Rolada kawowa to deser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny
Kuchnia PaulettesOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnaBloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)). Przepis może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, a podane przeze mnie proporcje, to połowa oryginalnego przepisu, przeznaczonego na dużą formę (40 x 24 cm) . Przepis na sernik(...)minut do zamrażalnika lub do lodówki, by nieco stężało. 4. Smarujemy formę tłuszczem (margaryną) i wykładamy papierem do pieczenia, który również możemy natłuścić. 5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu. 6. Po upływie 20 minut rozwałkowujemy ciasto na ok 0.5 cm grubości i przekładamy do przygotowanej formy – gdyby
Okiem Blondynki by McBlondiGarnki czy patelnie z powłoką ceramiczną, coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Są estetyczne, wpisują się w klimat każdej kuchni, a przede wszystkim pozwalają na zdrowe
Słodkie okruszkiPyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie
Smaczne ZdroweDo jogurtowego ciasta przymierzałam się wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł Poziom trudności: łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty(...)frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki
Niedzielny kucharzopakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy(...)budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy to tężejącą galaretką. Przyznam, że jedna warstwa truskawek to troszkę mało, więc następnym razem ułożę je jeszcze między biszkoptem
sierotka maRysia w kuchniCiasta mogłabym piec niemal codziennie. Bardzo lubię, gdy w domu czuć zapach świeżo pieczonego ciasta. Niestety nie mam tak dużej rodziny, która poradziłaby sobie z rozpracowaniem
Pobite gary Barbarycukru pudru 250 g margaryny 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera białego (polecam z wiaderka) 1 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy i pomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową(...)składnikami tworząc grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Czary - gary w kuchnizabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł(...)smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru- 100 g zimnego posiekanego masłaWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl kaszy manny- 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 1/2 szklanki cukru- cukier waniliowy- aromat waniliowy
Walijskie Pichcenieroli posypki. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak ciekawie! Wszystkie te smaki świetnie do siebie pasują i tworzą pyszną całość. Dodatkowo to jogurtowe ciasto jest proste, bez cukru i szybko się je przygotowuje. Bazowa mąka to orkiszowa razowa (więcej przepisów z jej wykorzystaniem możecie znaleźć tutaj ), więc jest zdrowo, fit i kolorowo jednocześnie Ciasto jogurtowe z mango(...)jagodami goji 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki kokosowej skórka otarta z 1 cytryny 3 jajka 130 g erytrytolu/ksylitolu 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 mango jagody goji, płatki kokosowe do posypania ciasta Jajka ubić z erytrytolem lub ksylitolem na wysokich
Fitkotżółtek Pianka: 5 białek 1 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szkl. oleju Dodatkowo: 500 g malin (świeżych lub mrożonych) cukier puder do oprószenia wierzchu Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem do momentu gdy ciasto przypominać(...)będzie kruszonkę. Następnie dodajemy cukier puder, ponownie siekamy. Formujemy kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia tego dodajemy żółtka – zagniatamy szybko, do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Oba kawałki owijamy w folię i schładzamy w lodówce. Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych
Smaki Na Talerzugłowy.Dlatego przygotowałam sobie Napoleonkę raz,dwa,trzy.Wsadzam gotowe ciasto do piekarnika ,a krem robię gotowy z proszku .Jednak kochani gdy mam czas i siły to piekę ją od A do Z bez gotowców z półki sklepowej.Myslę jednak ,że i Wam przyda się taki fajny przepis gdy nie macie pomysłu i sił na pieczenie.Zapraszam. 2 gotowe ciasta francuskie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimniejszą wkładamy do zamrażalnika. Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy blachę. Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Budyniowa pianka: 8 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 opakowania cukru wanilinowego 3 opakowania budyniu śmietankowego (40g, bez cukru) 0,75 szklanki oleju słonecznikowego oraz pół puszki brzoskwiń, garść malin
Receptura smaku