tego niechcianego pasożyta. Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące. Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g(...)garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby było ciepłe ale tak, żeby dało się w środku utrzymać palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż 50⁰C (powyżej tej temperatury drożdże zginą i nie zdążą wyrosnąć i spulchnić ciasta
Karo in the KitchenCzy też tak macie, że nachodzi Was ochota na coś słodkiego ? Ale nie macie ochoty na włączanie piekarnika ? I czy czasami korzystacie z gotowców ? Ja tak
Ewa w kuchniLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuWszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko
Szybko Tanio SmacznieCiasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko
Smaczne Zdroweupiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste(...)wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny.Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie
Słodko-Słony Świat Ilonyproszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało...W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych(...)nielepiące ciasto.Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć na krzyż, obsypać pozostałymi płatkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUpały… W tak gorące letnie dni polecam Wam mrożoną kawę z sosem jagodowym. Idealna propozycja na upały. Nie tylko wspaniale chłodzi, ale też budzi do
Słodkie okruszkiDo przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300
Szybko Tanio Smaczniezaczynałam moją przygodę z pieczeniem ciast, często sięgałam po gotowe ciasta w proszku, bo były bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udawały (no chyba, że zapomniało mi się wyłączyć na czas piekarnika). Najczęściej przygotowywałam karpatkę lub jabłecznik z budyniem i to właśnie ten ostatni był moim ulubionym ciastem :) Później, gdy nabrałam już nieco doświadczenia, ośmieliłam się na samodzielne(...)ewentualnie połowa białka lub łyżka zimnej wody) Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut
Rozpustne gotowaniestarczyły na całą blaszkę) Ciasto (baza + kruszyny) 6 żółtek 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 250 gram masła Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozłożyć na blasze. Ciasto tu i ówdzie pociachać nożem. Posypać delikatnie bułką tartą. Nadzienie krówkowe(...)krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni
Kuchnia smakówWitam Was po dłuższej przerwie. Mamy styczeń , czas karnawałowych zabaw:) I na tą okazję ,proponuję Wam , szybkie i łatwe w wykonaniu Tosty z Sałatką Grecką firmy Orzech . Potrzebujemy tylko kilku produktów:) Zapraszam:) SKŁADNIKI NA 6 Tostów: - 6 Łyżeczek Sałatki Greckiej Orzech - 12 Kromek Chleba Tostowego np. Wieloziarnistego -6 Plastrów Sera Żółtego (dowolnego) -6 Plastrów ulubionej(...)PRZYGOTOWANIE: Każdą kromkę chleba, z jednej strony smaruję masłem. Na część "bez masła " kładę kolejno : Plaster sera, plaster wędliny, łyżeczkę sałatki, odrobinę ketchupu i majonezu. Przykrywam kolejną kromką chleba tak by część z masłem była na zewnątrz. Tosty piekę w tosterze albo w piekarniku do chwili aż pieczywo będzie chrupiące. Smacznego
Gotowanie PatkiKolejna odsłona kruchych babeczek. Najlepsze z owocami sezonowymi! Gęsta kremówka bez żadnych dodatków. Uwielbiamy!! Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę(...)należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem
Słodki Zakąteklekkim i zielonym biszkoptem kokosowym powstał smaczny i jednocześnie nietypowy deser. Do przygotowania na szybko, za to na pewno zrobi wrażenie wśród gości swoją formą – wystarczy zwinąć kilka cienkich plasterków kaki i powstaną słodkie, pomarańczowe róże Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli(...)dzień Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki składniki na 10-12 sztuk 4 jajka 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 1 opakowanie budyniu jaglanego z wanilią 400 ml dowolnego mleka + 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu owoc kaki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek
Fitkottakim kolektywie murzynek z serem przygotowuje się bardzo szybko, a jest to wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków lekkich ciast i biszkoptów. Nie wyobrażam sobie tego serowego murzynka bez kakaowej polewy – to mój smak dzieciństwa. Wszystkie(...)Murzynek z serem – masa kakaowa: 2 szklanki mąki tortowej (u mnie Basia Tortowa Extra) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 kostka masła (200 g) 1 i 1/3 szklanki cukru Murzynek z serem – masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (może być także zmielony
Poezja smaku