domu zniknął w ciągu jednego dnia, stanowczo za szybko! Od poprzednika różni go brak spodu i dodatek kakao bez cukru, który nadaje mu nieco inny smaczek. Na zdjęciu kawałek z tortownicy o średnicy 21cm. Składniki: - 500g twarogu chudego lub półtłustego - 150g jogurtu naturalnego - 3 jajka - budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - ziarenka z laski wanilii - stewia(...)ksylitol (ilość taka, w zależności jak słodkie chcemy) - kakao naturalne bez cukru (ja dałam 3 łyżki, ale można dać więcej) Wszystko prócz kakao miksujemy razem (można wraz z kakao, jeżeli chcemy mieć całe czekoladowe). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pół masy serowej wylewamy na tortownicę, do drugiej połowy dodajemy kakao. Mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Dolewamy do tortownicy
Be Fit Be Strongpieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na delikatną budyniową piankę: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
Jadło i czytadłotortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta na jabłkach rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne posypać ciasto pudrem cukrem - ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku(...)orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Form
Ze smakiem i z pasjąWyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie. Jak zrobić jajko w koszulce. Z języka francuskiego - oeufs poches(...)dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda nie wrzała. Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała. Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko
Kulinarny karnet ChristopheraPuszysta, lekka pianka z truskawkami.Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele.Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.Składniki:Na spód:100 g herbatników100 g ciasteczek amaretti(...)mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika )4 łyżki cukru20 g żelatyny1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawekWykonanie:Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.Mleko zagęszczone dobrze schłodzić.Żelatynę
kolorowotorcikowotwarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu-spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady mlecznej -100g czekolady gorzkiej(...)łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić
Smaczne Zdrowesodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej(...)specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut
Smakołyki Berenikicukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu(...)zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy
Food SquareDzień dobry Kochani! Za oknem szaro, buro... Ale dzisiaj już piątek! :) Na pocieszenie może ktoś się skusi i upiecze pyszną szarlotkę? :) Pyszna, szybka w przygotowaniu
TrufelkowoMuffinki to takie ciasteczka, które robi się bardzo szybko. Muffinki pomarańczowe zrobiłam specjalnie dla dzieci, które od rana chodziły za mną jęcząc - mamusiu, zrób babeczki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym. Parówki można
Ze smakiem bez glutenuPyszny i pulchniutki, na kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania
peggiwkuchniNiezła była ta Twoja babka. To kiedy pieczesz następną? - Eeeeee… Składniki na 2 małe babki - każda foremka o wymiarach LxH 15x10cm: CIASTO: 1 szkl. m ą ki 2 budynie waniliowe DELECTA - każdy na 1/2l mleka 1 łyżka kakao - czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia DE LECTA - p ł aska 1 banan 2 jajka 1/2 kostki masła(...)170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć
Grunt to przepis!