bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:157/498)

Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 514

przestanie lśnić. Następnie wierzch ciasta posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zasada jest taka, że ciasto ma podwoić swoją objętość, bez względu na czas jaki mu to zajmie. Ciasto drożdżowe do szybkiego wzrostu potrzebuje ciepła i nie może stać w przeciągach. Najlepiej ustawić je w pobliżu ciepłego grzejnika lub np. ciepłych garnków, w których np. gotujemy obiad(...)dodatkami. Teraz powtórnie odstawiamy do wyrośnięcia, a gdy to nastąpi ostrożnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Ja piekę ustawiając piekarnik na grzanie od dołu plus termoobieg, jeśli ktoś nie ma termoobiegu na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy grzanie góra-dół i pieczemy, aż się ładnie zarumieni. Niektórzy rezygnują z powtórnego wyrastania ciasta wkładając ciasto

Rozpustne gotowanie
Muffiny marchewkowe z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą 198

szklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę(...)papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą.  Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką i niezbyt rzadką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka z nektarynką 118

  Ciasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek

Szybko Tanio Smacznie
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 172

Uwielbiam ciasteczka. No cóż jakoś nie umiem odmówić sobie tej odrobiny, słodkiej przyjemności. Dziś jednak postanowiłam przygotować ciasteczka w zdrowszej wersji. Naturalna słodycz bananów i żurawiny

Słodkie okruszki
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 191

interesujące, czyt. biochemia. Chodzą słuchy, że drugi rok jest niesamowicie trudny i trzeba będzie dużo kuć, zobaczymy! Ten,ukończony już też miał być ciężki, a wyszłam na stypendium naukowe bez znacznego wysiłku.. Faktycznie, nazwy przedmiotów brzmią całkiem poważnie, ale co ma być to będzie. Co nas nie zabije to nas wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek(...)resztę składników, szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na godzinę. (W tym czasie zabieramy się za robienie farszu) Formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut

Be Fit Be Strong
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 233

waniliowy. Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do mokrych składników, stale miksując. Na koniec dodajemy do masy jogurt, imbir i cynamon, a całość miksujemy do dokładnego połączenia.   Gotowe ciasto wylewamy dokładnie pośrodku tortownicy – jest dosyć gęste, a pod spodem mamy cukrowy syrop. Lekko, bez użycia siły, poziomujemy ciasto łopatką silikonową po tortownicy(...)Wkładamy ciasto od razu do już nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 190⁰C przez 40-45 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika i studzimy. Dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta odpinamy obręcz tortownicy i zlewamy pozostały na dnie w pergaminie syrop. Na wierzch ciasta nakładamy talerz, całość szybko odwracamy i ściągamy papier. Pomarańcze w syropie będą teraz na górze

Karo in the Kitchen
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 145

dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie i soczyste. Wszystko(...)całość lekko rumienimy 6-7 minut, mieszając. Ważne, żeby mięso zdołało się trochę przypiec. Zmniejszamy płomień, zasypujemy wszystko w rondlu mąką i dokładnie mieszamy. Do rondla wlewamy piwo – szybko i dokładnie mieszamy całość – powstanie zasmażka. Stale mieszając zawartość rondla wlewamy podgrzany bulion, dodajemy rozmaryn, sos BBQ, ketchup, musztardę i sos Worcester. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, około

Karo in the Kitchen
Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 138

Od kilku tygodni nieustannie w mojej lodówce znajduje się jakieś mielone mięso. Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 145

uroczystości rodzinne. Na święta również ją planuję. Przepis znajdziecie TUTAJ 5. Sałatka z pieczonego kalafiora Na sałatkę z pieczonego kalafiora natrafiłam na blogu Marzenki. Od razu mnie zaintrygowała i zaciekawiła. Nie robiłam jej jeszcze, bo czekam na specjalną okazję, a święta są taką właśnie okazją. Pieczony kalafior z dodatkiem tahini, czosnku, rodzynek i kolendry to dla mnie coś nowego(...)KLIK . Przepis na sernik TUTAJ 8. Pierniczki No na święta obowiązkowe. Od lat z tego samego przepisu, u nas bez masła i z samym żółtkiem (bo alergia), wycinane i dekorowane przez dzieci. Świetny pomysł na zabawę z dzieciakami, szybko się robią i jeśli nie zostaną zjedzone to długo mogą poleżeć. My robimy część na choinkę, część do jedzenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto "Stefanka" 165

Stefanka to już u nas niemal tradycja ;) pojawia się prawie na każde Święta ;) a ja upiekłam bez okazji :) Kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :) Składniki: Blaty: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra(...)robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem

Kolorowy Przepisownik
Seromakowiec. 787

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka(...)długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Szkockie placki ziemniaczane - Potato scone 211

Placki bardzo szybkie w wykonaniu, proste w "obsłudze". Są znakomite same bez niczego ale również dobrze smakują jako dodatek do mięs czy zup, jako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były(...)wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej, ja na płycie grillowej, a jeśli ktoś jeszcze posiada kuchnię węglową to na jej rozgrzanej płycie. Szkockie placki ziemniaczane - Potato scone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na sodzie z tropikalnymi bakaliami 203

szybkich wypiekach .   Uformować okrągły bochenek - najlepiej zamaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.   Piec 40 minut(...)skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Słodkie FRYTKI Z BATATA z cynamonem 🍟👌 248

Frytki ze słodkich ziemniaków jeszcze lepiej smakują z cynamonem i cukrem, niż z solą. Jest to bardzo prosty sposób na słodką przekąskę, którą należy jeść jeszcze

Via Gusto
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone 236

Pychotka,delikatna,chrupiąca z pysznym kremem i owocami-posmakuje każdemu-zdjęcia na szybko robione bo zniknął błyskawicznie polecam Składniki: na bezę: 9 białek temp. pokojowa 450 g cukru drobnego 1,5 łyżeczka maki ziemniaczanej i octu winnego lub soku z cytryny  na krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone kilka łyżek mleka skondensowanego w tubce(...)łyżki cukru pudru dowolne owoce  Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier ,mąkę i ocet.Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia dwa koła takiej samej wielkości. Piekarnik 180C z termoobiegiem nagrzać , wstawić i piec 5 min po tym czasie obniżyć do 140 C i piec 90 min, ostudzić bezy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mascarpone porcjami,na końcu

Swojskie jedzonko