Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny
Kulinarna Pokusawersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy z przyjemnością sięgają po takie słodkości. Te babeczki przygotowałam już niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały(...)bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki: (na 24 sztuki) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmaczny, szybki i łatwy w przygotowaniu deser dla miłośników czekolady z lekką nutą kwaskowatych malin to świetna propozycja na poprawienie nastroju w deszczowy chłodny dzień.To również ciekawy pomysł na zrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania. składniki na tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego(...)ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie nacinamy jego boki, tak aby powstały półtora centymetrowe ranty, a następnie całe ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C
Smakowite DaniaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa
Luźna Kuchniawypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy, że po upieczeniu zapakujesz ciasteczka w ładny papier - masz pyszny(...)owsianych ½ szkl. migdałów 1 dojrzały banan 1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskibez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy(...)Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam-suszyłam przez ok. 3 godziny. Po dwóch godzinach sprawdziłam, bo zmieniły już kolor. Okazało się, że jeszcze są miękkie. Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik wyłączyłam i nie otwierając go zostawiłam bezy zamknięte, do rana. Rano wyjęłam, okazało się, że wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Twarde i chrupiące. Zamknęłam
mojewypiekiinietylkopomarańczami. Dodałam odrobinę mielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe. Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki:Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli(...)łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie
Kulinarne przygody Gatitypączusie, bez drożdży, sera oraz jajek :) Składniki : 1 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki (użyłam jogurtu naturalnego) 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła Dodatkowo : olej do głębokiego smażenia cukier cynamonowy Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz(...)drugiej misce połączyć mleko, maślankę i roztopione masło. Składniki mokre z suchymi wymieszać łyżką tylko do połączenia. W rondelku rozgrzać olej. Dłonie delikatnie natłuścić. Z 1/2 łyżki* ciasta szybko uformować małe pączusie ( nie wyrabiać ich w dłoniach długo, aby po upieczeniu były pulchne w środku ) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą brązowo- złote. Po usmażeniu
Zabawa smakiemChowamy na 10 minut do lodówki, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo(...)cieście. Wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Post Kruche ciasto z jagodami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWaszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło(...)każdej nakładamy po ok. 2-3 łyżki ciasta, tak by zapełnić ok. 3/4 ich wysokości, gdyż muffinki wyrastają. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 20-30 minut Przepis jest naprawdę niewymagający, wystarczy połączyć kilka składników i przelać ciasto do papilotek. Szybkie, proste i smaczne, muffinki świetnie nadają się na drugie śniadanie czy pyszny podwieczorek. Wiem, że nie są one najpiękniejsze
Cooking MonsterJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko
CookYourselfNa dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a
Czary - gary w kuchniWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki(...)zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę (ja piekłam na patelni grillowej ze zdejmowaną rączką) wyjąć, lekko przestudzić, delikatnie odlać powstały sok śliwkowy, śliwki przełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę
moj przepis naSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile
W Mojej Kuchni Lubię