Nie ma Wielkanocy bez babki. Przepisów na ten wypiek jest od groma – różne formy, smaki i wielkości. U nas babka tradycyjna piaskowa, bez
Szybko Tanio Smacznietylko smakiem, ale też i prostotą wykonania. Idealnie smakują w towarzystwie zimnej bitej śmietany z odrobiną cynamonu . Po prostu niebo na talerzu Osobiście uwielbiam pieczone owoce nawet w wersji bez dodatków. Taki deser naprawdę umila czas Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 2 brzoskwinie 70 g mąki pszennej – u mnie koszalińska Młyny Stoisław 3 płaskie łyżki cukru pudru(...)tworząc małe „łatki”). Każdą porcję posypujemy po wierzchu większą szczyptą cukru trzcinowego. Desery wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do zarumienienia ciasta (około 30 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Podajemy przestudzone z porcją bitej śmietany obsypanej delikatnie cynamonem. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkilodówki i szafki... jajek dużo, pięć dorodnych cytryn....i przypomniał mi się program Nigelli Lawson ... tarteletki z lemon curd i kruchą zewnątrz, a piankową w środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto(...)obciążyć (aby nie urosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec na lekko złoty kolor (pamiętajmy ze tarteletki będziemy piec drugi raz ). Temperatura 180 stopni około 10 do 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Między czasie ubić białka z cukrem. Przepis na beze 4 spore białka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna Kuchniajest tam traktowana z dużym szacunkiem. Nikt tak naprawdę nie pamięta skąd wzięła się Tabbouleh, prawdopodobnie przybyła do Jerozolimy z Libanu i Syrii, pewne jest jedno, że szybko stała się integralną częścią palestyńskiego dziedzictwa. Tabbouleh to sałatka pietruszkowa, a nie bulgurowa, choć ilość pietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele(...)pieprz , zalewamy tabbouleh, mieszamy 5. Pstrągi krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie, ok 1 min z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut 6. Na patelnię po smażeniu pstrągów wrzucamy pomidorki koktajlowe, z gałązkami, szybko smażymy na dużym ogniu, uwaga pryskają, kiedy się przyrumienią zdejmujemy na talerz 7. Pstrągi podajemy z tabbouleh
Słodki Kompromiscukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym naczyniu. Ja mimo, że mam patelnię, w której mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy(...)mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu, na którym smażyliśmy jabłka to przykrywamy jabłka ciastem w tym naczyniu. Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka do wysmarowanej masłem formy. Delikatnie przyciskamy jabłka szpatułką. Dbamy, żeby pokrywały
W kuchni wieczoremBędziecie zachwyceni! Kremowa masa o smaku tiramisu, kawałki czekoladowych ciasteczek i posypka z prawdziwego kakao.... a wszystko dietetyczne i bogate w białko! Deser idealny dla osób
Chocolate Muffin Blogjest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka(...)przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich
Słodkie Przyjemnościpiekarniku…Czary mary i tarta gotowa… Jedno co musicie pamiętać aby foremka była szczelna, bo za nim ciasto się zetnie, to połowa zdąży wypłynąć. Magiczna tarta zniknęła szybko…Obiecuję, że nie miały w tym udziału nadprzyrodzone siły. Mojej rodzince bardzo smakowało ciasto. Każdy tylko dochodził i podjadał po kawałeczku. Szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia! Magiczna tarta(...)Składniki: okrągła forma o średnicy 23 cm 1 puszka skondensowanego mleka, ok. 390 200 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 4 jajka 50 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła, temperatura pokojowa 50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj
codojedzeniasię przyrumieniać - obniżcie temperaturę piekarnika) Po 2h wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim bezy na kilka godzin, by spokojnie wystygły. Nie otwierajcie drzwiczek. Bezę możecie przygotować dzień przed podawaniem tortu. Krem i owoce nakładamy na bezę w dniu jej podania. W cieple, lodówce i z dodatkami beza ulega rozpuszczeniu. Krem kokosowy: 350ml śmietany kremówki (30-36%) 250g mascarpone(...)niego dolna beza. Układamy jeden blat bezowy, wykładamy na niego połowę kremu kokosowego. Na górę kładziemy drugi blat i smarujemy go pozostałą częścią kremu. Pokrojone owoce układamy na kremie, posypujemy całość granatem i polewamy puree z mango. Górę dekorujemy jeszcze raz pestkami granatu. Gotowe! Tort prezentuje się pięknie i smakuje niesamowicie! Największym wyzwaniem jest beza, ale gdy ona Wam wyjdzie
Cooking MonsterDeser, który powstał pod wpływem chwili, miałam bowiem w lodówce serek homogenizowany, któremu kończyła się data ważności, w ogrodzie czerwieniły się maliny, w szufladzie zaś znalazłam
Opowieści z piekarnikaNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie
Różne smaki w kuchniNaleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje
Niebieski kubek z kawaPiątek wieczór, święta tuż tuż, a przygotowania w lesie? Wciąż zdążycie przygotować coś ekstra! Na przykład błyskawiczny i nowoczesny mazurek nadziany mnóstwem przepysznych bakalii. Dekoracja może
Ratunku obiadDziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je
Codzienne Gotowanie