proszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki, tortownica 24 cm, dno włożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, wlać ciasto piec w 200 C około 50-60 minut, wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę(...)ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie pyszne i szybko się zjada....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu(...)delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek cukru - 200 gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę
Życie zamknięte w smakusłodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka(...)pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 15 min w 200 stopniach
sama złodyczformę na babkę natłuścić i obsypać mąką. W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W tym czasie przygotować lukier(...)jeszcze gorącą polać z wierzchu lukrem. Co zrobić, aby otrzymać książkę Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" wydawnictwa Albatros? W komentarzu pod tym postem napiszcie, jaka była pierwsza potrawa, którą przygotowaliście absolutnie samodzielnie, od podstaw jeszcze jako dziecko, nastolatek, studentka - bez granicy wieku :) Poziom "jadalności" potrawy nie jest kryterium. Ze wszystkich nadesłanych komentarzy wybiorę dwa, które najbardziej mnie
KUCHARNIAdzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.) - 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka domowej wegety , lub ulubionej przyprawy do mięs(...)przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy. Po upieczeniu pasztet
Kuchnia z widokiem na ogródMigdałek już na blogu…nareszcie doczekał się wpisu. Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie(...)sobie dłużej poleży i sobą przesiąknie jest jeszcze bardziej smaczniejsze Bardzo polecam. Składniki: 720 g mąki pszennej 230 g masła 250 margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około
Made By Mom And Sonformy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę(...)lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop imbirowy. Spróbujcie sami, jakie to pyszne :)Przepis na syrop imbirowy znajdziecie tam >klik!< można go zrobić bardzo szybko i prosto :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzęsto musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy(...)Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób300 g chleba pieczonego na zakwasie (klik jak go zrobić)125 ml bulionu (klik)5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru225 ml wody gorącej sól, świeżo zmielony pieprz do smakustarty parmezan
Basia w kuchnidysponuję dużą ilością matchy, więc zapraszam na popołudniową matcha latte :) Tak jak kiedyś nie miałam pojęcia jak smakuje ta zielona herbata tak teraz mogę ja pić codziennie, bez obaw, że opakowanie szybko się skończy :) O matchy pisałam już nie raz, poniżej kilka jej niesamowitych właściwości: bardzo silny antyoksydant bogate źródło katechin uspokaja i relaksuje poprawia pamięć i koncentrację(...)jeszcze więcej niepotrzebnych kalorii! Cechy charakterystyczne: świetnie nadaje się do niskokalorycznego gotowania, smażenie i pieczenia idealna dla osób dbających o prawidłową masę ciała zapewnia precyzyjne dozowanie wystarczającej ilości produktu, by dostarczyć minimalną ilość kalorii w środku znajdziesz tylko oliwę BIO, bez żadnych dodatków, gazów wypychających i konserwantów jednak porcja aplikacji to tylko 15 kcal wzbogaci smak potraw
Zdrowie na języku :Proku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze, że lato jest do 23.09. Ale co tam kalendarz. Ja wiem swoje. Jesień u mnie zaczyna się kiedy z piekarnika czuć aromat ciasta ze śliwkami. Mam nadzieję, że jesień będzie złota jak ta kruszonka(...)składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić na 20 minut. Na ciasto rozkruszyć kruszonkę. Piec w 180C przez 50 minut. Smacznego
Pełny talerzgóralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu(...)rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła
Mama GotujeCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż(...)Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku.Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą się masę.Do przyrządzenia ciasta użyłam formy o wymiarach
Smakołyki BerenikiCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie(...)biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło
Relaxtimerazem coś dla miłośników orientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz(...)wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok 40 minut. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut do momentu aż mięso będzie miało zarumienioną skórkę a sos zgęstnieje. Idealnie komponuje się surówkami
Ola la LCHF