Ryż na mleku to danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;) Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej(...)zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;) Składniki: 200 g ryżu basmati duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy
Kuchnia EllieDziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i
Słodkie okruszkiDziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i
Słodkie okruszkiDawno tego ciasta nie robiłam, a że chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi
słodki bratekjeszcze przez miesiąc) lunchbox'y o ile w ostatnim miesiącu nie sprowadzą się one, do szybkich smoothie i jabłka wrzuconego gdzieś do plecaka :) Za miesiąc może tu się kompletnie zmieni.. ale najpierw niech już będzie po wszystkim :) A co na pierwsze ogień.. pieczone kotlety! Uwielbiam je za.. dosłownie za wszystko(...)można zrobić je chyba ze wszystkiego, że czas ich przygotowania wynosi mniej niż ugotowanie ryżu.. no dobra, po za pieczeniem, ale jeżeli chodzi o Twój nakład w pracy.. można go porównać do znikomego. Co jeszcze? Bez problemu spakujesz je do pudełka na wynos i myślę, że bez problemu je zamrozisz na "ciężkie czasy". Jak już
More food, love and dreamsKokosowa chmurka to delikatne, mocno kokosowo - migdałowe ciasto, lekkie niczym przysłowiowy puszek. Ciasto nie zawiera ani grama mąki i wprost rozpływa się w ustach... Proste
maniapieczeniaczekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko co chciałam zapakować do środka :) Waniliowe ciasto, które upiekłam ma dużo brązowego cukru, który szybko karmelizuje się przy pieczeniu, więc całość smakuje trochę jak… toffi. Poniżej podaję
Ciastkozercybiałek dodajemy migdały z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy szpatułką, nie za długo gdyż masa traci szybko gęstość. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na specjalną matę silikonową do makaroników lub na papier do pieczenia. Makaroniki wyciskamy prostopadle do blachy nie większe niż 2-3cm z odstępami pomiędzy około 1cm. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiWitajcie Zauważyłam, że duża popularnością cieszą się moje odchudzone śniadania, dlatego dziś chcę się podzielić kolejnym super pomysłem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ich mało atrakcyjny
Cynamonowe szczęścieubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym smaku. Składniki(...)opakowania budyniu śmietankowego - duże opakowanie delicji Przygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe
Życie zamknięte w smakuObiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną(...)ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać. Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok 30-45 minut w okolice kaloryfera (lub innego ciepłego miejsca) do wyrośnięcia. Pilnować aby ciasto się nie przerosło. Jak ciasto urośnie do brzegu foremki
IzaGotujeśniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się, potem w trakcie stygnięcia opadną. Babeczki z budyniem waniliowym Czas przygotowania: 80 minut Proporcje(...)dodajemy po 1 wiśni.Z pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z babeczkami. Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Piekliśmy wspólnie z blogami
Kulinarne przygody Gatitymałą kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Przygotować dwie miski, do jednej wrzucić suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką
zabawa smakiemracji tej akcji, dziś wyjątkowo pojawia się już drugi post! :) Wiem, że kiedyś już dodałam przepis na podobną pizzę. Tym razem jednak jest bez mięsa i na plackach pełnoziarnistych! Szybki obiad, szybka pizza - smaczna, choć trochę oszukana! Składniki (na jedną porcję): 2 placki tortilli, Żółty ser(najlepiej starty), Mozzarella, Mieszanka salat, Ketchup, Koncentrat, Zioła(...)Nakładamy na to drugi placek tortilli. Nast ępnie mieszamy koncentrat z ketchupem, możemy też dodać sól i pieprz. Teraz smarujemy tortille ketchupową mieszanką i układamy na niej plasterki mozzarelli. Pieczemy przez 7-10min w 180 stopniach . Przed podaniem nakładamy mieszankę sałat na naszą pizzę. Smacznego
Chocolate Stop Temptingoleju i usmaż cebulkę i parówki Polsoja na zloty kolor. Jajko zmiksuj z przyprawą do jajek Skworcu , solą i pieprzem... Wlej do brytfanny. Zamknij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż omlet się zetnie. Wyjmij z piekarnika i zobacz jak pięknie się prezentuje jajo w tej brytfannie, która jak widać nie przypala, nie brudzi się, można potrząsać omletem(...)przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchni