pikantnego chili Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, a pomidora w ćwiartki. Wrzucamy do torebki do pieczenia. Dorzucamy ząbek czosnku rozgnieciony nożem. Zasypujemy przyprawami. Wstrząsamy lekko. Zalewamy oliwą i sosem. Zamykamy klipsem. I tu kończy się nasze tytułowe 10 minut ;) Warzywa muszą się piec ok 50 minut w temp. 170-180 stopni. Po tym czasie nasza aromatyczna, kolorowa i zdrowa(...)kolacja jest już naprawdę gotowa. Gorące warzywa można posypać garścią drobno startego sera. Pyszne to. Proste. Bez zachodu. Warto czasem zjeść taką kolację. Same warzywa, a można się najeść. Polecam. Ja ostatnio raz w tygodniu tak się raczę. Z pewnością wiszę Wam wpis o pysznie włoskiej pizzy, której to fotografie wyparowały. Jak tylko znajdę inspirację na nowe fotki
Kuchnia po mojemuPomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak
Ze smakiem bez glutenuDobry wieczór :) Dzisiaj zapraszam Was na zawsze pyszne i w dodatku bardzo szybkie i proste muffinki z nutellą i bananami :) Pychota :). Składniki: 3 banany 2,5
Trufelkowoniego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe rogaliki można też porównać do Rugelach, czyli żydowskich rogalików przygotowanych na cieście kruchym z dodatkiem twarogu(...)bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam. Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym. Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę
6niebokolei kurczak jest podawany na tradycyjnym chińskim weselu, bez którego nie może odbyć się tego typu uroczystość. Dania z kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się(...)Podlasiu w czystych gospodarstwach rolnych. A czym jest wspomniany kurczak zagrodowy? To krzyżówka dwóch gatunków kurczaka: brojlera (duża odmiana, szybko przybiera na wadze) oraz kurczaka wiejskiego. Zwierzęta są hodowane jest przynajmniej 8 tygodni i karmione paszą roślinną bez dodatków GMO. Tego typu hodowla stanowi około 1% całej hodowli drobiu w Polsce. Sycąca sałatka z kurczakiem Kluczowy składnik tego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemoże wydają się bardziej niewinne...? Nie mnie o tym decydować. Najważniejsze, że wszystkim smakowały. Choć, szczerze mówiąc, nie miałam ochoty piec niczego więcej, postanowiłam jednak przygotować sernik. Dlaczego? Po pierwsze - uwielbiam! Po drugie - robi się je szybko, prosto, no i zawsze wychodzą. Zrobiłam więc małe czyszczenie lodówki: reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu(...)spód, na wierzchu ułożyć żurawiny, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić w piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzewidzę, jedni smażą tradycyjne wersje pączków lub oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru(...)narzędziem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek ;)). Układać oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ulubionymi dodatkami (np. ksylitolem). Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Artykuł Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotwidzę, jedni smażą tradycyjne wersje pączków lub oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru(...)narzędziem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek ;)). Układać oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ulubionymi dodatkami (np. ksylitolem). Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Artykuł Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotjajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut(...)cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut. Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryWieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków(...)radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć
mojewypiekiinietylkorabarbaru na cieście, ubijam białka dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest ubita, wykładam rabarbar i na niego porwane kawałeczki ciemnego ciasta. Na to białka, w nich kryje się cała słodycz tego wypieku. Rozprowadzam na całej powierzchni. Trzeci kawałek ciasta kończy przygotowywany wypiek. Rozrzucam cząsteczki po całości bezy. I do gorącego piekarnika(...)parę zdrowasiek, a tak konkretnie na ok. 40 minut. Jest pyszne, nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami, bo nie zostałoby nic dla gości, z myślą o których je piekłam. Jak byłam małą dziewczynką wyobrażałam sobie, że wielki liść rabarbaru to tylko moja parasolka. Taka przeciwsłoneczna
I tu będę miała takie tewyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb(...)wymieszanym z mlekiem. Moje 4 chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli się nie mieszczą w piekarniku. Chleby pieczemy przez ok. 30 minut w 220 stopni C bez termoobiegu, a następnie odkładamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy 1 dojrzały banan 2 średnie jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki miodu 3 łyżki ciemnego kakao
Słodkie zapomnienieugotowaniu i z pianki śmietanowej .Ciasto po schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach,jest szybkie,łatwe,ładne i pyszne :) Zapraszam SKLADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE 3 jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek wody i 6 łyżek oleju 1 łyżka kakao MASA BUDYNIOWA(...)szkl mleka 3 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 200g masła lub margaryny 3/4 szkl cukru 0,5 szkl mąki pesznnej 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g PIANKA 500 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki żelatyny 0,5 szkl gorącej wody 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO czekolada gorzka do posypania CIASTO Jajka ucieramy z cukrem do białości
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku