.Posypać kruszonką , ale można upiec i bez kruszonki [ dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam cukrem kokosowym].Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto wystudzić , ewentualnie posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieJuż kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)pracy, a ja doszłam do wniosku, że to już czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziwię ich wysokiego miejsca, niby bez glutenu a smakują i wyglądają jak zwykłe. Do tego gotowe w kilka minut. Czego chcieć więcej Miejsca drugie: Dyniowy sernik bez pieczenia Dynie to nieustający hit, można z nich robić wszystko i smakują rewelacyjnie w każdym wydaniu. Nawet jako sernik. Miejsce trzecie: Mus czekoladowy Aksamitny, mocno czekoladowy, delikatny i puszysty, przygotowany(...)uwaga – z batata. Miejsce czwarte: Mini ciasta dyniowe Kolejny przepis z użyciem dyni, ale to moje ulubione jesienne warzywo. „Te ciasta dyniowe to mega prosty i szybki przepis , a do tego Sylwia stwierdziła, że to jedne z lepszych ciast jakie w ogóle przygotowałem „. Czy muszę pisać więcej? Do tego połączenie dyni i mąki kasztanowej jest niezwykle
PaleoLifePyszna i bardzo szybka w przygotowaniu Tarta z jabłkami i cynamonem. Ja użyłam ciasta gotowego ale można bez problemu użyć takiego jakie robimy. Polecam :) SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 4 jabłka 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram a następnie wyrajam środek. Kroję w plastry. Ciasto(...)przekładam do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładam plastrami jabłka. Posypuję cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Brzegi ciasta zawijam do środka. Piekę w 180 stopniach 45 min. Wierzch po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie Patkibiałko 1 szklanka cukru pudru rozpuszczona czekolada Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki(...)studzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane ciastka lub ocieram o palec spryskując czekoladą ciastka. Odstawiam ciastka
Mango PapajaKolejna propozycja z jagodami. Tym razem wilgotne racuszki na jogurcie. Szybkie w wykonaniu, lekko słodkie, mięciutkie. Można je smażyć bez tłuszczu, lub na lekko natłuszczonej patelni. Można je podawać z miodem, jogurtem naturalnym lub obsypane cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku . Polecam! Racuchy jogurtowe z jagodami Składniki: 250g jogurtu naturalnego(...)szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki jagód łyżka stopionego, wystudzonego masła Wykonanie: Jogurt miksujemy z jajkami i masłem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką
Smak mojej kuchniMożliwość szybkiego naszykowania pojedynczych porcji i świeżość za każdym razem – bezcenne! Wszystko, co powinniście wiedzieć o zrobieniu dobrej bezy już zebrałam i opisałam bardzo szczegółowo w tym poście . Wróćcie do niego, jeśli macie jakiekolwiek obawy czy wątpliwości, przejrzyjcie też komentarze. Beza jest naprawdę prosta, wszechstronna i wdzięczna, daje się wykorzystać na wiele sposobów – ale trzeba znać podstawy jej pieczenia(...)nią dokładnie tak samo. Gotowe gniazdka wstawiamy do piekarnika. Bezy suszymy w 100⁰C + termoobieg przez około 1,5-2 godziny na środkowych półkach piekarnika. Co 30 minut możemy przekładać piętrami blaszki, żeby bezy równomiernie wysychały. Otwieranie piekarnika im nie przeszkadza – nie opadną. Po półtorej godziny warto sprawdzić, czy bezy już dobrze wyschły – zależy to od tego jak wysokie
Karo in the Kitchenjajka - 4 łyżki miodu - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia PONADTO: - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek - jajko do posmarowania - mąka owsiana do podsypywania WYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy
SMYKWKUCHNIszybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek
Z Kuchni Do Kuchni