bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:168/498)

Tort piernikowy 236

użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. ” Tort piernikowy (przepis autorski) Składniki: Tortownica φ22cm   Spód : 100g pierniczków bez lukru 50g migdałów 100g stopionego masła Warstwa I 350g serka śmietankowego 125g mleka zagęszczonego

Wiem co jem
Wieprzowe kotlety z pieczarkami 220

się nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na schab, a że w lodówce były też pieczarki, więc powstał szybki schab z pieczarkamiskładniki600 g schabu bez kości250 g pieczarek2 cebulesól, pieprzpapryka w płatkacholiwa z oliweknatka pietruszki do podaniaprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić na cienkie plastry (u mnie wyszło(...)patelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać

Stare Gary
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 390

gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka taka, że czekasz na nią 1,5 godziny... Czyli - prędzej(...)NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 257

wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby za sucha, sama wieprzowina – za tłusta. Wymieszajcie oba gatunki mięsa albo zróbcie gołąbki jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka opcja Wam zasmakuje spróbujcie najpierw dodać tylko 50g ryby. Jeśli po pierwszym razie gołąbki przypadną Wam do gustu, śmiało dajcie(...)gołąbki.   Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym

Karo in the Kitchen
Kasza gryczana z aromatycznymi jabłkami i rabarbarem 157

To danie nie było uwzględnione w planach na sobotnie kucharzenie. Wyszło przypadkiem, bo ugotowałam za dużo kaszy gryczanej i zrobiłam za dużo farszu do drożdżówek. Szybkie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chałka z mlekiem w proszku 219

Ostatnio najlepiej piecze mi się drożdżowe. Choć przy ciepłej, słonecznej pogodzie wyrastają najlepiej, to teraz wspaniale poprawiają humor. Bo czyż można być nieszczęśliwym, gdy z piekarnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy jabłecznik 311

Parę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka

Moje domowe kucharzenie
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 263

godziny w zamrażalce) ścieramy na tarce do mąki. Dodajemy zimną wodę. W tym momencie możecie ciasto dalej zagnieść ze wszystkich podanych składników ręcznie lub, tak jak ja – zrobić to szybko w melakserze. Wsypuję mąkę, cukier i sól. Mieszam kilkoma obrotami ostrzy. Do tej mieszanki wrzucam pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Całość miksuję tak długo, aż masło zacznie przypominać(...)quiche wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego już do odpowiedniej temperatury piekarnika i pieczemy w 180⁰C przez 60 minut. Po wyjęciu dajemy tarcie chwilę ostygnąć, kroimy na trójkątne kawałki i podajemy. Białe czy różowe, lekko owocowe i świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego

Karo in the Kitchen
Sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą 238

Bezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński.  Bez spodu ale z  dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty

Ze smakiem bez glutenu
Wafelki cytrynowe 242

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić

Smakowy Raj
Pieczony kalafior z indykiem w kurkumie 201

Danie bardzo proste, smaczne, aromatyczne. Nie ma dużo pracy przy nim a efekt jest zachwycający, pyszne danie na talerzu. Półprodukty można przygotować dzień wcześniej wieczorem a

Moje Małe Czarowanie
Placek cytrynowy z bezą 194

Kwaskowata masa przełamana słodyczą bezy. A całość na kruchym cienkim spodzie. Masa cytrynowa (lemon curd) po upieczeniu powinna być  lekko kremowa. Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Takie ciasta bardzo lubię i bardzo szybko znikają. Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu w zakładce CIASTA. Inspiracja Książka Wypieki Świata Ciasto 160 g mąki pszennej 90 g masła(...)sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.Ubić i wyłożyć na masę cytrynową. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C około 45 minut. placek cytrynowy z bezą

O kuchni z uczuciem
Fit babka śliwkowa 168

wyszło , nie skromnie powiem że to jest przepyszne , wszystkim strasznie zasmakowało , bardzo szybko znikało z talerza .    Zapraszam serdecznie do wypróbowania w domku dla rodzinki do niedzielnej kawy . Składniki  2 szklanki mąki ryżowej  1,5 szklanki ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  8 jajek  zapach śmietankowy(...)łyżki masła  ( dobrej jakości bez dodatku soli)  5 łyżek ksylitolu  3 łyżki kakao  Wykonanie  Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło , kiedy już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam jak zaczyna powstawać

Mój Smak
MALINOWA CHMURKA 286

gatunku tych, do których wraca się z wielką ochotą. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami, Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym, a do ciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce  o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750   (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru(...)razu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe ciasto z jabłkiem 268

Wspaniałe w smaku i w swej prostocie ciasto. Szybkie i całkiem proste do przygotowania – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i to bez pomocy miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Zresztą nie mogło być inaczej, ponieważ jabłka plus cynamon to para idealna:) A dla wszystkich miłośników(...)takich połączeń, polecam również i to ciasto. 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 duże lub 2 mniejsze jabłka Jajka oraz jogurt wyciągamy co najmniej godzinę-dwie przed pieczeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło przekładamy do garnuszka lub małego rondelka

Smaki Na Talerzu