bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:156/498)

Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami 151

jest tam traktowana z dużym szacunkiem. Nikt tak naprawdę nie pamięta skąd wzięła się Tabbouleh, prawdopodobnie przybyła do Jerozolimy z Libanu i Syrii, pewne jest jedno, że szybko stała się integralną częścią palestyńskiego dziedzictwa. Tabbouleh to sałatka pietruszkowa, a nie bulgurowa, choć ilość pietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele(...)pieprz , zalewamy tabbouleh, mieszamy 5. Pstrągi krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie, ok 1 min z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut 6. Na patelnię po smażeniu pstrągów wrzucamy pomidorki koktajlowe, z gałązkami, szybko smażymy na dużym ogniu, uwaga pryskają, kiedy się przyrumienią zdejmujemy na talerz 7. Pstrągi podajemy z tabbouleh

Słodki Kompromis
Tarte tatin 191

cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym naczyniu. Ja mimo, że mam patelnię, w której mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy(...)mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu, na którym smażyliśmy jabłka to przykrywamy jabłka ciastem w tym naczyniu. Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka do wysmarowanej masłem formy. Delikatnie przyciskamy jabłka szpatułką. Dbamy, żeby pokrywały

W kuchni wieczorem
Dietetyczny sernik ciasteczkowy o smaku tiramisu 360

Będziecie zachwyceni! Kremowa masa o smaku tiramisu, kawałki czekoladowych ciasteczek i posypka z prawdziwego kakao.... a wszystko dietetyczne i bogate w białko! Deser idealny dla osób

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka z bezą 164

jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka(...)przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich

Słodkie Przyjemności
Magiczna tarta z kokosem 327

piekarniku…Czary mary i tarta gotowa… Jedno co musicie pamiętać aby foremka była szczelna, bo za nim ciasto się zetnie, to połowa zdąży wypłynąć. Magiczna tarta zniknęła szybko…Obiecuję, że nie miały w tym udziału nadprzyrodzone siły. Mojej rodzince bardzo smakowało ciasto. Każdy tylko dochodził i podjadał po kawałeczku. Szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia! Magiczna tarta(...)Składniki: okrągła forma o średnicy 23 cm 1 puszka skondensowanego mleka, ok. 390 200 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 4 jajka 50 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła, temperatura pokojowa 50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj

codojedzenia
Tort bezowy z kremem kokosowym i owocami 175

się przyrumieniać - obniżcie temperaturę piekarnika) Po 2h wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim bezy na kilka godzin, by spokojnie wystygły. Nie otwierajcie drzwiczek. Bezę możecie przygotować dzień przed podawaniem tortu. Krem i owoce nakładamy na bezę w dniu jej podania. W cieple, lodówce i z dodatkami beza ulega rozpuszczeniu.   Krem kokosowy: 350ml śmietany kremówki (30-36%) 250g mascarpone(...)niego dolna beza. Układamy jeden blat bezowy, wykładamy na niego połowę kremu kokosowego. Na górę kładziemy drugi blat i smarujemy go pozostałą częścią kremu. Pokrojone owoce układamy na kremie, posypujemy całość granatem i polewamy puree z mango. Górę dekorujemy jeszcze raz pestkami granatu. Gotowe! Tort prezentuje się pięknie i smakuje niesamowicie! Największym wyzwaniem jest beza, ale gdy ona Wam wyjdzie

Cooking Monster
Malinowe mini serniczki na zimno 252

Deser, który powstał pod wpływem chwili, miałam bowiem w lodówce serek homogenizowany, któremu kończyła się data ważności, w ogrodzie czerwieniły się maliny, w szufladzie zaś znalazłam

Opowieści z piekarnika
Ciasto banoffee 174

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie

Różne smaki w kuchni
Naleśniki z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym 192

Naleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje

Niebieski kubek z kawa
Bakaliowy mazurek last minute 256

Piątek wieczór, święta tuż tuż, a przygotowania w lesie? Wciąż zdążycie przygotować coś ekstra! Na przykład błyskawiczny i nowoczesny mazurek nadziany mnóstwem przepysznych bakalii. Dekoracja może

Ratunku obiad
Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków 139

Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je

Codzienne Gotowanie
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 149

Zostało mi trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na

Z miłości do słodkości
Sernik krakowski 207

Tradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy.  Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik(...)Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić

maniapieczenia
Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu 277

lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości cukru, a wykona je każdy. Do roboty! Składniki: – 800-1000g jabłek – 220g mąki owsianej (bezglutenowej) – 4 jajka – 3-4 łyżki ksylitolu – 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)dociskamy. Następnie wylewamy resztę ciasta i na wierzch pozostałe jabłka, delikatnie dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Na końcu możemy posypać ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Drożdżówka z owocami 137

trzymało formę.  Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.  Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać(...)około 15 - 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.  Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania