bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:184/498)

Bezy wegańskie – Aquafaba 188

Bezy bez jajek? No bez jaj. No, ale… jak? Weganie znaleźli sposób. Jak większość rewolucyjnych przepisów, tak i ten jest dziełem przypadku i odrobiny

Karo in the Kitchen
Cudownie kremowa zupa z batatów i Duńczyk, któremu chilli niestraszne 132

Dzień Chilli. Wiedzieliście o tym? Ja nie, aż do dzisiaj, kiedy prezenter miłym głosem zaczął o nim opowiadać w radiu. Mowa była o słynnym Klausie, który różnorodne papryczki zjada bez zająknięcia, a w dodatku zmusza (nie wierzę, żeby jakakolwiek inna metoda perswazji była możliwa) do tego znanych ludzi. Ostatnio między innymi jakimś magicznym sposobem sprawił, że cała orkiestra zagrała(...)ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik z pierzynką na tarcie 308

łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, 5 dag cukru i  masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę i żółtko (białko odłożyć do miseczki). Ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i odstawić na 30 minut do lodówki. Formę ( o średnicy 20 cm) wysmarować tłuszczem i podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przenieść(...)sztywno pianę, dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć mus, przykryć ubitą pianą. Na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratę. Piec ok 1 godz. w temp. 120 st. C, tak by beza wyschła, a ciasto się zarumieniło

Konrad Gotuje
Tarta cytrynowa z bezą 181

łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 1 jajko 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie kuchennym i przekładamy do formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas pieczenia ok. 25 minut w 180 C. Krem cytrynowy: - 4 żółtka - 2 jaja - 4 cytryny(...)szklanki cukru - 2 łyżki masła 1. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na parze przez ok. 5-7 minut. Cytryny należy sparzyć wrzątkiem, następnie zetrzeć dokładnie żółtą część skórki bez białego albedo, do startej skórki wcisnąć sok z cytryn i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną.  2. Ubitą masę z jaj ściągamy z pary i stawiamy na kuchence, doprowadzamy

Apetyczna babeczka
racuchy z jabłkami 155

pewno. 1 jajko  3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jabłko lub kilka małych olej do smażenia cukier puder do posypania ( zapomniałam posypać do zdjęcia a jak już posypałam to zjadłam dlatego zdjęcie bez niego ) Jabłka obieramy i kroimy w mała kostkę. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier

cukrem pudrem posypane
Ciasto migdałowe z truskawkami (zawsze się udaje) 223

Przepis jest prosty, szybki i już wielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem! Jest ono naprawdę łatwe, bardzo smaczne i idealnie łączy migdały z truskawkami, co jest raczej rzadko spotykane.  Obowiązkowo spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 175g masła/margaryny 150g cukru (u mnie ksylitol ) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy(...)klik) 2 jajka 3 łyżki mleka 150g mąki (może być orkiszowa, owsiana, pszenna, pszenna pełnoziarnista) 100g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: 300-350g truskawek + 1 łyżka kaszy manny   płatki migdałowe do posypania wierzchu Opcjonalnie: cukier puder Masło/margarynę utrzeć z dwoma cukrami.   Dodać jajka, mleko

Di gotuje
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 568

mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni(...)ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minut aż ciasto się zrumieni

wesoła kuchnia
Batoniki orzechowe - bez mąki, mleka i tłuszczu 101

Batoniki orzechowe bez mąki, tłuszczu, cukru - idealne na jesienną aurę! Chrupiące i bardzo smaczne. Proste do wykonania. Świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska. Wysokokaloryczne, ale niezwykle zdrowe. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 400 g mieszanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowce, migdały) 1 całe jajo 2 białka jaja 3 łyżki miodu (ok.40g) - użyłam rzepakowego Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj orzechy(...)dodaj rozpuszczony miód,  jajko i białka.Dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę ( u mnie o wymiarach ok. 20x30) wyłóż papierem do pieczenia wyłóż mieszankę. Łyżką wciśnij ją w dno blachy. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 297

Kolejna odsłona ciasta na jogurcie.  Zaraz po drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta.  Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru(...)ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz ... także z rabarbarem :-) Składniki:   (blaszka 31cmx21cm) 2.5  szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki  dowolne owoce   Kruszonka:   100 g mąki 50 g masła

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2336

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej(...)100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii

Smakołyki Bereniki
Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 139

przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :)  Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii   truskawki (po 1 większej

bistro mama
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 187

digotuje.blogspot.com    Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż(...)Dukana. (4 sztuki) 200g białego sera (użyłam tłustego, ale lepszy jest chudy) 1 jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce

Di gotuje
Szarlotka sypana 194

Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka na świecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna.   Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów. Dla mnie jest to kolejna wersja(...)również przypadnie do gustu. Zapraszam!!! Składniki: 1 szkl. maki pszennej, 1,5 szkl. płatków owsianych, ¾ szkl. cukru ( lub mniej jeżeli jabłka są słodkie), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 kg jabłek, 200 g masła lub margaryny ( najlepiej zamrożonej),   Wykonanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części

Passion of Cooking
Chlebek bananowy 129

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. (Duża keksówka) 2 banany 2 jajka (duże) 50g masła (roztopionego) 1/3 szklanki oleju   3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Beziki 108

Beziki robiłam już z mamą kilkakrotnie. Nie mogłam napisać przepisu, bo bezy u nas znikają tak szybko po wysuszeniu że mamie nie udało się zrobić zdjęcia. No cóż na zdjęcie trzeba będzie poczekać. Może kiedyś zrobimy taką ilość że kilka do zdjęcia zostanie, bo raczej na to że nie będziemy mieli na nie ochoty nie ma co liczyć(...)sposobów jak je robimy. Robiąc te beziki korzystałam z mamą z rad cukiernika Giovanni Pina . Sugeruje on że jeśli chce się uzyskać bardziej chrupkie bezy, należy część cukru zastąpić cukrem pudrem i piec je w uchylonym piekarniku. Co też zrobiłyśmy. Te beziki smakowały nam najbardziej. Były bardzo fajnie wypieczone i chrupiące       Składniki: 250 g cukru

Lili w kuchni