Dziś przedstawiam niezwykle szybki i łatwy przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami. Generalnie wkładamy jabłka, kurczaka i trochę ziółek do piekarnika i obiad robi się sam. A co najważniejsze, kurczak wychodzi przepyszny! Polecam na leniwy weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz połączenie mięs z jabłkami, polecam także kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami , kurczaka z jabłkami i dynią(...)kurczaka w cydrze z jabłkami – wszystkie obłędne! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z jabłkami (4-5 porcji) Składniki: 1 kurczak, podzielony na 4 części 5 jabłek, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 1 główka czosnku, ząbki obrane w całości sól, pieprz 3 gałązki rozmarynu 1/2 szklanki cydru
karmelowyChłód i kiepska pogoda nie odpuszczają, więc nadal przyrządzam na obiad rozgrzewające dania. Tym razem mam dla Was prosty, lekki pikantny sos z pieczonej papryki. Przygotowuje się go szybko i pasuje do wielu dań. Ja przeważnie, podaję taki sos z ugotowaną kaszą. Tu z gryczaną, dodatkiem sera feta i pestkami dyni. 2 czerwone papryki łyżka oliwy spora szczypta soli(...)nagrzewamy do 190 stopni. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Nacieramy oliwą i solą. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 20 minut, aż skórka zacznie odchodzić. Miękką, upieczoną paprykę miksujemy (bez skórki), z passatą pomidorową, czosnkiem i pimentonem. Doprawiamy do smaku. Smacznego :) Artykuł Prosty sos z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdanie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek. Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu pomidorowego, do obłożenia(...)jest to jedna pizza a kilka, bo amatorów jest wielu, ale to nie jest problemem. Pizza piecze się sześć minut, w wcześniej nagrzanym do 250 st. C piecu. Przepisy, które podają 30 minutowy czas nadają się do pieczenia bułek, pizzę piecze się krótko:) Wówczas jest bardzo dobra. Można zawinąć brzeg pizzy do środka, wtedy jest cała chrupiąca
chleba naszegoSzybka babka migdałowa do popołudniowej kawy, mimo że sama jest lekko kawowa. Bez glutenu i bez jajek, o piaskowej, puszystej konsystencji. Pisałam już o mojej nietolerancji na gluten, czasami więc pojawią się takie przepisy, chociaż rodzina protestuje. Tylko jeśli im nie powiem, że jest bez mąki pszennej, to wtedy(...)będą słodkie, z glutenem i jajem! Składniki: • 200 g mąki migdałowej • 150 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki ziemniaczanej • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 2 łyżki octu • 100 ml oleju • 1 mały jogurt naturalny • 150 ml mocnej kawy Wykonanie: • Wymieszać razem suche składniki oprócz sody. • Wymieszać mokre składniki oprócz octu
To co kochammusi się rozpuścić! Miksowanie zajęło mi około 10 minut (na najwyższych obrotach miksera). Przygotowaną masę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformować 9 okrągłych bez. Przygotowane bezy suszyć przez około 60-70 minut w 110°C (beza musi być sucha z zewnątrz; moja była lekko ciągnąca się w środku - takie właśnie lubię). Ewentualnie przedłużyć czas suszenia(...)śmietanę ubić za pomocą miksera. Gdy będzie w miarę sztywna to powoli wlewać galaretkę malinową. Składniki na krem połączyć ze sobą. Przygotowaną śmietanę wstawić na kilka minut do lodówki. Szybko stężeje. Na bezy wyłożyć schłodzoną śmietanę. Udekorować połówkami świeżych truskawek i kolorową posypką. Od razu podawać
Ugotowaćnimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności. BEZGLUTENOWE CIASTECZKA ORZECHOWE Na około 24 sztuki: 300 g masła orzechowego Primavica (bez dodatku soli i cukru) 3/4 szklanki cukru trzcinowego(...)momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Studzimy na kratce. Bezglutenowe ciasteczka orzechowe Bezglutenowe ciasteczka orzechowe SMACZNEGO
peggiwkuchnikoszyku z owocami leżą banany, które wręcz proszą o to aby je zjeść, stąd też bez zastanowienia chwyciłam jednego z nich i postanowiłam dodać go do sernika. Tofucznik bananowy- pomysł jak dla mnie zbyt banalny, uznałam, że tym razem posunę się dalej i szybko ugotowałam kaszę jaglaną, którą zblenowałam razem z jagodami goji i wykorzystałam jako masę(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki kaszy jaglanej 5 łyżek jagód goji WYKONANIE: tofu blendujemy z bananem, następnie mieszamy z nasionami chia- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia mleko gotujemy, dodajemy kaszę jaglaną, ksylitol i cynamon- gotujemy do wsiąknięcia płynu jagody goji zalewamy wrzącą wodą na ok 10 min- odcedzamy ugotowaną kaszę blendujemy z jagodami goji- następnie
healthy dreamsproszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki, tortownica 24 cm, dno włożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, wlać ciasto piec w 200 C około 50-60 minut, wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę(...)ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie pyszne i szybko się zjada....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu(...)delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek cukru - 200 gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę
Życie zamknięte w smakusłodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka(...)pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 15 min w 200 stopniach
sama złodyczformę na babkę natłuścić i obsypać mąką. W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W tym czasie przygotować lukier(...)jeszcze gorącą polać z wierzchu lukrem. Co zrobić, aby otrzymać książkę Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" wydawnictwa Albatros? W komentarzu pod tym postem napiszcie, jaka była pierwsza potrawa, którą przygotowaliście absolutnie samodzielnie, od podstaw jeszcze jako dziecko, nastolatek, studentka - bez granicy wieku :) Poziom "jadalności" potrawy nie jest kryterium. Ze wszystkich nadesłanych komentarzy wybiorę dwa, które najbardziej mnie
KUCHARNIAdzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.) - 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka domowej wegety , lub ulubionej przyprawy do mięs(...)przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy. Po upieczeniu pasztet
Kuchnia z widokiem na ogródMigdałek już na blogu…nareszcie doczekał się wpisu. Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie(...)sobie dłużej poleży i sobą przesiąknie jest jeszcze bardziej smaczniejsze Bardzo polecam. Składniki: 720 g mąki pszennej 230 g masła 250 margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około
Made By Mom And Sonformy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę(...)lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop imbirowy. Spróbujcie sami, jakie to pyszne :)Przepis na syrop imbirowy znajdziecie tam >klik!< można go zrobić bardzo szybko i prosto :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzęsto musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy(...)Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób300 g chleba pieczonego na zakwasie (klik jak go zrobić)125 ml bulionu (klik)5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru225 ml wody gorącej sól, świeżo zmielony pieprz do smakustarty parmezan
Basia w kuchniciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła. Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao. Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat. Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak. Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam(...)masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru. Szybko zagniatamy ciasto. Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję
Sto kolorów kuchnidysponuję dużą ilością matchy, więc zapraszam na popołudniową matcha latte :) Tak jak kiedyś nie miałam pojęcia jak smakuje ta zielona herbata tak teraz mogę ja pić codziennie, bez obaw, że opakowanie szybko się skończy :) O matchy pisałam już nie raz, poniżej kilka jej niesamowitych właściwości: bardzo silny antyoksydant bogate źródło katechin uspokaja i relaksuje poprawia pamięć i koncentrację(...)jeszcze więcej niepotrzebnych kalorii! Cechy charakterystyczne: świetnie nadaje się do niskokalorycznego gotowania, smażenie i pieczenia idealna dla osób dbających o prawidłową masę ciała zapewnia precyzyjne dozowanie wystarczającej ilości produktu, by dostarczyć minimalną ilość kalorii w środku znajdziesz tylko oliwę BIO, bez żadnych dodatków, gazów wypychających i konserwantów jednak porcja aplikacji to tylko 15 kcal wzbogaci smak potraw
Zdrowie na języku :Proku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze, że lato jest do 23.09. Ale co tam kalendarz. Ja wiem swoje. Jesień u mnie zaczyna się kiedy z piekarnika czuć aromat ciasta ze śliwkami. Mam nadzieję, że jesień będzie złota jak ta kruszonka(...)składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić na 20 minut. Na ciasto rozkruszyć kruszonkę. Piec w 180C przez 50 minut. Smacznego
Pełny talerzgóralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu(...)rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła
Mama GotujeCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż(...)Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku.Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą się masę.Do przyrządzenia ciasta użyłam formy o wymiarach
Smakołyki BerenikiCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie(...)biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło
Relaxtimerazem coś dla miłośników orientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz(...)wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok 40 minut. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut do momentu aż mięso będzie miało zarumienioną skórkę a sos zgęstnieje. Idealnie komponuje się surówkami
Ola la LCHFMimo tego, że praktycznie nie mamy dostępu do własnej kuchni udało nam się przygotować ostatnio kilka przepisów i nawet jeden film!! Jak nie widzieliście wersji na zdrowy i bez nabiału creme brulee to zajrzyjcie TUTAJ naprawdę warto, Sylwia stwierdziła, że to był jeden z lepszych deserów jakie przygotowaliśmy! Ja jestem fanem brownie, nic tak nie poprawia humoru jak dobra(...)stopni. W blenderze mieszamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Ciasto wylewamy do formy ( u nas 18 na 18 ) dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. Pieczemy około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia Smacznego! Artykuł Brownie przepis dziecinnie prosty (bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepapier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka piec w temperaturze(...)160oC na funkcji termoobieg (170oC na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała CukierenkaWczoraj przyszli kolejni odwiedzający do naszej córci - każdy chce powitać brzdąca na świecie :-) Tyle, że trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie
Czary - gary w kuchniżółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieśmietany 12% lub 18% -3 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -około 300g masła lub margaryny MASA SEROWA: -ok. 1,30-1,50 kg sera białego półtłustego lub tłustego -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPomysł na szybkie skrzydełka pieczone w smacznej marynacie słodko-kwaśnej. Składniki: 7-8 skrzydełek 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka miodu łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki oregano chili papryka wędzona sól Przygotowanie W miseczce mieszamy przyprawy, przecier pomidorowy, miód, oliwę i sok z limonki. Skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Smarujemy je marynatą i odstawiamy na kilka godzin(...)lodówki. Następnie przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C pod przykryciem przez ok 35 minut, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia, żeby się ładnie zarumieniły
e-PrzepisyKulinarneWłoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba
I tu będę miała takie tezacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze(...)wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia. Po zdjęciu z blachy, studzić na metalowej kratce. Jeść
Grunt to przepis!Szybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik(...)będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder
Poezja smakuczekam na sezon malinowy i brzoskwiniowy, bo ciastka z tymi owocami też znajdziecie, normalnie ze świeżymi :) Wyobraźcie sobie taką sytuację. Pieczecie ciastka, do których wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy widelec i ręka. Po upieczeniu zaczynacie jeść, bez żadnych wyrzutów sumienia, że masło, że mąka, że jajka itd. Nic z tych produktów nie znajduje się w takim ciastku. Tylko świeży(...)już taką książkę macie w swoich rękach i przymierzacie się do upieczenia ciastek z któregoś przepisu, to od razu zróbcie z podwójnej porcji, poważnie! Jedna porcja znika zbyt szybko ;) Wasza BLONDYNKA
Blondynka GotujeW ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w
Moje domowe kucharzenieprzekór moim postanowieniom dzisiejszy post to przepis na delikatne biszkoptowe naleśniki z lekką pianką i brzoskwiniami :) Cóż - babcia je uwielbia, więc spełniłam dziś jej marzenia. Naleśniki przygotowuje się ultra szybko i są, jak twierdzi babcia, lekkie jak niebo :) Składniki: (2 duże naleśniki) 4 jajka 50g mąki 2 łyżeczki słodziku w proszku lub cukru(...)Kiedy uzyskamy jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół
Spektrum Smakumarzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny(...)Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała cukinia lub marchewka (starta na małych oczkach, odciśnięta z nadmiaru wody) – 3 jajka Przygotowujcie 2 miski. W jednej umieszczamy płatki, proszek oraz
Szybko Tanio Smacznieniepełna łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. Uwaga
Kto ugości moich gości?Babeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła(...)przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach.Czas, kiedy babeczki
Ciastkozercy