kładziemy na kwadracie ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut.Podajemy z czerwonym barszczykiem.Zgodnie z zapowiedzią, to ekspresowe propozycje z wykorzystaniem ciasta fracnuskiego. Widzicie sami, że sprawdza się ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji słodkiej - jedna z moich Bliskich Koleżanek zdradziła mi swój super szybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej
W kuchni bez szafekpomysłu na pożywny lunch lub obiad? Postaw na warzywa. Oto propozycja posiłku, który z miejsca postawi Cię na nogi. Zainspiruj się. Nie warto tracić zdrowia na jedzenie z baru szybkiej obsługi. Oto przepis na zapiekane warzywa, który sprawdzi się za każdym razem. Zdrowa dieta często kojarzy nam się z nudą i monotonią. To błędne przekonanie, z którym warto walczyć. Pomogą(...)wystarczy włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie należy na chwilę wyjąć je z pieca, położyć na nich ser, a następnie piec przez kolejne 10 minut. Doprawiamy danie do smaku. Znakomitym dodatkiem będzie domowy sos czosnkowy . Danie, w którym główną rolę odgrywają zapiekane warzywa oraz ser feta, z pewnością szybko przypadnie do gustu naszym bliskim
CodogaraStęskniłam się za owocami z bitą śmietaną i pomyślałam ,że coś ala Benoffee ale na pieczonym spodzie i z galaretką i owocami będzie w sam raz
Wypieki ReneWiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru - 200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek
Szybko Tanio Smacznietego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się naprawdę szybko, równie szybko zjada. Chyba nikogo nie trzeba namawiać ? No, to widelczyki w dłoń! Kremówka czy napoleonka? Obie nazwy są poprawne i stosowane wymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się(...)moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno jajecznym, pysznie waniliowym, mega gęstym domowym budyniem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy, przycinamy do wielkości największej blachy do pieczenia jaką mamy. Ciasto podczas pieczenia mimo że rośnie i puchnie, to jednocześnie też się
Karo in the KitchenDzień wolny w samym środku tygodnia? Jestem jak najbardziej za! Jak dla mnie mogłoby tak być co tydzień. Nie żebym była jakaś wymagająca, ale na pewno
Be Fit Be Strongciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy. Muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu; jeśli nie kupicie jakiejś bardzo twardej odmiany, nawet ścieranie dyni(...)mgła... Muffiny dyniowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na 9 sztuk) 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g ciemnego cukru muscovado 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml mleka 40 ml oleju 100 g dyni, bez skóry i pestek 5 śliwek kruszonka: 25 g mąki pszennej 15 g cukru 15 g zimnego masła Najpierw przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzenagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie(...)odwróceniem garnka do góry nogami). Potem stopniowo dodajemy cukier puder. Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników: 200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności
JedzeniomaniaBardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w
Smaki Na TalerzuŚwięta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik(...)wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Czy jest tu ktoś kto lubi batoniki Bounty? Jeżeli tak to przepis zdecydowanie jest dla
Słodkie zapomnienieJak niedziela to czas z rodziną, jak czas z rodziną to kawka i ciacho. A jak ciacho to tym razem wariacja na temat ciasta jogurtowego. Coś
Gotowanie z pasjąpostaci tortu bezowego. Wygląda pięknie w całości, ale niestety wymaga szybkiego podania i na talerzu nie prezentuje się już tak elegancko (jak to beza...;)). Za to w smaku jest nieziemska i rozpływa się w ustach. Wersja z truskawkami jest najbardziej znaną opcją, można oczywiście użyć dowolnych owoców. Składniki Beza potrzebujemy 2 takich blatów bezowych - poniżej proporcje(...)drobnego cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce
Słodkie inspiracjepobliskim ryneczku kupujemy go i pieczemy szybkie i smaczne ciasto. Składniki: kostka margaryny (250g) 4 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka - nadal ucieramy. Na sam koniec dodajemy zmieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wykładamy na blachę(...)cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Czarno biała babka wielkanocna. 2. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3. Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad
My World by Dagmara Rekpolędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec mięso z zewnątrz, a w środku zatrzymać soki. Bardziej przerośnięte błonami i tłuszczem kawałki mięsa powinny być marynowane dłużej, nawet kilka dni. Piecze się je najczęściej polewając obficie wytopionym tłuszczem. Można też mięso zawinąć w plastry boczku, pomiędzy które wkłada(...)wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem z owoców czarnego bzu Sosy do mięsa z dziczyzny to w dużej mierze słodkie wariacje, złamane wytrawnymi trunkami i octami. Wszystkie owoce lasu, jak jarzębina, jeżyna, jagoda czy dzika róża doskonale się sprawdzają jako
WojnaNaSmaki.plblasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. Podpiec w piekarniku mocno nagrzanym do 250C przez ok. 10 minut - aż nabierze złotego koloru . Piec w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu . Po podpieczeniu odstawić ciasto
Grunt to przepis!Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam
FitKotUrocze i bardzo smaczne muffinki ze świeżą żurawiną i groszkami z białej czekolady, idealne do gorącej herbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe(...)pudełko, jako przekąska do pracy. Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 0,75 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju DODATKOWO: 200 - 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g groszków z białej czekolady
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy(...)mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny i się nie waży
Dieta moja pasjamiękkie. Nie odcedzamy! Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C z termoobiegiem lub 210-220⁰C bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Kratkę z piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie, pod nią – blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. To ważne przy pieczeniu – ziemniaki będą miały i od dołu i od góry dobry przepływ gorącego powietrza(...)mieszanki sól. Taką panierkę przekładamy do foliowego woreczka lub głębokiej miseczki. Wyjmujemy z gorącej wody po jednym ziemniaku, wrzucamy go takiego mokrego, wilgotnego, ale nie cieknącego do worka, szybko i dokładnie panierujemy (szybko, bo gorące ziemniaki bardzo szybko odparowują i skórka wysycha, a musi być wilgotna!), lekko otrząsamy nadmiar „popiołu”, a następnie wykładamy kartofle na kratkę
Karo in the KitchenNagle znika, tak samo szybko jak przychodzi. Lato oczywiście. Znalazłam w tym pewną zaletę. Dla osoby, która, tak jak ja, lubi pieczenie niezwykle ważną. Gdy spada temperatura, łatwiej grzać się w kuchni i przy piekarniku. Dobrze grzać się już od rana. Słuchałam kiedyś porad dietetyczki rozprawiającej nad przewagą ciepłych posiłków na śniadanie, szczególnie(...)odgrzewany z poprzedniego dnia obiad. Obiad na śniadanie to może niekoniecznie, ale już śniadanie na obiad? Czemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru
I tu będę miała takie teblaszkę, w formie kleksów zrzucanych łyżką, posypałam orzeszkami ziemnymi, które ostatnio podprażałam z solą na patelni i popiekłam 30 minut, w międzyczasie mieszając szybko coś innego, żeby nie tracić czasu w kuchni. O ile owsianka bez cukru jest ok, o tyle ciastka wyszły jednak ZBYT ;) Dlatego rozpuściłam w garnuszku pół tabliczki IChoc nugatowej i uratowałam ciastka polewając(...)lekko wilgotne i naprawdę bardzo smaczne. Podsumowując - mamy tu ciastka owsiane, bananowo-kakaowe z orzeszkami ziemnymi i sosem nugatowym, zrobione z resztek owsianki, bez dodatku tłuszczu, cukru (z wyjątkiem sosu), mąki, proszku do pieczenia i takich tam. Wszystko jest w głowie? Jest :) Do jutra
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwypróbowania przepisów z użyciem domowego masła orzechowego >TUTAJ< Składniki: - np. 1kg orzeszków ziemnych (u mnie prażone, bez soli) Jeżeli kupiliśmy orzechy nieprażone, możemy je podpiec na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły, bądź pieczemy je (równomiernie wyłożone na blasze) w piekarniku w 170 stopniach przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając i studzimy(...)wcześniej (w zależności jak bardzo chrupkie chcemy), jeśli jednak wolimy wersję "smooth" (gładki) - miksujemy do czasu uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Pamiętajmy, żeby robić przerwy podczas miksowania, gdyż orzechy bardzo szybko się nagrzewają. Smacznego
Be Fit Be StrongSzybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera(...)WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt z jednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka
W kuchennym oknie Ewysię za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :) Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 żółtka(...)cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę większa od drugiej .Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki
Sama słodycz i szczypta chiliKrem z dyni jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższe danie jest dosyć tanie, a także szybkie do przygotowania. Przyznam się, że dynia nigdy mi nie smakowała, ponieważ wydawało mi się, że jest bez smaku i mdła. Jednak, gdy przygotowałam krem na bazie wywaru warzywno-mięsnego to od razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które(...)średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka
UgotowaćTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikWiosna nadchodzi - tak mówią w telewizji ;) Grzebie się jednak, nie spieszy się jej wcale. Przeważnie o tej porze roku były już nowalijki. Od
Codzienna kuchnia niecodziennawsypać cukier. Słomkę wyjąć z piekarnika i trzymając między dwoma palcami szybkim ruchem zanurzać ją całą lub do połowy w jajku, a następnie obtoczyć w cukrze. Ponownie układać na blaszce i wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 min, aż słomka nabierze złoto-brązowego koloru i bez problemu będzie się odklejać od papieru. Część jajka i cukru może
Moje domowe kucharzenie