razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika, o co chodzi? Włożyłam(...)się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana
Blondynka Gotujesody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto
chili & sugarspory zapas cukinii i odkryłam, że świetnie komponuje się z masłem kokosowym:) Polecam - danie szybkie, banalnie proste i rozgrzewające. Idealne by poprawić sobie nastrój w ciemne, jesienno-zimowe dni. świetnie smakuje z kotlecikami jarmużowo-tofu Składniki: duża cukinia łyżka oleju kokosowego przyprawa curry (dużo:) kurkuma, sól do smaku Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę(...)Olej kokosowy rozpuścić, wymieszać z przyprawami i dodać do cukinii. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (można wyłożyć papierem do pieczenia) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30-40 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia. Długość czasu pieczenia zależy od twardości cukinii. Ja miałam twardą, mocno dojrzałą. Podawać na ciepło, posypaną sezamem
pyszne zdrowoścismaczne, pożywne i zdrowe. Zapraszam Was do wypróbowania prostego i szybkiego przepisu na pięknie wyglądające, żółciutkie placuszki kukurydziane. Idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych Zdrowo, prosto, smacznie i do tego ten słoneczny kolor... Składniki: (około 9 sztuk) 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka do podania: sos wiśniowy, cukier puder Przygotowanie(...)umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia łyżką. Na rozgrzanej patelni kładziemy po po jednej łyżce stołowej masy tworząc placuszki. Smażymy chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Placuszki smażę bez użycia tłuszczu. Podajemy same (wersja dietetyczna) lub z ulubionymi dodatkami. Dla dzieci proponuję wersję słodką, np. z cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiUłożyć chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Masło na kruszonkę rozterzeć palcami z cukrem i mąkę. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję.Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.Piec 30 minut w 190 st. C.Ostudzić na kratce.Smacznego!Oczywiście nie obyło się bez przygód - kiedy miałam już wszystko przygotowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego(...)proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji skorzysta ? Dzisiaj najprostsza i najbardziej klasyczna babka, upieczona na majonezie, bez żadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej(...)Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą
Kulinarne przygody Gatitypopołudnie-wieczór! ;) W tym tygodniu po raz pierwszy miałam w rękach papier ryżowy, już dawno planowałam coś z nim pokombinować, udało mi się stworzyć 3 wersje, bardzo proste i szybkie. Z góry zapowiadam, że z podanych proporcji wyszło więcej farszu niż udałoby mi się pomieścić w papier ryżowy (w opakowaniu miałam 12 sztuk), dlatego na próbę zrobiłam(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. Farsz nr 2 - po chińsku Składniki: 400-450g mieszanka chińska puszka tuńczyka w sosie własnym papier ryżowy (ilość zależy od nas) 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty . Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na domowe(...)Być może będzie ona zbyt twarda do formowania kulek, ale wtedy wystarczy, że włożysz naczynie na chwilę do wrzącej wody. Po tym bez problemu możesz tworzyć swoje sezamki. A może Wy macie jakieś fajne przepisy na szybkie słodkie przekąski? Chętnie je poznam i przetestuję ;) Będzie nam także bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku /zaobserwujesz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńBardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i piekłam około
Blondynka Gotujerozpłaszczyć, a na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki dokładnie zlepić i odkładać łączeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez ok. 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia), a następnie studzić na kratce. Przestudzone jagodzianki posypać cukrem(...)wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich. 2. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie
Domowa Cookierenka Agipatelnię lub do garnka. Nie ma opcji, że po raz kolejny skaleczysz się krojąc kurczaka, że dłonie znowu nieprzyjemnie przejdą zapachem czosnku, czy też po raz kolejny niemiłosiernie pieką, bo krojąc chili ponownie zapomniałeś o rękawiczkach. Gotowe wskazówki w łatwy i przejrzysty sposób pokażą Ci, co należy robić, aby danie wyglądało dokładnie tak, jak na obrazku. Czy jest zdrowo? Jeśli(...)również wszystkie niezbędne oleje, przez co nie musicie kupować np. całej butelki oleju sezamowego, czy też sosu sojowego, a później martwić się, że zalegają na kuchennej półce. Czy jest szybko? Przygotowanie poniższych dań zajęło mi 20 minut. Krótki okres przygotowania sprawdza się, jeśli wracając zmęczeni po pracy, nie macie ochoty spędzać całego wieczoru w kuchni, a wizja kolejnej pizzy
Bez Cebulicukru waniliowego lub kilka kropel aromatu 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki orzechów włoskich 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze(...)łyżeczki cukru. Dobrze połącz trzepaczką. Formę natłuść niewielką ilością oleju i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasną masę. Łyżką nakładaj ciemną masę, robiąc łatki. Na koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych
Anioszek w kuchnimarmolady wieloowocowej 300 g jagód 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik(...)ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone
Passions hobbies life