cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej(...)masła, zimnego 1 żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie gruszkowo - żurawinowe: 1 kg gruszek, najlepiej dość twardych ( około 600 g po obraniu ) 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z połowy cytryny 1 - 2 łyżki cukru
Opowieści z piekarnikasklepach ciężko kupić prawdziwą tradycyjną i bez konserwantów wędlinę. Pyszna domowa wędlina z indyka idealna na każdą okazję. Pyszna i soczysta bez konserwantów. Polecam każdemu. Robi się ją w miarę szybko a smakuje idealnie. SKŁADNIKI: 1 kg udźca z indyka 50 dag mięsa mielonego wołowego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 1 liść(...)wzdłuż tak by tworzył jeden płat. Solę i pieprzę do smaku. Nacieram również czosnkiem. Na środek mięsa kładę mielone mięso wołowe. Dokładnie zawijam i wkładam do siatki przeznaczonej do pieczenia mięsa. Wstawiam do lodówki na ok 12 godzin. Następnie mięso w siatce zawijam dodatkowo folią. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez
Gotowanie Patkipudru 120 g mąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki(...)Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher. Na końcu polewamy roztopioną
Słodki Pomysłnieprzywierającą, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, wykonana jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać jako naczynie do pieczenia w piekarniku. I to rozwiązanie 2 w 1 bardzo mi się podoba. Jedna rzecz a ma wiele zastosowań
SMYKWKUCHNIproszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego wytrawnego, szczypta cukru, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 60 g świeżo startego parmezanu, 2 jajka, 200 ml śmietany 30% Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć
królestwo garówpieczone? Tak! Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale batat . Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA ! Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej? Zapraszam. Składniki: 3 bataty 3 gałązki świeżego rozmarynu 1 szczypta(...)osuszyć, pokroić na równe kawałki, u mnie są to ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać posiekany rozmaryn, oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia. Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami
Wino Francja Kuchniaobiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. 1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka tuńczyka, odcedzonego 1 mała puszka odcedzonej kukurydzy (pół szklanki) 0,5 pęczka natki pietruszki, posiekanej(...)jednolitą masę. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy otrębów. Formujemy kulki, które spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C. Kotleciki można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Smacznego
KucharzycaCiasto lekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym lepiej - będą bardziej chrupiące
Di gotujekolejce.Z dyni można wyczarować cuda. I to pyszne cuda. A dzisiaj takie szybkie ciacho, zrobione od niechcenia, z dodatkiem dyni i jabłek. Smaczne, wilgotne i bardzo dyniowe:) Składniki: 250 g margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka cynamonu 2 szklanki startej dyni 3 jabłka Sposób przygotowania
na moim stole...szybko zniknęła to raz, a dwa kiedy ją piekłam było już za ciemno na zdjęcia, a następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze pod jego banderą, ponieważ piekłam ją z myślą o nim. Ciasto zauroczyło nas niecodziennym wyglądem. Oryginalnie, pieczone(...)foremce z kominkiem, powinno mieć w środku okrągłą kropkę czekoladową. Ja jednak mam w swojej magicznej szafeczce jedynie formę bez kominka, zatem wyszła mi babka z księżycem w środku, taka "czarodziejska" jeśli wiecie o co mi chodzi. Przy okazji posta chciałam zapytać czy ktoś spośród odwiedzających Przepysznik, zabłąkał się tak jak ja i mój M. na Targi Książki
Przepysznik - BLW i nie tylkoKroszka Kartoszka". I tak Kroszka Kartoszka jest jedną z pierwszych rosyjskich sieci barów szybkiej obsługi. Skupia się na daniach wśród których główną rolę odgrywa ziemniak. Oczywiście w lokalu możemy zakupić również inne potrawy, jak zupy, mięsne zapiekanki, kanapki, desery itp. jednak absolutnie najczęściej kupowany jest właśnie pieczony ziemniak z dodatkami, przygotowywany na oczach klienta (jest wcześniej upieczony w folii aluminiowej
psgotujemyPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)temperaturze pokojowej 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g mąki kukurydzianej 1. Piekarnik nagrzać do 170oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty
Mała Cukierenkadrożdży instant 1 płaska łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce mieszamy obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą(...)blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane poduszkowce
DefinicjaSmakuPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)temperaturze pokojowej 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g mąki kukurydzianej 1. Piekarnik nagrzać do 170oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty
Mała CukierenkaZapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy(...)kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu
Tradycyjna kuchnia Kasi