Dzisiaj przepis na szybką sałatkę z dodatkiem dyni, jako, że sezon dyniowy w pełni ! Do sałatki dałam dynię Muscat de Provence, zwana też dynią melonową. Tę odmianę piecze się i zjada ze skórką. Można ją również jeść na surowo, swym smakiem i wyglądem przypomina melona. Mnie zdecydowanie najbardziej smakuje ciepła dynia, taka wyciagnięta wprost z piekarnika, z aromatem(...)kuminu, czosnku, chili... Doskonała też jest sama, bez żadnych dodatków. Składniki na sałatkę podaję w przybliżeniu, bo tak na prawdę sami możecie sobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja bedzie smakowita. Zachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu):10 kawałków pieczonej dyni, u mnie Muscat
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na pyszne, chrupiące kawałki kurczaka przygotowane bez dodatku tłuszczu. Panierka przygotowana z płatków kukurydzianych sprawdza się wspaniale. Proste i szybkie danie, zachwyci każdego! Po więcej fast foodowych pyszności zapraszam na wydarzenie "W 2016 nauczę się gotować" , gdzie znajdziecie mnóstwo fajnych przepisów na domowe, zdrowsze i mniej kaloryczne wersje hamburgerów, frytek czy pizzy :) Składniki: podwójna pierś(...)godziny. Płatki kukurydziane rozgniatamy lub mielimy w malakserze, następnie panierujemy każdy kawałek kurczaka. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu, najpierw 20 minut pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkazupełności wystarczy lekko polać placuszki z wierzchu na przykład syropem klonowym albo miodem, tak podane są naprawdę przepyszne! Specjalnie przy okazji powyższej refleksji, mam dla was przepis na placki (bez cukru oczywiście :) ) jogurtowe z jagodami. Placki na jogurcie czy maślance, smakują mi najbardziej, są takie delikatne i cudownie napuszone. Pychota. Do tego jeszcze jagody! Lipiec to miesiąc jagód(...)będzie raczej mało, niestety. Stąd też, śpieszmy się pożerać jagody, tak szybko znikają z lasów! Placuszki jogurtowe z jagodami 1 duży gęsty jogurt naturalny (około 400 g) 3/4 szklanki mleka 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 jajka 2 szklanki mąki (280 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. jagód (ale spokojnie może
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki ( tortownica 18cm): 1 szklanka mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą) ½ szklanki cukru ( dałam brązowy) w tym 1 łyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata
Słodkie zapomnienieIdealny dodatek do ciast i deserów. Jeśli ktoś lubi to nawet można prosto ze słoiczka wyjadać. Proste rozwiązania są często najlepsze. Masę krówkową można oczywiście kupić
Gotowanie z pasjąTiramisu z rabarbarem i chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny
Mała CukierenkaUwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast
Słodkie okruszkiSernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy
Wanilia i KardamonKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne ZdroweA oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego
kgwjanczewoPrzeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego
Smaczne ZdroweJeśli zapowiada Wam się duży obiad dla znacznej liczby gości to sztuka mięsa w sosie chrzanowym będzie idealna. Zajmuje dużo czasu ale jednocześnie bardzo mały
Ze smakiem bez glutenupojedynczny arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego + szklanka na środek i zaginamy to wszystko w ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja: MUFFINY – PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie(...)Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI (3 min): gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy
Nerds KitchenNajprostsze przepisy są najlepsze. Jeśli lubisz makaron – to zakochasz się w tych pomysłach na lunch. Każde danie jest zdrowe, łatwe, szybkie w przygotowaniu (od 20 do
Niedzielny kucharzW lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki
To co kocham